DE OPKOMST VAN HET CANNABIS ATELIER

Sinds in 2013 [1] cannabis in steeds meer staten in Amerika gelegaliseerd is, poppen de cannabis shops op in Amerika.

Hoe komt het dat deze shops in niets op onze coffeeshops lijken?

 

In Nederland hebben coffeeshops toch nog vaak een louche uitstraling.
De Amerikaanse shops zijn een heuse beleving met een ieder een eigen karakter. Zo heb je shops die lijken op een museum, een showroom, apotheek, een hippe cocktailbar of zelfs een juwelierszaak. Mooie voorbeelden hiervan: Serra, Superette en Edition.

 

Interessant ook dat het product in Amerika op een hele andere manier aangeboden wordt. Bijvoorbeeld bij The Lighthouse Dispensary worden behalve jointjes ook concentraten, vape-pennen, kauwgum, voedsel en cosmetica verrijkt met marihuana [2], verkocht.

Naast shops zijn er in Amerika ook etablissementen gericht op marihuana waar een totaalbeleving wordt neer gezet.
Zo zijn er vakmannen die jouw joint professioneel voor je draaien. Of kun je gebruik maken van een wietsommelier die marihuana passend bij je gerecht aanbeveelt.

 

Vervolgens draait hij het jointje op de gewenste sterkte [3]. Dit kun je ervaren bij het eerste Cannabis café van Amerika genaamd Lowell Farms.
Vaak is de gehele menukaart afgestemd op een goede combinatie met je joint. In Nederland kun je naast je joint hooguit een zoete versnapering en een frisje of biertje bestellen.

 

De Nederlandse coffeeshops hebben een hele ander look in vergelijking met de Amerikaanse. Dit kan komen doordat de doelgroep in Nederland verschilt met die van de Amerikaanse. In Amerika is het een coole lifestyle [4] om marihuana te gebruiken.

Een derde reden kan zijn dat er in Amerika onderscheid gemaakt wordt tussen recreatieve en medicinale cannabis. De gehele communicatie en look van het product wordt anders benaderd. Zo kun je in de winkel tussen verschillende categorieën kiezen als: geluk, ontspanning, energie, focus, en creativiteit.

 

Wanneer de Nederlandse doorsnee coffeeshop een voorbeeld neemt aan de Amerikaanse benadering zou er wel eens een hele nieuwe doelgroep aangeboord kunnen worden.

 

 

Eva Vlogman
12 mei 2021