POSTBOX BIOSTART

Dagelijkse producten die bijdragen aan het verlagen van de CO2 footprint hebben mijn voorkeur. Dan is niet alleen het product belangrijk maar ook de gehele keten. Vaak worden ze via de brievenbus geleverd. Dat kan eenmalig, wekelijks, maandelijks of per kwartaal. Ze zijn vegan, fairtrade, feministisch, bioplastic en 100% biologisch afbreekbaar. Een bijdrage aan een eerlijker wereld.

 

Vegan en bioplastic

Zo omgeef ik mij in de ochtend met de verzorging van ‘Warm hug’. Een aroma met topnoten van citroen, grapefruit en aalbes. Het wordt geleverd in een fraaie box met het design van geplukte bloemen. ‘Relax, refresh, recharge’ onder de douche is de opmaat voor ‘Rock this day’. De tubes zijn uit suikerriet geproduceerd en afkomstig uit Nederland. Dat houdt de CO2 footprint klein (1).

 

Ook in een bioplastic tube van suikerriet wordt mijn anti-odorant geleverd. Die gebruik ik soms. Ik gebruik een nootje onder mijn oksels. Voor frisse oksels wereldwijd. Een odorant die voor 3-7 dagen effectief is. Dat belooft veel. Een verpakking zonder drijfgassen met een logo in een vriendelijk rond schrift. Het product is dierproefvrij en wordt in duurzame productie en distributie geleverd (2).

 

Feministisch en composteerbaar

Opgewekt maak ik een pittige dubbele espresso met melkschuim. Twee kleine coffeecups geven een aangenaam bittere en volle smaak. Lekker bezig! Deze jongens leveren mij per fiets om de paar weken de lekkerste koffie. Super gemakkelijk en 100% duurzaam. Verpakt in FSC gecertificeerd verpakkingsmateriaal. Als ik met vakantie ben, kan ik de levering stopzetten, wel zo handig.

En was het niet zo dat als je man bent, je 14% meer moet betalen om de loonkloof tussen de geslachten te helpen dichten? De koffiecups gooi ik weg in het gft-afval. Deze lossen op in aarde. De koffie is als voedzame compost te gebruiken (3).

 

Fairtrade en duurzaam samenwerken

Ik ga de deur uit en ben op weg. Ik neem als tijdelijk lid van de ‘Chocolate Club’ mijn fairtrade ‘deurmattie’ mee. Daarmee weet ik dat ik bijdraag aan 100% slaafvrije chocola. Ik ben tegen moderne slavernij en illegale kinderarbeid in Ivoorkust en in Ghana. Er zijn aan het produceren van deze chocola vijf serieuze samenwerkingsprincipes verbonden. Het doel hiermee is een leefbaar en eerlijk inkomen voor boeren te realiseren (4).

 

Circulaire start

Steeds meer duurzaam geproduceerde producten worden op een slimme en verantwoordelijke manier geleverd via een brievenbuspakketje. Je bepaalt hoe vaak je het product geleverd wilt hebben. Je hoeft er niet voor thuis te blijven.

 

Deze ochtend heeft mij verzekerd van een CO2 footprint-vriendelijke mindset. Opgeladen, ijsbeer fris, alert en gericht op een goede samenwerking start ik de dag. Ik ben op weg in een zich circulair ontwikkelende wereld.

 

 

Marja

14 maart 2022