CATRANTAINE

Huisdieren: onze grootste en trouwste vriendjes. Voor de één is het een hond, voor de ander een hamster of een vis. Over een vis gesproken: de aflevering van First Dates gezien met daarin Reinier? Zijn vrienden hebben zijn goudvis na een logeerpartij niet meer terug gegeven omdat zij vonden dat Reinier te vaak weg was [1].

 

Indringer
Velen van ons zijn extra veel thuis door de Coronacrisis. Ik heb het idee dat mijn huisdieren dat een beetje raar vinden. Mijn twee katten, Clover & Sil, kijken mij regelmatig aan met een vragende blik omdat zij niet begrijpen waarom ik thuis ben. Alsof ik er niet hoor te zijn en hun ritme en routine verstoor. Sorry ladies.

 

Catcam
Online lesgeven en vergaderen is inmiddels mijn dagelijkse routine. Over het algemeen gaat dat uitstekend. Ik schaam mij soms wel een beetje als er ineens een kat op tafel springt en vol in beeld over mijn toetsenbord loopt. Het voelt dan een beetje alsof ik mijn ‘kind’ niet heb opgevoed.

 

Playtime
Opvallend is dat mijn katten inmiddels meer aandacht vragen dan anders. Ze komen vaker hun speeltjes brengen en ook ’s nachts willen ze bij mij liggen terwijl ze weten dat mijn slaapkamer een no-go-zone is. Hopelijk vinden we na de quarantaine allemaal snel ons normale ritme terug.

 

Verhuisdieren
Een dierenasiel in Zwolle deelt hun ervaring. Zij merken dat er meer gekeken wordt naar asieldieren [2]. Mensen voelen zich nu meer eenzaam, zijn vaker thuis en hebben meer tijd waardoor meer asieldieren de kans krijgen op een thuis. Zelfs voor de oudere dieren en dieren met een beperking is meer belangstelling. In dit geval levert de quarantaine iets positiefs op.

 

‘Vanaf het moment dat Rutte zei dat we gaan thuisblijven, vloog het aantal zoekprofielen omhoog. Vooral het tijdelijk ‘oppassen’ op een dier blijkt populair: dat verdubbelde ten opzichte van afgelopen maand’ – Pasquino-De Harde.

Weeskat
Er zijn ook dierenasiels die juist hun zorg uitspreken. Zij zijn bang dat er tekort ontstaat aan vrijwilligers als de corona-crisis lang gaat duren. Wanneer de economie een klap krijgt, kan het ook zijn dat er juist meer huisdieren gedumpt gaan worden bij de dierenasiels, doordat de baasjes niet meer voldoende middelen hebben om voor hen te zorgen [3]. Op social media zie ik steeds vaker een bezorgde oproep geplaatst worden voor de opvang van een kat of hond waarvan het baasje is overleden.

 

Een huisdier mag geen impulsaankoop zijn. Zullen we met elkaar afspreken om alleen een huisdier te adopteren als je er na de Coronacrisis ook voldoende tijd en aandacht aan kan besteden? Er zijn gelukkig ook alternatieven: neem een virtueel huisdier, zoek op zolder je Furby van vroeger of neem een robothond [4]!

 

 

Renée Meys
15 april 2020