INSTAGRAMMABLE ART

Kunst fotograferen is hot! Het Museum of Ice Cream en de Color Factory zijn een rage in Amerika en ook Nederlandse musea doen goed hun best om de nieuwe tentoonstellingen ‘insta-waardig’ te maken. 

 

Nieuwere musea als Voorlinden lijken het zelfs als uitgangspunt te nemen. Het gloednieuwe LAM heeft een fotograferende familie op de homepage. Niet de kunst zelf lijkt centraal te staan, maar dat wat de bezoeker er van maakt. 10% van alle selfies op Instagram zijn gerelateerd aan kunst. Kortom, instagram heeft zijn plek veroverd in de kunstwereld. 

 

Visueel aantrekkelijke kunst
In de huidige selfiecultuur wordt het steeds belangrijker om bezoekers van musea ook van een goede foto te voorzien. Een trend die begon met een ice cream museum voor millenials is overgeslagen naar traditionele musea, zowel in Amerika als in ons land. Kunst moet tegenwoordig vooral visueel aantrekkelijk zijn en het liefst ook nog een mooi plaatje opleveren. Soms zelfs ten koste van een kunstwerk.
Nieuwe vormen van cultuur
Er zijn onderzoeken die de oorsprong van deze verschuiving vinden in een nieuwe opvatting van wat cultuur is. Een festival of cafébezoek valt voor de nieuwe culturele consument ook onder cultuur. Ook wordt men tegenwoordig liever vermaakt dan onderwezenWaar cultuurbeleving ooit een moment van bezinning en reflectie was, lijkt het nu meer gedefinieerd te worden als een manier om lol te hebben. Daarnaast is de bezoeker nu niet meer alleen de toeschouwer, maar ook de deelnemer aan kunst. 
Kijken, vastleggen & delen
Een museum bezoek in de 21ste eeuw heeft dus niet meer alleen als doel kunst te bekijken, maar ook om het vast te leggen en te reproduceren. Hoe komt het dat onze bezoeken aan musea zo veranderd zijn? Zou het een manier van ontsnappen aan de 24/7 economie zijn? Dat kunst beleven een manier wordt om even de realiteit te ontvluchten? En met een foto je eigen realiteit te creëren? Zorgt een bezoek aan een ‘insta-waardige’ expositie ervoor dat we de wereld anders bekijken? Of draait de hele ervaring om die kleine vierkante foto die je online post? Wie het weet, mag het zeggen….

 

Marre Smit