VAN TWEE WALLETJES ETEN

Manlief is vertrokken voor werk naar Spanje. Bij vertrek riep ik nog: “Veel plezier!” Maar dat mocht ik niet zeggen, hij ging niet op vakantie maar voor WERK. Natuurlijk is het keihard werken in het zonnige Barcelona, maar ’s avonds wordt dat gelukkig rijkelijk beloond met een bezoek aan een Catalaans  specialiteitenrestaurant. En ja hoor, de eerste foto’s van tapas met Iberica ham en spicy chorizo zijn al voorbij gekomen op de familie-app. Hij is in de hemel van de vleeseter beland: Spanje!

 

Vorige week schreef Spanje correspondent Dion Mebius in de Volkskrant dat Spanjaarden de grootste carnivoren van Europa zijn. Volgens cijfers van de Verenigde naties eet de Spanjaard gemiddeld 2 kilo vlees per week. Ter vergelijking: in Nederland eten we gemiddeld 730 gr vlees per week. De Spaanse minister van consumptie Alberto Garzon probeert de overmatige vleesconsumptie in te dammen. In de media heeft hij zich uitgelaten over de nadelige gevolgen voor de volksgezondheid van al dat vlees. Ook waarschuwde hij dat de vleesproductie tot milieuvervuiling en opwarming van de aarde leidt. Vooral de megastallen die in Spanje als paddenstoelen uit de grond schieten, moesten het ontgelden in zijn betoog. Daarmee heeft hij heel wat over zich afgeroepen: vleesproducenten, politici en verschillende Spaanse kranten buitelden over elkaar heen om hem te veroordelen. Zelfs zijn eigen regering steunde zijn uitspraken niet en zeiden dat hij die op persoonlijke titel had gedaan. Slecht nieuws voor de vegetariër die in Spanje op vakantie wil: voorlopig zul je daar weinig gerechten zonder vlees of vis op de kaart aantreffen.

Hoe zit dat in Nederland? Bij ons is minder vlees eten al iets meer ingeburgerd. Er wordt in ieder geval veel aan gedaan om dat te stimuleren. Het aanbod van vleesvervangers in de supermarkten is flink gegroeid maar in de horeca moet nog wel een inhaalslag gemaakt worden. Van alle vegetariërs vindt 52% het aanbod van gerechten zonder vlees of vis in de horeca te mager.

 

In 2019 is wel een Lekker Vega keurmerk voor restaurants in het leven geroepen. Afhankelijk van het vega aanbod krijgt een restaurant een bronzen, zilveren of gouden predicaat. En op de website van Lekker Vega zit een handige zoekfunctie om het dichtbij zijnde vega restaurant te spotten. Inmiddels hebben ruim 200 restaurants een Lekker Vega sticker op de deur. Het is een begin.

 

Onbezorgd uit eten gaan met voldoende aanbod op de menukaart is hier dus ook niet voor iedereen weggelegd. Als omnivoor of flexitariër heb je duidelijk meer keus. Volgens het Voedingscentrum is inmiddels 55% van de Nederlanders flexitariër, zij eten minimaal 3 dagen per week geen vlees. Dat is een prima tussenvorm: een beetje vlees eten als dat zo uitkomt en toch verantwoord bezig zijn.

 

 

 

 

 

Patrice Ooms
24  januari 2022