ODE AAN DE SINGLES

Het aantal singles neemt de laatste jaren in de stad Amsterdam al steeds meer toe. Het komt door het verschil in populatie maar ook door de keuze van de stedeling. Zij kiezen steeds vaker bewust voor het vrijgezellen bestaan.

 

Dit komt o.a voort uit de verandering van normen en waarden sinds WO2. Doordat mensen hun eigen levensloop meer konden vormgeven door economische zelfstandigheid zijn vrouwen bijvoorbeeld niet meer afhankelijk van hun partner.

 

Bij jongvolwassenen is meer nadruk komen te liggen op het opdoen van ervaringen en de entree op de arbeidsmarkt voordat zij de keuze maken voor een vaste relatie, samenwonen en kinderen. Daarom kan het huwelijk of ongehuwd samenwonen worden uitgesteld.

 

Uit cijfers van CBS blijkt dat het aantal singles de aankomende jaren alleen maar zal stijgen.

 

De afgelopen vijf jaar heeft het al een stijging van 5% doorgemaakt van 10 naar 15% van de volwassenen. Dit zal in 2050 oplopen tot de helft van de huishoudens.

 

Hoe speelt de markt nu al op singles in en hoe zal dit er in de toekomst uitzien? Komen er robots, tools, andere woonvormen? Hieronder zal ik jullie meenemen in het heden en de toekomst.

Huizen

De markt wordt steeds meer uitgebreid door micro woningen met collectieve ruimtes zoals dakterrassen, tuin, wasserette etc. Dit omdat singles steeds meer leven buiten de deur of wel in hun ‘second home’. Eten buiten de deur, werken buiten de deur, wassen buiten de deur etc. Dit concept stamt af van de Haagse Woonhotels die 100 jaar geleden werden gebouwd in de grote steden. [1]

 

Singles Day

Tijdens Singles Day draait het om het vieren van het vrijgezellenbestaan en is het de absolute tegenhanger van Valentijnsdag. Omdat het aantal vrijgezellen steeds toeneemt, wordt Valentijnsdag steeds minder populair en daar kunnen bedrijven goed op inspelen met Singles Day.

 

 

Hologram reisbuddy

Straks is het reizen alleen niet meer zo alleen. Je reist dan niet met vrienden samen maar met je VR buddy. Deze geeft je tips, helpt je met het plannen van je reizen en houdt je gezelschap.

In de loop van de tijd zal je reisbuddy zich steeds meer personaliseren en op jouw gericht zijn omdat hij leert van jouw reispatroon, je voorkeuren en interesses.

Nu nog in de vorm van een smart watch die in de nabije toekomst jouw gezichtsuitdrukking en reacties kan begrijpen maar mogelijk in de verre toekomst zich daadwerkelijk als een holo buddy laat zien.

VR travel buddy’s die er nu al zijn: Siri van Apple, Desti [2] en Cortana van Windows.

Kussens om je te omarmen

Voor degene die het vrijgezellen bestaan niet bewust verkozen hebben zijn er mooie en cheesy oplossingen bedacht in de vorm van kussens ofwel lonelyness pillows. Kussens in de vorm van een vrouwenschoot, een arm om je heen voor zowel man als vrouw of billen met tangaslips.

 

Daarnaast heeft Aseptic Studio [3] een verfijnd ontwerp vorm gegegeven waar het principe gelijk staat maar de esthetiek een belangrijke rol speelt.

 

 

Robots

Robots worden al weer even ingezet in de zorg. Zorgrobot Alice is er daar een van.

Het is een robot die ouderen helpt meer in beweging te komen, gezelschap te houden en neemt waar kan taken over van de zorg.

Robots zullen steeds meer als metgezel/ buddy in de maatschappij een plaats innemen waarbij de mens zich minder alleen voelt als hij of zij geen geschikte partner kan vinden.

 

Zorgrobot Alice. [4]

 

 

Iris Ringeling

2 december 2019

[1] Holon House, compact en collectief wonen in Amsterdam |  https://www.bpd.nl/actueel/blog/toekomstgerichte-oplossingen/holon-house-compact-en-collectief-wonen-in-amsterdam

[2] Desti Artificial Intelligence For Travelers | Desti: Artificial Intelligence For Travel Planning.

[3] Aseptic studio | https://www.aseptic-studio.com

[4] Hallo, mijn naam is Alice Sociale robot voor het welzijn van ouderen | https://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/over-deloitte/articles/zorgrobot-alice-zorgen-voor-morgen.htm