DE BOEKENBINDING

Al een aantal jaren is er een transformatie gaande van de traditionele boekwinkel. Het wordt meer en meer een plek om te ontspannen, ontmoeten, verbinden en geïnspireerd te raken. Dit zie je terug in lezingen die er gegeven worden en de relax plekken die er gecreëerd zijn. Ook een horeca gedeelte ontbreekt vaak niet meer.

Wat is de oorzaak dat het niet meer voldoende is om alleen boeken te verkopen? En welke meerwaarde kun je toevoegen om wel relevant te zijn en blijven?

 

De oorzaken
Allereerst is er natuurlijk de digitalisering. Gemak en transparantie van de prijs wordt al door de online boekwinkel ingevuld. De opkomst van E-readers heeft de boeken verkoop doen krimpen [1]. Een andere oorzaak is dat jongeren minder lezen.

 

De meerwaarde
Het product waar het ooit mee is begonnen, het boek, heeft iets extra’s nodig. Naast boeken worden er nu ook (lokale) gifts, vinyl, kaarten, puzzels en spellen verkocht. Andere extra’s die boekwinkels aanbieden zijn kinderkooklessen (Paagman). Bij Dominicanen in Maastricht is er een muziekpodium. En bij Quist in Bergen op Zoom kun je yogalessen volgen. Of er worden events georganiseerd. Dit wordt vaak gekoppeld aan een pas verschenen boek. Denk aan een workshop die je kunt volgen die aansluit bij het boek wat wordt uitgebracht [1]. Dit kunnen workshops zijn als handletteren of Japans boekbinden.

Loneliness
Er is meer eenzaamheid door vergrijzing en het groeiende aantal eenpersoonshuishoudens. Door als buurthuis te fungeren maak je je plek aantrekkelijk om samen te komen.
Een mooi voorbeeld hiervan is Van der meer in Noordwijk. Hier wordt wekelijks een gerecht bereid uit een actueel kookboek. Naast dat het leuke gesprekken oplevert, worden er ook extra boeken verkocht.

The New York Times ontdekte een verband tussen de opleving van de boekhandel en de vele activiteiten die zij organiseren. Allemaal hanteren ze dezelfde succesformule: een band opbouwen met de buurt en fungeren als ‘community hub’[1].

 

Beleving
Een andere manier om meerwaarde toe te voegen is door beleving. Zo zijn er boekwinkels, als je daar binnenstapt lijkt het of je een sprookje binnen wandelt. Of dat een van de boeken tot leven is gekomen. Dit zie je met name op de kinder- en jongerenafdeling.
Neem maar eens een kijkje in de nieuwe Broese in Utrecht of bij Paagman in the Mall of the Netherlands [2].
Bij Paagman steekt de kop van een levensgrote giraf door het plafond. Dit plafond is een spiegel waardoor je de omgeving anders waar neemt. Er staat een ladder waar je op kunt klimmen om filmpjes te bekijken. Ook hangt er een reuze mobiel bij de entree.

Er zijn tal van mogelijkheden om de klant naar de boekwinkel te blijven trekken. Hij komt voor inspiratie, beleving en creativiteit.
Door al het aanbod wat je tegenwoordig kunt vinden in de boekwinkel is het een cultureel uitje geworden [3].

 

 

Eva Vlogman
11 juni 2021