DE AUTOSHOWROOM

… ‘HET NIEUWE NORMAAL’ IN DE WINKELSTRAAT.

 

Nog niet zo heel lang geleden ging je naar de autoboulevard om je auto uit te zoeken. Nu poppen showrooms ook midden in de stad op.
Alleen al in the Mall of the Netherlands zijn op het moment 3 showrooms te bezoeken.

Hoe komt het dat de autoshowroom opeens ook in de winkelstraat te vinden is?

 

De aanleiding
De auto industrie is de afgelopen jaren flink op de schop gegaan.
Mensen zijn zich bewust geworden van het vervuilende karakter van de auto.
Er wordt meer gebruik gemaakt van andere manieren van transport.
De elektrische auto is sterk in opkomst. De veranderende behoeften van de consument spelen een rol.
En vergeet ook niet de nieuwe generatie die op komst is. Voor hen is gebruik belangrijker dan bezit [1].

 

Hier moet je als merk op inspelen. Wat is de meerwaarde die jij kunt bieden? Waar zit je klant op te wachten? Je moet de klant op een andere manier aan je binden.

 

De Stadshowroom
Daar komt de showroom in de winkelstraat om de hoek kijken.

Deze wordt eerder neer gezet als een clubhuis dan een autoshowroom. Er is een showmodel en verder is het meer een horecagelegenheid dan een autodealer. Onderdelen van de auto worden getoond als ware kunstwerken op stolpen en achter glas. Je kunt via een inactief scherm je eigen auto samenstellen, al dan niet met behulp van een expert [2].

 

Experience en persoonlijk contact zijn nu aspecten waar de fysieke showroom op in speelt. Er worden events georganiseerd als cocktailparty’s en modeshows.
Je vindt er samenwerkingen met kledingmerken en brillenmerken als Gentle monster.
Er wordt een deelplatform opgezet waar men door middel van een lidmaatschap auto’s kan delen. Hierbij hoort eerder een community georiënteerde hub. Men komt hier om elkaar te ontmoeten. Of om merchandise aan te schaffen die in lijn is van het automerk [3].

 

Phygital
Ook speelt digitalisering een rol in de verandering van de autoshowroom. Veel consumenten oriënteren zich eerst online. De showroom is een aanvulling op de online customer Journey van de klant [4]. Omnichannel wordt steeds belangrijker; alle kanalen waar je zichtbaar bent moeten naadloos op elkaar aansluiten. Het moet een kloppend verhaal zijn.

Een derde reden kan zijn dat er in Amerika onderscheid gemaakt wordt tussen recreatieve en medicinale cannabis. De gehele communicatie en look van het product wordt anders benaderd. Zo kun je in de winkel tussen verschillende categorieën kiezen als: geluk, ontspanning, energie, focus, en creativiteit.

 

Wanneer de Nederlandse doorsnee coffeeshop een voorbeeld neemt aan de Amerikaanse benadering zou er wel eens een hele nieuwe doelgroep aangeboord kunnen worden.

 

 

Eva Vlogman
12 mei 2021