DE TACTIELE MATAVERSE

Een monstertrend die zich de laatste jaren veelvuldig manifesteert, is de Fluffy/Furry trend. Aaibare jassen, truien en hoedjes zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken, net als zachte teddy coats of snoezelige bucket hats. Geen millennial laat onverlet zichzelf te fotograferen op Instagrammable roze velvet stoelen, die je in hippe eetgelegenheden over de hele wereld ziet, zoals bij Mama Kelly in Amsterdam of Sketch in Londen. Daarnaast wordt menig huiskamer inmiddels gesierd met een pluche poef, harige kussens of velours bankstel.

 

Tactiliteit

In mijn vorige blog kwam het al ter sprake, maar ook hier is tactiliteit de belangrijke onderliggende trend [1]. Het wordt steeds belangrijker om meerdere zintuigen aan te spreken en een totaalbeleving te creëren voor een bepaald product.

 

Wellicht dat de Furry-trend ook verband houdt met onze onverzadigbare behoefte schattige dierenfilmpjes en met dieren (niet zijnde huisdieren) te knuffelen [2] .

 

Vastgesteld is, dat het allerlei gezondheidsvoordelen oplevert, zoals reductie van het stresshormoon cortisol en de aanmaak van hormonen als oxytocine, endorfine en dopamine, die ons juist blijer en meer relaxed maken [3] [4]

 

Digitaal

Maar ik dwaal af. Wat mij namelijk vooral opviel en waar ik het over wil hebben, is dat de pluizige trend ook zijn intrede doet in niet tastbare -en digitale werelden.

 

Het digitale kunstcollectief ´Universal Everything´ heeft de afgelopen jaren geregeld zijn digitale harige Muppet-achtige figuurtjes ingezet voor verschillende populaire campagnes ten behoeve van opdrachtgevers als Hyundai en het Koreaanse Incheon Airport. [5]

 

Bij de bekendmaking van Pantone Color of the Year 2022 was het alom bekende kleurvlak met daaronder in het wit de kleurcode dit jaar vervangen door een 3D-illustratie van een pluizig oppervlak met zwevende balletjes. [6] De tastbaarheid van de kleur -Very Peri- werd daardoor invoelbaar.

MetaBirkin

De overtreffende trap is hierin wel de MetaBirkin. Dit is een populaire NFT van ’s werelds populairste handtas in een, jawel, aaibare uitvoering. De virtuele tas is overigens niet ontwikkeld in opdracht van of door Hermès, maar is een volledig fictief ontwerp van de hand van kunstenaar Mason Rothschild.

Wie hoopt op deze manier goedkoop een Birkin-bag op de kop te kunnen tikken, komt echter bedrogen uit: voor een MetaBirkin moeten al gauw tienduizenden euro’s worden neergeteld. De fysieke tas is al verkrijgbaar vanaf €8.000. Bijkomend voordeel is wel dat je niet op een wachtlijst hoeft voor de virtuele variant.

 

Hermès zelf is overigens not amused over deze hommage in het metaversum en heeft maker Rothschild aangeklaagd. Een verdraaid gemiste kans. Gezien de populariteit én behoefte aan furry-items zouden het modehuis juist als de bliksem deze ontwerpen van softe tassen zelf in de productie moeten gooien. DAT zou namelijk pas echt meta zijn.

 

 

Sharda Tewari,

22 februari 2022