EEN WOLKJE AAN DE LUCHT

De les bij de Trendacademy begon zoals vertrouwd met het rondje signaleringen, en die van mij was een nieuwsbericht over Dubai: overstroming als gevolg van extreem veel regen veroorzaakt door cloud seeding [1].

 

‘Nu wordt ook geëxperimenteerd met wolken, om het weer naar je hand te zetten, met dit soort gevolgen’, zei ik nog geërgerd. ‘Een grondstof die nog niet gekapitaliseerd is’, zou ik zo nog toegevoegd hebben.

 

Schaars goed
Slechts 3% van al het water op de wereld bestaat uit zoet water. Het zoet water zit in meren, rivieren en moerassen (0,3%), in grondwater (iets minder dan 30%)en in eeuwige sneeuw en ijs (iets minder dan 70%).
Op de hele wereld wordt 70% van het zoet water gebruikt voor landbouw en industrie en de rest voor koken, wassen en drinken [2]. Kortom het zoet water is een schaars goed.

 

Het verkrijgen van zoet water kan tot spanningen leiden, zoals tussen Egypte, Soedan en Ethiopië. Hier is een dam gebouwd in de rivier de Nijl, waarmee het ene land het zoet water fysiek kan tegenhouden zodat ander landen weinig zoet water krijgen [3].

 

Door dit schaarse goed met een vliegtuigje uit de lucht op te wekken tot regen, hoef je geen dure dam te bouwen en ook geen kostbare kanalen te graven om je gebied te voorzien van zoet water. Je bent namelijk niet afhankelijk van de ligging van een rivier:  Je schiet het zo uit de lucht.

 

Storm in een glas water?
Zonder goede afspraken zou dit uit de hand kunnen lopen, in het ergste geval denk ik aan conflicten waarbij zoet water wordt ingezet als wapen door in gebieden extreme droogte of sterke overstromingen te veroorzaken.

 

De heftige neerslag in Dubai heeft geleid tot dodelijke slachtoffers als gevolg van overstromingen. Door wetenschappelijke instanties werd in de eerste berichtgeving naar de oorzaak Cloud Seeding gewezen. Later werd door dezelfde instanties gewezen naar een andere mogelijke oorzaak:  klimaatverandering. Alsof ik me hierdoor gerustgesteld moet voelen [4].

 

Wat de oorzaak ook moge zijn, ik vind het een verontrustende ontwikkeling.

 

Monique

Juni 2024