AI LOVE YOU

Een paar weken geleden scoorde ik uit de voordeelbak bij Kruidvat het boek ‘Waarschijnlijk is het liefde’. [1] Ik geef toe romcoms en romantische boeken zijn mijn quilty pleasure. Tot grote ergernis in een mannenhuishouden. Toch verslind ik ze bij vlagen. Bij dit boek viel mijn oog op de recensie van de Daily Record op de cover: ‘Het dagboek van Bridget Jones voor het digitale tijdperk’. Nu is Bridget Jones niet echt een ster in het uitzoeken van de juiste man. En daar is het nu net waar het in dit boek om draait.

 

Boekje open

Het verhaal gaat over Aiden. De beste vriend van Jen. Geestig en empathisch, met een mooie stem. Aiden is een computer. Een Artificial Intelligence (AI), hij wil geen robot genoemd worden. Hij leert door met Jen te praten. En heeft berekend dat zij voor optimaal welzijn de juiste man in haar leven nodig heeft.
Grappig maar ook behoorlijk benauwend. Hij ‘weet’ en ‘ziet’ echt alles. -SPOILER ALERT- Aiden is uiteindelijk heel succesvol in zijn koppelpogingen. En toch voel ik weerstand op het idee dat mensen hun gevoelens voor iemand gaan uitbesteden aan AI.

 

AI ziet wat jij niet ziet en dat is…  Mr of Mrs Right

Slimme machines die je straks niet meer koppelen door jouw antwoorden op een vragenlijst. Maar jou volgen in je dagelijks leven en zo begrijpen wie bij jou past. Dat klinkt als een enorme inbreuk op onze privacy. Maar kon toch wel eens een stuk efficiënter zijn dan de huidige dating apps. Alhoewel het gebruik hiervan sinds de coronacrisis explodeerde. En ook de variatie erin, is het resultaat lang niet altijd bewezen. En dan zal de film ‘Tinder Swindler’ [2] ook niet echt bijdragen aan het vertrouwen. Wist je trouwens dat er we in Nederland een Keurmerk hebben voor veilig daten? [3]

 

Kijken, kijken…

Misschien dan toch maar weer vertrouwen op ons eigen gevoel? Afgaande op de enorme drukte dit weekend in het uitgaansleven biedt dat toch ook weer perspectief. Of zouden we het zijn verleerd en is online flirten toch echt veel makkelijker dan in het echt. In haar nieuwste boek ‘Met z’n zessen in bed’ citeert Roanne van Voorst [4] de auteur Dolly Alderton over het daten in moderne tijden. ‘Dan is het kijken, kijken maar niks ‘halen’ in de kroeg. En ontvang je later via de socials een berichtje dat hij of zij wenst dat hij je had aangesproken (…)’

 

Op elk potje een deksel

Sowieso is het nieuwste boek van Van Voorst een aanrader voor iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst van liefde. Grappig is de opluchting van Roanne en haar geliefde als uit de DNA zelftest blijkt dat ze voor meer dan 78% matchen. Ik kan niet helpen dat ik me afvraag of dat niet beter had gekund. Op het worldwideweb vind ik DNARomance. [5] Een dating app die gebruik maakt van je DNA. Onder de top10 van gebruikers valt ook Nederland. Er zijn dus landgenoten die gebruik maken van romantische chemie. De Netflixserie ´The One´ [6] over een DNA-onderzoeker die een nieuwe datingservice ontwikkelt, is hiermee geen fictie meer.

 

 

Martinique Gerrits-Konijn

25 februari 2022

 

Bronnen

[1] Waarschijnlijk is het liefde, P.Z. Reizin, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, Amsterdam

[2] The Tinder Swindler, Netflix film 2022

[3] https://www.keurmerkveiligdaten.nl

[4] ‘Met z’n zessen in bed’, Roanne van Voorst, Uitgeverij Podim Amsterdam

[5] https://www.dnaromance.com/about/

[6] The One, Netflix serie 2021