DE ONMISBARE MENSELIJKE FACTOR

Volgens onderzoek van Randstad gelooft maar liefst 82% van de werkzoekenden dat een succesvol wervingsproces voortkomt uit een combinatie van persoonlijk contact en technologische innovaties.

 

Solliciteren. De meesten van ons doen dat meer dan één keer in hun leven. De manier waarop we naar een baan zoeken, verandert echter razendsnel. Als sollicitant moet je je telkens opnieuw uitvinden en anders presenteren. Als recruiter moet je in het aanbod van AI-gegenereerde motivaties de echtheid van een kandidaat zien te doorgronden.

 

Een rondje LinkedIn:

De foto van de vrouw met VR-bril valt op. Met dat ding op haar neus krijgt ze loopbaanadvies voor haar toekomstige zelf. In de VRanderkamer, ontwikkeld door twee coaches, richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen over je carrière. Door die bril voel je als het ware wat je wilt in je toekomstige werkende leven; dat helpt in een zoekproces naar een baan.

 

‘AI-tools die je versteld doen staan’, belooft een post. Op nummer 1 staat de tool AutoApply.Jobs. ‘Je AI-assistent voor succesvol zoeken naar een baan.’ De tool automatiseert sollicitaties, past CV’s aan en schrijft gepersonaliseerde sollicitatiebrieven. De tool neemt je als sollicitant dus heel wat tijd en werk uit handen. Fijn, maar maakt de techniek een kandidaat niet mooier en beter dan die is?

 

Een andere post benadrukt het belang van het menselijke gesprek in een tijd waarin data en AI grote impact hebben op strategische beslissingen. De toegevoegde waarde zit, volgens de schrijver, in het voelen, ervaren, beleven en begrijpen van je doelgroep. En elkaar. Daarin onderscheidt de mens zich van de machine en blijft de sollicitant van de toekomst verzekerd van een baan. Want er zijn nog steeds menselijke kwaliteiten die moeilijk of zelfs onmogelijk over te nemen zijn door technologie, ook in een sollicitatieproces.

 

Menselijke kwaliteiten

Neem bijvoorbeeld emotionele intelligentie. Mensen kunnen empathie tonen, emoties interpreteren en reageren op een manier die past bij de context van de situatie. AI kan emoties analyseren en herkennen, maar echt begrijpen en empathisch reageren zoals een mens dat doet, lukt (nog) niet.

 

Ook kunnen mensen zich aanpassen aan onverwachte situaties en omstandigheden, waarbij ze improviseren en creatieve oplossingen bedenken. AI en technologie kunnen goed presteren binnen vooraf bepaalde parameters, maar hebben moeite met volledig nieuwe of onverwachte situaties.

 

Interpersoonlijke communicatie is belangrijk in een sollicitatieproces. Subtiele aspecten van menselijke communicatie, zoals lichaamstaal, intonatie en contextuele nuances, zijn moeilijk voor AI om volledig te begrijpen en na te bootsen. Mensen kunnen complexe gesprekken voeren en diepgaande relaties opbouwen op manieren die technologie nog niet kan. Daarnaast kunnen mensen intuïtief begrijpen wat de beste beslissing is op basis van een combinatie van ervaring, onderbewuste signalen en patroonherkenning. Hoewel AI patronen kan herkennen, mist het vaak de intuïtieve sprongen die mensen kunnen maken. Belangrijk voor een recruiter om naar zijn onderbuikgevoel te blijven luisteren dus.

 

AI heeft moeite met beslissingen die morele en ethische overwegingen vereisen, vooral in complexe en onvoorspelbare situaties. Mensen kunnen de morele implicaties van hun acties overwegen op een manier die verder gaat dan AI dat kan.

 

Het onderstreept hoe belangrijk het is dat je als recruiter en sollicitant AI weet te doorgronden, in te zetten en te beheersen, maar vooral ook jezelf blijft. Vergeet de mens dus niet in het sollicitatieproces, want die wordt tenslotte je nieuwe collega. Tenzij je toch voor een robot kiest.

 

Birgit Deuss

Juni 2024