SHARING IS CARING

Met twee vuilniszakken kleding rijd ik naar de kledingruilwinkel in oprichting. Een beetje beschaamd moet ik toegeven dat het helemaal niet zo moeilijk was om zoveel kleding te verzamelen thuis. Het criterium: als het een jaar niet gedragen is, gaat het in de zak. Een opgeruimde kast en het idee dat anderen er plezier van gaan hebben, geeft een goed gevoel. Circulair bezig zijn en samen delen is hot.

 

Kleding een langer leven geven is ook het thema van de tentoonstelling ‘Long Live Fashion’ in het TextielMuseum in Tilburg [1]. De expositie prikkelt op positieve wijze om duurzamer met onze kleding om te gaan en is samengesteld in samenwerking met ontwerpers Christien Meindertsma en Harm Rensink en textielrecyclingsbedrijf Wolkat.  Een gigantische installatie visualiseert de grote hoeveelheid aan grondstoffen die in onze kleding verwerkt is. Verder is er een Fixing Fashion ruimte waar bezoekers actief aan de slag kunnen met het repareren van kledingstukken. En in de Microfactory wordt getoond hoe fashion items worden gemaakt met gerecycled textiel. Daarnaast is er couture van hergebruikt textiel en zijn er interessante infographics. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat Nederland jaarlijks 975 kiloton Co2 uitstoot kan besparen als iedereen 3 kledingstukken minder koopt per jaar. Dat is best te doen als je bedenkt dat wij gemiddeld 20 kledingstukken en 6 paar schoenen per jaar kopen [2].

Apps zoals Comn of The next closet helpen het goede voornemen om minder kleding te kopen te realiseren. Daarmee kun je snel de kleding waar je op uitgekeken bent, inruilen voor een flitsende nieuwe outfit. Met gesloten portemonnee. Een andere, steeds populairdere manier is de kledingtas die rondgaat in een vriendengroep. Elke deelnemer haalt er iets uit en stopt een kledingstuk uit eigen collectie terug in de tas. In een Whats­appgroep worden foto’s gedeeld. [3].

 

Alles wijst erop dat er een voorzichtige mentaliteitsverandering plaatsvindt ten aanzien van ons koopgedrag en de vervuilende kledingindustrie. Gelukkig maar. Of is het een schijnvertoning? Zoals bij  H&M waar je kleding kunt huren en laten repareren in de mooi ontworpen nieuwe flagshipstore in Amsterdam die vol hangt met fast fashion. Dat voelt heel dubbel. Het is greenwashing maar hopelijk ook de eerste voorzichtige stap naar bewuster consumentengedrag.

 

Patrice Ooms

8 februari 2022

 

Beeld: v.l.n.r. Textielmuseum Tilburg | H&M, Amsterdam  •  2022