THE BEST A BOY CAN GET

De trend om rolpatronen te doorbreken en de veranderende kijk op gender, leeftijd, beperkingen en geloof gaat zorgen voor enorme veranderingen in onze maatschappij. Door gendervloeibaarheid gaat het geslacht dan ook veel minder een rol spelen. Dat heeft heus nog wat voeten in de aarde. Maar de jongste wereldbewoners gaan voor een variabele identiteit. Dit past bij de megatrend van individualisering: the best I can get!

 

Het Zweedse kledingmerk Hope ziet dan ook geen reden meer om kleding te laten leiden door gender. Ze moedigen iedereen aan om hun individuele kledingstijl te ‘ontdekken’ zonder je te laten leiden door oude denkwijzen. De kledinglijn is dan ook met dubbele maten gelabeled: MAN 48 / WOM 40. Oftewel: style first, gender second.

 

En stijl heeft deze Nederlandse jongen van 5 jaar. Een echte innovator. Want in deze stoere jurk is hij zijn tijd ver vooruit. Gebaseerd op de tunica van de Romeinen die ook in veel opzichten hun tijd vooruit waren.

In de toekomst gaan we dit soort kleding zeker terugvinden in een nieuwe cultuur van diversiteit en inclusie. Joyce Dur, zijn moeder, zette een kleine kledinglijn op met twee modellen jongensjurken. Little Prince Charming. Mooi hoe innovatie hier voorbij gaat aan traditie. Hoe oud eigenlijk weer nieuw wordt. Moederliefde anno 2022.

 

Ouders die nog even moeten wennen, kregen afgelopen december een voorproefje op het Kerst Muziekgala 2021. Zanger Jeangu Macrooy zong daar in een kleurige kimono met kinderen ‘What Christmas Means To Me’. Over zijn jurk werd in ieder geval op social media geen woord vuil gemaakt. Maar nog even over woorden gesproken. Jurk is in De Dikke van Dale, het belangrijkste woordenboek van de Nederlands taal, zowel (v) als (m). Benieuwd of de jurk dit jaar dan ook meegaat in de genderinclusieve aanpassing die Van Dale gaat doen. Ik zou zeggen, geef die gewoon maar een (x).

 

 

Martinique Gerrits-Konijn
26  januari 2022

Beeld: Joyce Dur – Little Prince Charming