URBaN SKeTCHING

De losse manier van tekenen van Urban Sketching spreekt me aan: niet eerst een goed voorbereide opzet in potlood maar PATS gelijk in vulpen of stift tekenen. Korte ogenblikken onderweg vastleggen, vaak in kleur. Helemaal geen veldezel opstellen op de juiste plaats en dan gaan zitten tekenen, maar onderweg de korte geluksmomenten vast leggen.

 

Op de site van Van Beek Art Supplies wordt het ontstaan van Urban Sketchen beschreven:

De term Urban Sketching wordt voor het eerst gebruikt in 2007. De Spaans-Amerikaanse illustrator en journalist Gabriel Campanario riep kunstenaars op om hun creaties te delen op een online forum. De creaties bestonden uit momenten die vastgelegd werden, zoals het dagelijkse leven, thuis of op reis. [1] Wereldwijd zijn er al ruim 60.000 Facebook-groepsleden, maar in de praktijk zijn het er natuurlijk nog veel meer. Wat Urban Sketching precies is? In het Engels is het mooi compact beschreven: “Our drawings are a record of time and place”.

 

‘Uit-staan’

Urban Sketchers maken geen foto’s, maar kiezen ervoor om uit directe observatie een moment vast te leggen in een tekening. Door te tekenen zie je meer, details vallen je op die je anders niet gezien had. Rienk Vlieger zegt het volgende daarover:  “Ik onthoud de plek en het moment veel beter als ik er een schets van heb gemaakt” [2] Door te tekenen ben je even met iets anders bezig dan de dagelijkse beslommeringen of hetgeen voorbijkomt op je smartphone, je komt tot rust en het onthaast. Uit- staan is één van de Trends van 2020 zegt Trendwatcher Goof Lukken. Hij is oprichter van het platform Vrijetijdskennis en docent aan de Breda University of applied sciences. Het gaat dan over vrije tijd die doorgebracht wordt in de natuur, in stilte of op een plaats die ‘off the grid’ of analoog is. Rust en stilte worden de nieuwe luxe producten van 2020. [3]

De tekening vertelt het verhaal van de omgeving.

Op Pinterest heb ik een bord aangemaakt met werk van diverse Urban Sketchers [4] en naarmate ik meer verzamelde, werd ik steeds enthousiaster. Je tekent ter plekke wat je ziet, niet uit je hoofd maar dingen uit het dagelijks leven. Vaak zijn het gebouwen, straten met mensen of landschappen maar de meeste mensen kiezen alledaagse onderwerpen zoals mensen op het terras, op school, een mooi hoekje thuis.

Het leuke is dat een ruwe schets van de observatie genoeg is: de tekening vertelt het verhaal van de omgeving. Het hoeft niet natuurgetrouw nagetekend te worden, het gaat om een korte interpretatie van hetgeen je ziet.

Deze snelle en spontane manier van tekenen ben ik gaan uitproberen. Voor de tips en trics heb ik op een middag een workshop gedaan. Onderstaand schetsje heb ik daar gemaakt in 10 minuten, heerlijk.

 

Behalve het delen op Facebook zijn ook veel tekenaars aangesloten bij Urban Sketching Nederland. Het samen tekenen en het uitwisselen van tips over materialen en technieken kan stimulerend zijn.[5]

Zelf vind ik het lekker om in mijn eentje een beetje te rommelen met pen, papier en verf.

 

 

Marjan Reuzenaar

11 maart 2020