SEX

Ik ben een kind van de jaren ‘90 met de iT en de Roxy als de ingang naar hedonistische seksuele mogelijkheden.

 

Opgegroeid met Madonna, Prince, LL Cool J én 2LiveCrew, TV programma’s als Sex voor de Buch, Over de Rooije, Pin Up Club en tijdschriften als de YES, Popfoto en Hitkrant met rubrieken die niks te wensen over lieten. Genoeg openheid van zaken, maar wel met een filter van volwassenheid. Je gluurde, keek, giechelde en liet het vooral aan de volwassenen over. Ik noem mijzelf open minded. Of breed ontwikkeld.

 

Toch werd mijn open blik wel even op de proef gesteld door de als o zo conservatief bestempelde generatie (Z), (want doucht liever met een habijt aan en doet niet aan topless zonnen). Gen Z vindt heel veel dingen toch wél gewoon, zelfs nog gewoner, dan mijn generatie of eerder. Waar mensen in hun midlifecrisis gaan experimenteren op seksueel gebied, experimenteert Gen Z er nu al stevig op los.

 

Op de verjaardagen (16+) en Sinterklaas surprise vieringen worden Satisfyers en andere Toys gewoon naast een bon van een fashion winkel gegeven. Mijn moederlijke open mind mond viel toch wel even open. Waar ik als moeder naast zat, werd alles gedeeld. Alles.

 

Seks was niet eerder zo weinig een taboe als nu. In series voor tieners, zoals Euphoria en Sex Education, wordt ook volop geëxperimenteerd met seks. Gen Z’ers, jongeren die zijn geboren na 1995, kijken dan ook heel anders tegen hun seksleven aan dan generaties ervoor. Er is dan ook genoeg te ontdekken.

 

Zogenoemde ’tantratempels’, exclusieve erotische feesten, online non-monogaam daten, of ‘spannende’ cafés. Het wordt allemaal populairder en het publiek wordt steeds jonger. Seksuologen zien een trend onder jonge Amsterdammers (At5) [1]. “Het gaat vooral over open relaties, polyamoreuze relaties en het zoeken naar andere vormen van seksualiteit en intimiteit, zoals bijvoorbeeld tantra of erotische feesten” aldus een van de seksuologen, Joey Steur.

Zo ook de oprichter van Big Little Secrets [2], Jorna Wierts. Voor haar leden organiseert ze onder andere erotische feesten. “We begonnen met tweehonderd leden”, vertelt ze. Deze maand vieren ze het vijfjarig bestaan. “Daar komen tweeduizend van onze tienduizend leden.”

 

In het enige erotische café van de stad, in Amsterdam Oud West, Sameplace [3], ziet ook de manager steeds jongere mensen binnenwandelen. Officieel mag je pas naar binnen met 21 jaar, maar de gemiddelde leeftijd is volgens Richard van Kerkwijk met ongeveer tien à vijftien jaar afgenomen. “Eerst was de gemiddelde leeftijd ongeveer veertig”, zegt Van Kerkwijk. “We zien nu dat het al begint bij 22 jaar, en mensen zijn niet vaak meer ouder dan 55.”

 

Naast de evenementen is Trantra nu ook meer mainstream. Yogascholen maar ook de huis-tuin-enkeukenworkshops floreren sterk in met name Amsterdam e.o.

 

Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds conservatiever zijn en ook op latere leeftijd seks hebben. Dat lijkt tegenstrijdig met de trend dat jongeren meer ontdekken op het gebied van intimiteit, maar dat is volgens relatietherapeut Steur niet. “Het gaat er om dat jongeren steeds meer bewust bezig zijn met hun seksualiteit. Of dat nu betekent dat ze later seks willen hebben, of allerlei nieuwe vormen van intimiteit willen uitproberen”.

 

Rutgers en Soa Aids Nederland voerden het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ uit. [4] Daaruit blijkt dat jongeren vaker seks hebben met iemand met wie ze geen relatie hebben of op wie ze niet verliefd zijn. Ze geven hun seksleven gemiddeld een zeven en zijn positief over hoe zij seks beleven.

Er is meer casual sex dan een jaar geleden. Jongeren hebben lossere sekscontacten met hun friends with benefits en meer one night stands. Het is ook allemaal meer fluïde. Jongeren experimenteren met seksuele diversiteit en genderdiversiteit en zijn daar heel ok mee. Ze kunnen de ene keer seks hebben met een man, de andere keer met een vrouw” zegt Inge van Zundert (1986) sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid bij GGD Tilburg.

 

Jammer genoeg neemt het gebruik van condooms en andere anticonceptie zoals de pil nogal af. Een trend die SOA AIDS Nederland zorgwekkend noemt. [5] Conservatief? Of juist weer heel progressief? Eerder een beetje ongezond experimenteren. Het aantal soa ‘s neemt namelijk ook extreem toe.

 

Isabelle Bolluijt

Juni 2024