Onze winkelende lifestyle is in de afgelopen tijd veranderd. Het ruimere beleid van de coronamaatregelen maakt het sinds kort mogelijk om het winkelgebied weer te bezoeken. We kunnen ons meer bewegen en er ontwikkelt zich een duurzamere kijk op de winkelstraat.
Slimme bewegingen
Sinds twee weken is het mogelijk ons ruimer te bewegen in onze leefomgeving. Bezoek aan bioscopen, theaters en restaurants is mogelijk met presentatie van de coronapas. Mondkapjes zijn nodig tijdens de bewegingen op locatie. Het publieke leven speelt zich af tussen 5 uur in de ochtend en 22 uur in de avond. De ons bekende corona hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstand zijn van kracht [1]. Nieuwe coronavarianten ontwikkelen zich en onze afweer opgebouwd door de vaccins maken de varianten mogelijk minder ernstig [2]. De leefomgeving onder coronamaatregelen is ruimer geworden.
Work-Life
Onder invloed van de coronapandemie en lockdowns hebben ontwikkelingen zich versneld. We zijn thuis gaan werken. We zijn ons daarmee een stuk minder gaan verplaatsen [3]. Hierdoor is explosief meer verkocht via online aanbod op internet. Het biedt de mogelijkheden onze aankopen door te laten gaan [4]. En de factor duurzaamheid? Het online aanschaffen van producten levert bijvoorbeeld veel verbruikte grondstoffen en verpakkingsmaterialen [5].
We zijn ook meer lokaal en in de eigen buurt gaan winkelen [6]. Een op een duurzamere lifestyle afgestemde locatie en winkelaanbod behoren steeds meer tot een bewuste keuze [7, 8].
In het winkelgebied zijn leegstaande winkelpanden ondertussen ingericht met tijdelijke ‘pop-up’ winkels en flitsbezorgende supermarkten [9]. En winkels hebben naast het bieden van winkelaanbod en online aanbod ook andere oplossingen moeten bedenken. Zo behoort het aanbod via ‘To-Go’ balies, de fysieke afhaal- en marktplaats buiten de winkel en het winkelen op afspraak of aan huis tot de mogelijkheden [10].
Bewuste keuze
Een goede mix van online en fysiek winkelen biedt in de toekomst nog steeds veel mogelijkheden [11]. Veel nieuwe producten gaan ook in de toekomst via een mix van online en fysieke aankoop plaatsvinden. Het is mogelijk fysiek in de winkel het product te bekijken [12]. Het product aanschaffen kan ter plekke plaatsvinden en daarnaast ook gepersonaliseerd en online. Er wordt steeds meer nagedacht over het duurzaamheidsaspect in relatie tot de aankopen op locatie en het online winkelen.
De op aandacht gerichte fysieke winkel voor de consument wordt een aangename plek. De bezoeker krijgt persoonlijke aandacht. Er is tijd voor het uitwisselen van ervaringen en in de winkel is ruimte voor een persoonlijke aanpak en belevenis [6].
Ook staat de fysieke winkel steeds meer in contact met de winkelomgeving. Het winkelen op ‘outdoor’ markten, ‘pop-up stores’, winkelen via afhaalmogelijkheden en de terrasmarkt vallen binnen de winkelsfeer. Daar waar online winkelen onpersoonlijker is geworden en op snelheid is gefocust, is het fysieke winkelen een sociale belevenis waar met vrienden en familie aan kan worden deelgenomen [13]. Voor nu en in de toekomst op 1,5 meter afstand [14].
Marja
8 februari 2022