ONTSPULLEN

Heel Nederland is aan het ontspullen door de steeds populairdere minimalistische levenstijl én natuurlijk Marie Kondo. Deze Japanse opruimexpert en bestseller auteur heeft een systeem om je spullen weg te gooien. Opruimen per categorie en dan eerst alles bedanken voordat je het weggooit. Van spullen worden we niet gelukkiger dus we zijn massaal aan het opruimen. Maar al die spullen weggooien geeft ook een beetje een schuldgevoel, dus wat dan?

De bijzondere wereld van Marktplaats

Je weet nooit wie er aan de andere kant van de advertenties reageert. Veel mensen gebruiken ook een vreemde alias. En zo reageerden mensen met de namen Henkie (was een vrouw), Reus en Dwerg, Bonus en Kolletje, op mijn laatste advertentie. Meestal met een bod dat veel te laag was en dat ze hem meteen vanavond komen halen. Want dat schijnt de manier te zijn, snel handelen zodat je zeker weet dat de koop doorgaat. Want vaak genoeg reageert iemand gewoon niet meer.

 

Kringloopwinkels gooien meer weg

Als je geen zin hebt in al dat gedoe, dan breng je gewoon alles in een keer naar de kringloopwinkel, Hupsakee alle dozen afgeven en je hebt het idee dat je toch iets goeds hebt gedaan. Maar de kringloopwinkel krijgt steeds meer spullen die niet geschikt zijn voor hergebruik. Spullen die vies zijn, met vlekken, gaten of beschadigingen.

VORIG JAAR ZAMELDEN DE KRINGLOOPWINKELS TUSSEN DE 154-175 MILJOEN KILO AAN SPULLEN IN

Waarvan een steeds groter gedeelte  (19%) ook weer wordt weggegooid*.

Afscheid nemen

Misschien moeten we dan toch maar zoals Marie Kondo afscheid nemen van onze spullen. Bedanken voor de mooie jaren en daarna weggooien als het echt oud en kapot is.  En een klein beetje schuldgevoel overhouden zodat we beter nadenken over onze volgende aankoop!

 

 

Saskia Groenheijde

 

*Bron: Branchevereniging Kringloop Bedrijven (BKN)