BEN IK EEN MERK

Heb jij nog géén LinkedIn en Instagram dan’?! Met enige verbazing wordt op mijn ontkenning gereageerd. Tot nu toe heb ik gekozen om digitaal wat onder de radar te blijven. Wel word ik af en toe aan het twijfelen gebracht over het niet inzetten van socials. En dan met name als er tegen me gezegd wordt dat ik meer moet gaan doen met mijn creativiteit. Maar hoe dan? Instagram schijnt een mooi platform te zijn om mezelf te profileren.

Maar moet ik mezelf dan als merk positioneren? Voelt voor mij wat ongemakkelijk en gaat wel ver. Tijd voor een onderzoekje naar personal branding.

 

 

Doel

Na wat rondvragen onder mijn collega’s wordt al snel duidelijk dat ik heel goed mijn doel helder moet hebben. Wat wil ik laten zien, waar ben ik trots op?

 

Wat me steeds triggert, is als ik wat nieuws heb gemaakt, getekend, geschilderd of iets dergelijks dat mijn omgeving tegen me zegt: je bent zo creatief daar moet je echt wat mee doen!” En dan begint de twijfel… wat moet ik er dan mee doen? Verkopen, workshops geven of een trendy website maken? Ik heb geen idee.

 

Authentiek

De community manager van de school waar ik werk geeft aan dat social media heel goed in mijn voordeel kunnen werken: het is een gratis online portfolio, mijn persoonlijke website en netwerk. Bovendien kun je door te reageren je professionaliteit en expertise promoten, vertelt Simone. Ook geeft ze aan dat het belangrijk is om authentiek te zijn. “Iedereen die zich beter voordoet dan de werkelijkheid, valt uiteindelijk door de mand. En dat is pas echt imagoschade”. En daarnaast: “geef anderen aandacht en je zult aandacht ontvangen. Net als in het echte leven werkt een like als een schouderklopje en een positieve reactie als compliment’. Na dit gesprek word ik al wat enthousiaster.

Eerste indruk

De eerste indruk die je maakt, vindt vaak online plaats, zegt Chris Potter, specialist op het gebied van Personal Branding en Profileren.

 

Om me heen zijn mensen bezig met Personal Branding. Ik ervaar dat vaak als vorm van opschepperij, maar niets is minder waar aldus Chris. Het is jezelf profileren en jezelf laten zien op een manier die bij je past. [1]

 

Het vraagt van mij een andere manier van denken. Ook realiseer ik me dat ik er al heel lang van uit ga dat de eerste indruk samenvalt met de eerste handdruk. Misschien tijd voor een andere insteek.

 

Aan het roer

Al lezend, denkend en pratend over de vraag hoe en òf ik zelf aan een digitaal roer wil staan, realiseer ik me dat ik als creatieveling de socials goed kan inzetten. Wellicht tegen de verwachting in dat de populariteit van social media afneemt en ik moet gaan betalen voor een advertentie vrij account [2], wil ik toch beginnen met het aanmaken van een Instagram account. Allereerst ga ik verschillende mensen volgen die bij me passen om vervolgens mijn eigen personal branding strategie te bepalen.

 

 

Marjan Reuzenaar

24 maart 2020

[1] Bureau Beaufort, personal branding | https://www.bureaubeaufort. nl/

[2] Studentennet Interview Trendwatcher Adjiedj Bakas | https://www.studenten.net/artikel/interview-trendwatcher-adjiedj-bakas