MARKTPLAATS ALS TRENDBRON

Nederlanders staan te boek als reislustige mensen die van kamperen houden. Niets geeft hier beter blijk van dan de lange karavaan aan allerhande sleurhutten die zich langs de Route Du Soleil richting het zuiden begeeft zodra de eerste schoolvakantieweek een feit is. Naast zijn reislustigheid heeft ‘De Nederlander’ nog een prominente eigenschap: hij houdt van goedkoop. En dus zoekt de Nederlander regelmatig naar mooie deals op tweedehands spullen op Marktplaats.

 

Één plus één is nog altijd meestal twee, om in clichés te blijven, en daarmee zijn caravans, campers en vouwwagens al jaren populaire zoekopdrachten op Marktplaats. Maar de afgelopen twee jaar laten de jaarcijfers van Marktplaats een verrassende stijging zien in de verkoopcijfers hiervan. Hoe moeten we deze informatie eigenlijk interpreteren?

 

Nieuwe doelgroep

Door in te zoomen in deze jaarcijfers ontstaat een interessant beeld. Een woordvoerder van Marktplaats legt uit:

 

“De handel in gebruikte kampeerauto’s en caravans is het afgelopen jaar 20% gestegen. 

 

Wij zien dat tweedehands campers vooral in trek zijn bij jongeren. De mobiele woonwagens worden niet meer uitsluitend gebruikt voor een standaardvakantie”. Zie hier een nieuwe doelgroep: de jongeren. In plaats van die Route du Soleil naar het zuiden te pakken, wordt onder jongeren het bezoeken van festivals met een camper steeds populairder.

Het 3-daagse muziekfestival Lowlands, tot voor kort ook wel bekend als de begraafplaats van door modder gedrenkte oude tenten, heeft sinds een paar jaar zelfs een speciale camper camping.

 

Welvaart, bewustwording en nostalgie

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het vooral de jongeren zijn die interesse hebben in tweedehands mobiele woonwagens. Ten eerste is deze nieuwe generatie jongeren welvarender dan hun ouders destijds. Gingen de ouders vroeger nog gewoon met de tent naar festivals, de nieuwe generatie jongeren kan er steeds minder de lol van inzien om in een krakkemikkige tent die met moeite het einde van het festival haalt te slapen.

 

Ten tweede hebben we te maken met een steeds groter wordende bewustzijn over het klimaat, waarbij vooral de jongeren de voortrekkers rol op zich nemen. Zij kiezen er dan ook steeds vaker voor om vakantie met de camper te vieren in plaats van vliegend verre oorden te bezoeken.

 

Ook speelt nostalgie een rol. Het heeft iets gemoedelijks en kneuterigs om in een oude woonwagen op vakantie te gaan. Precies wat men zoekt in een tijd dat vooral onrust en onzekerheid wereldwijd de boventoon voeren. “Net als vroeger” hoor je ze dan zuchten als ze in de file naar de camping staan.

 

Vinger aan de pols

Kunnen we concluderen dat Marktplaats te beschouwen is als de vinger aan de spreekwoordelijke pols van de Nederlandse samenleving? De cijfers lijken erop te wijzen van wel.

Naast het feit dat Marktplaats cliché-bevestigend werkt, (de zoekopdracht ‘gratis’ voert al sinds de start van de website in 1999 de lijst van de meest gebruikte zoektermen aan), zijn er seizoensgebonden pieken waar te nemen. Afgelopen juli was de zoekterm ‘airco’ met gemiddeld 70.000 (!) keer per dag het meest gezochte trefwoord.

 

Sinds vorig jaar is er een nieuwe zoekterm opgedoken in de top 10 van de meest gezochte trefwoorden: Tiny Houses. Dat Marktplaats voorlopig niet de functie van de glazen bol over zal nemen, kunnen we hier ook uit opmaken.

 

 

 

by eva_matterofspace  maart 2019