LEKKER OPGEBLAZEN

Tijdens lockdown numero zoveel was ik, net als velen met mij, naarstig op zoekende op Netflix naar een bingewaardige serie. Deze moest vooral niet te zwaar en ingewikkeld zijn: er was immers al genoeg ellende op deze wereld.

 

Selling Sunset

Ik stuitte daarbij tot mijn genoegen op de reality serie Selling Sunset, waarin een makelaarskantoor in het luxe segment in het glamoreuze deel van Californië op de voet wordt gevolgd. [1] Werkelijk NIEMAND die ik naderhand over deze serie heb gehoord, repte met enig woord over het te koop staande vastgoed, overigens.

 

Waar ik mij (en met mij vele anderen) vooral over verbaasde waren de uitbundig en vooral schaars geklede vrouwelijke makelaars, die de ene na de andere kapitale villa aan de (puissant rijke) man moesten brengen. Achteraf bezien was het misschien wat naïef van mij om te veronderstellen dat in het snikhete Californische klimaat iedereen er jasje-dasje bij zou lopen, maar deze corporate dresscode was op z’n zachtst gezegd ‘liberaal’.

 

Ook was er behoorlijk aan de dames gesleuteld. Nou is plastische chirurgie al lang geen taboe meer: trends als Personal Growth, Beautification hebben daarvoor gezorgd. [2] Het lijkt er juist steeds meer op dat er twee stromingen daarbinnen te onderscheiden zijn. Ten eerste zijn er de ingrepen, die je amper waarneemt en het uiterlijk nog steeds natuurlijk doen lijken, alleen wat ‘jonger’.

Ten tweede zijn er de extremere en duidelijk zichtbare ingrepen, waarbij het juist goed zichtbaar moet zijn dat er een plastisch chirurg aan te pas is gekomen.

De hoeveelheid aan ingrepen lijkt daarbij eerder een statussymbool of toonbeeld van succes, naast het streven naar een bepaald schoonheidsideaal. Dat schoonheidsideaal staat inmiddels verder af van wat Moeder Natuur écht mogelijk kan maken.

Het gaat erom zoveel mogelijk de nadruk te leggen op bepaalde onderdelen van het lichaam, die van oudsher worden gezien als typisch vrouwelijk en vruchtbaar, zoals borsten, billen en lippen.

De Selling Sunset-makelaars behoren tot deze laatste categorie.

 

Supersize me

Echter, bij het zien van de vormen van met name hun lippen, ging bij mij ineens een ander belletje rinkelen. Had ik deze omtrekken niet eerder gezien, maar dan héééél ergens anders? Die opgeblazen tubes/pakketjes- vorm van de Californische lippen, zag ik ook veelvuldig terug in de mode en langzaam ook in interieur. [3]

 

Ik dacht ineens aan de opgeblazen rollen, die je ziet in de populaire ‘Puffer’coats. De immens gewilde tassen van Bottega Veneta en het Nederlandse merk Kassl, die eveneens ‘opgepompt’ ogen. [4] Volumineuze banken zien eruit alsof ze stiekem ook dienst kunnen doen als springkussen.

 

We kunnen wel stellen dat er sprake is van een ‘Supersize Me’-trend waarin bepaalde onderdelen van het lichaam worden uitvergroot: van oversized silhouetten en accessoires in de mode tot uitvergroting van vrouwelijkheid.

 

De ‘opgeblazen rolletjes’-trend heeft inmiddels ook zijn overstap gemaakt naar meubelstukken, getuige de uitvergrote ronde vaas en banken in de onderstaande links.

Dat lijkt ook een logische overstap omdat het textuur geeft. De toevoeging van tactiliteit in ontwerpen is iets wat je in deze categorieën reeds enige jaren in mode en design terugziet. De behoefte om de zintuigen te prikkelen (Multisensory) middels het ontwerp geeft het aanraken van het ontwerp een sterkere beleving. Daarnaast geeft de New York Times in een artikel uit 2021 nog een andere reden voor de populariteit: [5] De grote meubels bieden de ruimte om erin te verdwijnen en te cocoonen. Iets wat men tijdens een pandemie alleen maar méér wilde gaan doen.

Een verdere verkenning naar mogelijke toepassing van deze onderstroming is natuurlijk erg interessant. Het Supersizen, zie je ook op andere vlakken aan terrein winnen, denk aan het veelvuldig gebruik van hyperbolen in politiek, beleid en taal (The Great Reset, Build Back Better). De opgeblazen rollen zijn eerder een hype, vermoed ik, deze zal worden ingehaald door een andere weliswaar eveneens grote en opgeblazen vorm.

 

Puffy snackjas

Tot slot nog een steengoed voorbeeld van de ‘Puffy-trend’, waarbij alle onder -en bovenliggende trends worden samengebracht: de Crispy Puffer- jas van Lays. Bij deze campagne die eind december 2021 is opgezet door reclamebureau Fitzroy, kun je een echte snackjas winnen. [6] De zilveren puffer doet daarbij dienst als opslagplaats voor zakken chips. De digitale ikke wordt ook niet vergeten, want ook enkele NFT’s van de smakelijke mantel worden verloot, zodat je er in het metaversum nooit hongerig bij hoeft te lopen. [7]

 

Ik weet in ieder geval in welke outfit en met welke snack ik de volgende lockdown doorbreng..

 

 

 

Sharda Tewari

2 februari 2022

 

Beeld:
Motel a Miio x Ju Schnee Viparita | Vase rosa
Noo.ma | Ü-pouf