WHAT THE HAIR!?

Het is tijd voor de kapper! Je haren zijn gegroeid en het kapsel dat je twee maanden geleden hebt laten knippen zit inmiddels niet meer in model. Al een aantal weken struin je het internet af om inspiratie op te doen voor een nieuwe look. Maar wat is nu de trend? Ik ben redelijk verbaasd over wat er omhoog popt als ik in de zoekbalk intyp ‘hair trends 2020’.

 

Catwalk < > real life
De catwalk van de Fashion Week is voor hairstylisten een enorme inspiratiebron. Ook de Trend Events van verschillende grote merken in de kappersbranche zijn van grote toegevoegde waarde. Het trend event van Schwarzkopf Professional, waar de Essential Looks worden getoond, is het event waar ik elk jaar heel erg naar uit kijk.

 

Waarom? Zij proberen de looks van de catwalk te vertalen naar draagbare kapsels van het echte leven [1]. Zij tonen onder andere de looks en beschrijven en demonstreren de toegepaste knip-, kleur- en stylingtechnieken. Enorm balen is het dan ook dat het event afgelopen maandag niet door kon gaan. Gelukkig delen ze de informatie over de trends op het internet en zijn hairstylisten op hoogte van de laatste ontwikkelingen.[2]

2020 hair
De alinea hierboven schetst een beeld waar hairstylisten hun inspiratie over de trends vandaan halen. Ik begrijp heel goed dat wanneer jij inspiratie zoekt voor een nieuw kapsel, je op internet zoekt naar ‘hair trends 2020’. Maar zijn dit eigenlijk wel nieuwe trends? Er zijn twee looks waar ik op terug kom: de curtain bang en de blunt cut.

 

Curtain bang
De titel omschrijft het al een beetje. De curtain bang is een pony die, net als een gedrapeerd gordijn, vanuit een midden scheiding naar de zijkant valt. Deze trend is vooral eind vorig jaar en begin 2020 zichtbaar. We kennen de look van Brigitte Bardot. De curtain bang komt met vlagen terug. Ook in 2017 kreeg deze look aandacht. Echter was er toen minder draagvlak voor dan nu.

 

Blunt cut
Misschien zegt het je iets, misschien heb je geen idee. De boblijn is beter bekend. Sinds 1920 is de boblijn een trend. Populair was toen de strakke korte bob. In de jaren daarna werd er steeds meer geëxperimenteerd en werd bijvoorbeeld een aantal jaren geleden de ‘lob’ populair, de lange bob. De blunt cut is een trend die de laatste tijd steeds meer zichtbaar wordt. Hierbij wordt het haar kaarsrecht afgeknipt met een schaar of afgeschoren met een tondeuse. Dit kan bij kort haar, maar ook bij half lang en lang haar.

It’s a match!
Vroeger ging iedereen massaal voor een trend. Een waardeverschuiving die daarin zichtbaar is, is dat de mensen tegenwoordig meer aandacht besteden aan hun eigen identiteit. Follow the gang is niet meer zo sterk aanwezig als vroeger. We laten steeds meer zien wie we zijn en wat daarbij past in plaats van altijd de laatste trend te volgen.

 

Hoe gaaf sommige hairtrends ook zijn, het moet wel met je gezichtsvorm en natuurlijk kleurtype matchen. Het is daarom niet zo dat een hairstylist jou altijd precies de nieuwste trends zal adviseren maar kijkt naar wat de mogelijkheden zijn binnen de trends. Zo kun je wel de nieuwste trends showen, op maat gemaakt, wat past bij jou en waar jij je comfy bij voelt.

Quarantaine hair
In deze tijd is naar de kapper gaan helaas niet mogelijk. Alle kapsalons hebben de deuren moeten sluiten tot ten minste 28 April. Gelukkig bedenken hairstylisten tal van oplossingen inclusief tutorials waardoor jullie je eigen haren kunnen kleuren en stylen. Veel kapsalons bieden de service dat zij gepersonaliseerde haarverf en je favoriete verzorgings- en stylingproducten komen bezorgen. Sta je te popelen om geknipt te worden? Koop dan een tegoedbon en ga voor een nieuwe look zodra het kan. Één tip: pak niet zelf de (keuken)schaar [3].

 

Renée Meys
25 maart 2020