Trots op

Onder het terugkerende kopje ’trots op’ geven wij in onze nieuwsbrieven regelmatig aandacht aan één of meer oud-cursisten, die op hun geheel eigen wijze hun trendkennis integreren in hun werkveld. We vonden het leuk deze rubriek hier uit de nieuwsbrief te lichten om zo te laten zien hoeveel verschillende manieren er zijn om met trends te werken in hele verschillende vakgebieden!

Deze stukjes zijn momentopnames en als echte trendprofessionals blijven ze zich ontwikkelen in hun trendwerk. Volg de links om te kijken wat ze nu aan het doen zijn of contact met hen te zoeken.


“Mijn miljoenen gedachten bleken in een structuur gevat te kunnen worden, ik kon er woorden aan geven en uiteindelijk ontstond er een eigen onderzoeksmethode. ”

Monique Zevenhuizen

“Na mijn opleiding grafisch ontwerp & illustratie aan de HKU startte ik als artdirector van magazines zoals Eigen Huis & Interieur, JAN Magazine en JAN Living. In dit werk ben je niet alleen met de actualiteit bezig, je moet ook vooruitlopen. Het spotten van nieuwe ontwikkelingen, trends en veranderingen is door mijn opleiding en werk een tweede natuur geworden en ik gebruik dit heel intuïtief. Maar kon ik deze manier van werken nog uitdiepen of breder inzetten? Ik wilde in mijn carrière ook graag nog een keer op avontuur, mijzelf uitdagen en kijken of ik mijn ervaring ook kon inzetten bij andere opdrachtgevers dan tijdschriftuitgeverijen?

 

In module 1 t/m 3 van de Trendacademy leerde ik onderzoeksmethoden toe te passen en te verwoorden wat ik zag. Ik leerde verbanden te leggen en hoe deze te gebruiken zijn op allerlei gebieden, zoals productontwikkeling en consumententrends. Mijn miljoenen gedachten bleken in een structuur gevat te kunnen worden, ik kon er woorden aan geven en uiteindelijk ontstond er een eigen onderzoeksmethode. Hierdoor kon ik achter mijn computer vandaan komen en durfde ik het podium te pakken. En dat terwijl ik nogal veel last had van spreekangst.

 

Mijn eindpresentatie in 2023 ging over de ‘toekomst van serviezen’ in 2030. Ik deed dit in opdracht van Wegter Brands, een groothandel in serviezen. Tijdens de trendpresentatie aan het bedrijf ontstonden direct gesprekken en ideeën. Inmiddels werk ik ook als creative director voor Wegter Brands en houd ik mij bezig met productontwikkeling van serviezen. Een spannende nieuwe richting voor het bedrijf én voor mijzelf. Mijn avontuur is begonnen!

 

Creative Director/Artdirector, (beeld)redacteur trendproducties en keramist

“Vooruitkijken is essentieel voor steden. Voorspellen kan niet maar voorbereiden op de toekomst wel. ”

Iris Smolders

“Als strategisch adviseur in de gemeente Eindhoven werkte ik de afgelopen jaren regelmatig met trends, maar wel vaak zijdelings. En meestal in trajecten waar ik samen met één van onze ontwerpers aan werkte. Ik wilde trendonderzoek beter begrijpen. De basis daarvoor vond ik in Module 1 van de Trendacademy.Qua timing perfect, want ik had in Eindhoven juist de ruimte gekregen om een trendverkenning voor de gemeente op te zetten. Volwaardig als trendwatcher zelf aan de slag te gaan is nog een brug te ver. Wel lever ik samen met de strategische design consult (‘onze hoofdontwerper’ zeg ik altijd) komende maand een eerste versie op. Deze kan op twee manieren ingezet worden.
De eerste is als input voor de strategische verkenning. Dit is een product dat elke vier jaar in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing wordt gemaakt. Die verkiezingen zijn pas in het voorjaar van 2026, maar we willen de aanbevelingen aan de lokale politiek meegeven in de periode dat de verkiezingsprogramma’s worden gemaakt. Trends zijn een belangrijk middel om samen met collega’s en de stad vooruit te kijken en een ambtelijk advies voor de middellange termijn te formuleren.
Het tweede doel is om collega’s binnen de organisatie een instrument te geven waarmee zij zelf aan de slag kunnen. Helaas constateerden we dat het wiel wel heel vaak werd uitgevonden. Zo meteen ligt er een instrument waarmee iedereen vanuit een gelijk vertrekpunt kan werken. Ik verwacht dat dit veel collega’s gaat helpen.De doorwerking en de borging ga ik helaas niet meer meemaken, want ik per 1 mei ga ik aan de slag als strateeg economie in mijn thuisstad Oss. Ook in mijn nieuwe rol verwacht ik veel gebruik te kunnen gaan maken van de basis die ik heb nu heb geleerd. De praktijk zal uit gaan wijzen hoe dat precies eruit komt te zien. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in!”
Iris Smolders | www.eindhoven.nl/verkenning

Vaak komen in deze rubriek oud-cursisten aan het woord die van het werken met trends hun beroep hebben gemaakt. Marieke van Elk gebruikte trendkennis om haar bedrijf te starten en op de juiste waarden in de markt te zetten:
“Ik heb Module 1 alweer 5 jaar geleden afgerond. Mijn eindpresentatie ging over hoe wij in de toekomst gaan communiceren. Mede omdat ik kinderen heb, interesseerde dat mij heel erg naast de snelle ontwikkeling waarin we bijna alles online doen. Na jaren bij Tony’s Chocolonely te hebben gewerkt ben ik 1,5 jaar geleden samen met een oud collega m’n eigen bedrijfje begonnen: A Dynamite Company. We maken chocolate chip cookie dough. Dat kun je thuis afbakken tot mega lekkere cookies. Toen wij begonnen met het neerzetten van het merk, hebben we meerdere werksessies gedaan om de producten en de waarden erachter te testen. We zijn ingestapt op de trend dat mensen graag lekker willen eten, maar dat het niet te veel moeite mag kosten. We willen met Dynamite mensen blij maken en juist de verbinding weer terug laten komen, na een periode van Corona, waarin we het contact een beetje aan het verliezen waren. Een koekje voor iemand bakken is een gegarandeerd succes: De geur uit de oven, het idee dat je moeite voor iemand gedaan hebt, een klein moment samen. Wij zijn ervan overtuigd dat je elk moment net iets bijzonderder kan maken door persoonlijke aandacht”.
A dynamite company

” Ik leerde mezelf kennen en mijn eigenzinnige eigenschappen als waardevolle instrumenten te zien. Anders denken wordt gewaardeerd, joepie! “

Yolande Sep

Yolande Sep voldeed net aan de leeftijdsgrens voor de Trendacademy. We hadden ons geen zorgen hoeven maken: toen de trendtheorie eenmaal ingetraind was, ging ze er onmiddellijk in haar werk mee aan de slag. Ze blikt terug:
“Begin over Rozenbrood en ik begin te kwispelen. Eindelijk was er een plek voor mijn expressieve enthousiasme, oneindige creativiteit en haarscherpe intuïtie. Ik leerde mezelf kennen en mijn eigenzinnige eigenschappen als waardevolle instrumenten te zien. Anders denken wordt gewaardeerd, joepie! Op mijn 26ste in 2013 opende de academy mijn blik vooruit. Mijn voelsprieten zijn mijn richtingaanwijzers geworden.
Destijds als inkoper bij de Bijenkorf kon ik het direct integreren in mijn baan. Macro kijken en micro toepassen. De manier van presenteren, alle signalen op logische wijze ordenen zodat je publiek en collega’s je wel snappen. Je ontwikkelt een hele bak aan tools voor in je nieuwe gereedschapskist.
Mijn eerste onderzoek is de rode draad door mijn carrière gebleven: De toekomst van retail. Met een fascinatie voor (de Kracht van) Ambacht. Mijn richtingaanwijzers leidden mij naar een eigen kerstballenmerk. Ook ben ik retailmanager van en consultant voor verschillende museumwinkels. In die museumwinkels gaat het niet om geld verdienen, maar bijdragen aan het grotere geheel en de maatschappelijke winst. Door werkplekken te faciliteren voor statushouders of te werken met afvalstromen van het museum zoals bijvoorbeeld geveldoeken. Verder zijn we bezig product paspoorten te ontwikkelen. Want waarom weet ik wel waar de champignon die ik eet vandaan komt, maar niet van de mycelium lampenkap die ik koop?” www.yolandesep.nl

“…..er bestaat een grammatica voor intuïtieve taal!”

Ilonka van den Bercken

In deze rubriek dit keer Ilonka van den Bercken aan het woord. Zij werkt als creative businessdeveloper:
“Het moment van de eerste kennismaking met Rozenbrood via een workshop van Djenny en Nanon staat mij nog heel helder voor de geest. Een gevalletje ’turning point’. Het voelde zo als thuiskomen. Alsof je eindelijk in je eigen taal kon spreken: er bestaat een grammatica voor intuïtieve taal!
Die grammatica heb ik me vervolgens eigen gemaakt in de modules die ik, met lang uitstel door corona, heb kunnen volgen. Het uitstel bewees ook dat het geen bevlieging was omdat de interesse is gebleven.
Ik ben het trend-pad gaan bewandelen altijd met de intentie om die taal juist naar de culturele sector te brengen waar ik werkzaam in ben. Ik ervaar daarin een bijzondere mix: enerzijds wordt juist de taal van de kunstenaar binnen de trendwereld vaak aangehaald als voorbeeld van voorlopers; anderzijds ervaar ik vaak een traagheid binnen de culturele sector, zelf als het gaat om beleidsplannen maken en richting bepalen. Daar wil ik met (ver)gezichten en beeld in helpen te accelereren. Bij Rozenbrood heb ik juist veel geleerd over beeldgebruik en de kracht ervan. Daar heb ik, zeker in het begin, door best veel hoepels moeten springen van ongeloof hoe belangrijk dat beeld toch was (dat kán toch niet waar zijn??). Maar vier lagen dieper kom je erachter dat het wel degelijk deuren opent voor de buitenwereld en je helpt een verhaal voor je te zien waar je vervolgens ook mee aan de slag kan”.


“Ik leerde hoe ik mijn intuïtie kon combineren met onderbouwing en analyse, en hoe ongemak en onbehagen tot de mooiste inzichten kunnen leiden.”

Sharda Tewari

“Sinds medio 2022 ben ik werkzaam als strategieconsultant bij De Ruijter Strategie. Ik begeleid gemeentes, ministeries, bouwbedrijven en andere instellingen met het nadenken over en het anticiperen op de toekomst. Een jaar eerder zegde ik tijdens de Great Resignation van de coronajaren mijn baan als vastgoedadviseur op zonder een plan B te hebben. Ik had niet kunnen bevroeden dat ik binnen een jaar een complete carrièreswitch zou maken.
Als planoloog werkte ik al bijna 20 jaar in de ruimtelijke ordening en vastgoed. Hoewel ik dat best leuk vond, bood het geen onderdak aan alle uiteenlopende, niet correlerende hobby’s die ik had, zoals mode, geopolitieke geschiedenis, Engelse taal en cultuur, kunst, moderne cultuur en nog veel meer. Maar plots kwam de term ’trendwatcher’ op mijn pad en ineens viel er een kwartje. Instinctief was ik altijd al bezig met het aan elkaar knopen van verschillende ontwikkelingen en met vooruitkijken. Ik deed er alleen niets mee en probeerde mijn ideeën niet uitgebreider te verwoorden of te staven.
Dankzij de cursus van Djenny en Nanon, waarmee ik in september 2021 begon, gingen er ineens allemaal luikjes in mijn hoofd open open. Trendwatching bleek de perfecte paraplu om al die gekke hobby’s en side hustles van mij bij elkaar te houden. Het voelde als thuiskomen. Ik leerde hoe ik mijn intuïtie kon combineren met onderbouwing en analyse, en hoe ongemak en onbehagen tot de mooiste inzichten kunnen leiden. En ik bemerkte dat er niet 1 toekomstvoorstelling is, maar dat deze juist meervoudig en/of multidimensionaal is. Meerdere drivers werken gelijktijdig en beïnvloeden elkaar. In mijn huidige werk, maar ook in al die gekke hobby’s, komen die lessen mij nog elke dag uitstekend van pas”.


Mijn trendachtergrond helpt mij om mijn gedachten te scherpen; goede analyses te maken; de organisatie in deze veranderingen mee te nemen; verschuivingen en trends in kaart te brengen en ideeën aan te dragen ook van buiten de zorg.

Jacqueline Bosker

“Ruim 30 jaar geleden startte ik mijn carrière in de modewereld. Internet bestond toen nog niet. Om een modecollectie te ontwikkelen die aansluit bij wat de consument wil, is het essentieel om goed alle signalen binnen de tijdsgeest op te vangen, te ordenen en te vertalen naar je producten. Timing is daarbij cruciaal. Daarvoor reisde ik destijds de hele wereld rond: van Tokyo naar NY en langs diverse Europese steden zoals Milaan, London en Parijs etc. Na mijn modebanen werkte ik als consultant binnen diverse branches. In 2015-2016 volgde ik de eerste 3 modules van de Trendacademy. Ook presenteerde ik tijdens het trendevenement ‘Picturing the Future | Trends galore (2016) in Pakhuis de Zwijger ‘de toekomst van de ruimtevaart in 2070’.

Nu ben ik eindverantwoordelijk voor de inkoopafdeling van het grootste topklinische ziekenhuis in Nederland. De zorg is een sector in transitie. Willen we zorg betaalbaar houden, dan moet we het anders gaan organiseren. Mijn trendachtergrond helpt mij om mijn gedachten te scherpen; goede analyses te maken; de organisatie in deze veranderingen mee te nemen; verschuivingen en trends in kaart te brengen en ideeën aan te dragen ook van buiten de zorg. Ik spons altijd graag weer even bij Djenny en Nanon om steeds weer met een frisse blijk naar de toekomst te kunnen blijven kijken, mijn trendaccu op te laden en vol inspiratie aan de slag te gaan”


“Regulier onderzoek kijkt vooral naar gedrag dat zich al heeft gemanifesteerd. Maar wat als je kan inspelen op nieuwe behoeften?”

Simone Mutsears

Ik ben een onderzoeker die in de loop van de jaren het accent heeft verlegd van kijken naar gedrag in het verleden naar gedrag in de toekomst. Waar ik vroeger mensen vroeg naar hun gebruik of een concept voorlegde om reacties te polsen, sta ik nu vooraan in de productieketen. Welke behoeften zien we ontstaan? En kunnen we daar passende oplossingen voor bedenken? Op die manier heb je als onderzoeker ook een meer actieve signalerende rol, en die past me goed. Sinds een paar jaar doe ik dat bij NPO Innovatie op het speelveld van media, maatschappij en technologie. Op die manier proberen we nieuwe experimenten en innovaties te bedenken die aansluiten bij de tijdsgeest en veranderende waarden.

 

De Trendacademy heeft me geleerd om ook juist buiten je sector te kijken wat er gebeurt en om die veranderingen te relateren aan je eigen werkveld. Het interessante is dat je trends op verschillende niveaus kan toepassen. Het gaat over strategie, marketing en content. Daarnaast vind ik het een enorme meerwaarde dat er een netwerk is ontstaan van toekomstonderzoekers en -denkers die elkaar versterken maar ook verschillende expertises hebben. Mijn grootste uitdaging is om trendonderzoek behapbaar te houden. Zo houden we bij NPO goed in de gaten wat er gebeurt op het gebied van technologie en platforms. Maar de ontwikkelingen gaan ontzettend snel. Daarbij is technologie inzetten voor ons geen doel op zich, maar een middel.


“Door ordening aan te brengen in de signalen en scenario’s te schetsen, geef ik het managementteam onderbouwde handreikingen om een langetermijnvisie te formuleren.”

Pamela Hemmekam

“Toen ik in 2016 mijn eerste les kreeg, toen nog aan de Warmoesstraat, waarschuwde Djenny dat na de Trendacademy je het leven en de omgeving voor altijd anders zou zien. En dat is waar! Sinds die eerste les bekijk ik de wereld om mij heen anders. Ik heb veel meer inzicht gekregen voor de kleine veranderingen die zich kunnen ontwikkelen tot een groot effect, het zogenaamde ‘vlindereffect’ is mij veel duidelijker.

De trends en signalen die ik voorheen intuïtief aanvoelde, onderbouw ik nu aan de hand van de methodieken die ik bij de Trendacademy geleerd hebt. Op deze wijze kan ik de signalen degelijk vertalen naar mijn vakgebied en adviezen als marketing communicatie adviseur.
Ik werk sinds 2017 bij stichting De Waerden. Deze stichting ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking in hun dagelijkse leven. De zorgsector heeft te kampen met verschillende problematiek. Door ordening aan te brengen in de signalen en scenario’s te schetsen, geef ik het managementteam onderbouwde handreikingen om een langetermijnvisie te formuleren.
Wat ik in module 4 heb geleerd, is om andere mensen mee te nemen in mijn trendanalyses, zodat zij zich bewust worden van de op handen zijnde veranderingen. En ik leer hier ook weer van: want trends signaleren is één ding, medewerkers meenemen en bewust laten worden is een heel ander ding.


“Trendwatching is voor mij vooral een inspirerende manier van kijken, breed en met een open blik.”
Monica Kiezebrink

Monica Kiezebrink is communicatiestrateeg en plaatsvervangend directeur bij A&O fonds Gemeenten. De organisatie ondersteunt gemeenten om vitaal en wendbaar te zijn. Juist voor gemeenten, de overheid die het dichtste bij de inwoner staat, is aansluiten bij de ontwikkelingen in de veranderende samenleving een grote uitdaging. Daarbij is een open, brede blik op wat mensen bezighoudt en belangrijk vinden cruciaal. In Monica’s werk bij onder andere NGO’s en in de cultuursector is vooruitkijken altijd een belangrijk element geweest om nieuwe mogelijkheden te zien en er op in te spelen. Dat was ook de aanleiding om in 2013/14 de Trendacademy te gaan volgen. In 2014 was ze mede-organisator van La Futura, het jaarlijkse internationale congres van toekomstverkenners, dat dat jaar in Amsterdam gehouden werd. Hoewel trends geen hoofdrol spelen in haar werk heeft de opleiding haar erg geïnspireerd. De methodieken van trendwatching helpen om breed te kijken en ontwikkelingen op allerlei gebied te signaleren, te onderzoeken en te ordenen. Ze wil de toepassing van toekomstverkenning graag in haar huidige rol richting gemeenten stimuleren. Daarom besloot ze recent om Module 4 te volgen en deed ze trendonderzoek naar de toekomst van burgerschap.


‘When nothing is sure, everything is possible’
Rosemarie Konijnenberg, Het Rijk der Verbeelding

Bovenstaande quote van schrijver Margaret Drabble is kenmerkend voor het toekomstenthousiasme van Rosemarie Konijnenburg. Een enthousiasme dat in 2013 en 2014 verder aangewakkerd werd tijdens het volgen van M1, M2 en M3 van de Trendacademy. Met haar presentatie ‘The Rise of Organisational Consciousness’ onderzocht ze het gebied dat haar nog steeds het meest fascineert: gezamenlijk organiseren voor een betere wereld. Rosemarie is merkstrateeg en begeleidt bedrijven, gemeenten en ondernemers bij het vinden van hun identiteit en het ontwikkelen van strategieën om de toekomst vorm te geven. Samen met Thomas Blekman schreef ze in 2012 het boek ‘Orkestratie van Effectuation – het organiseren van ondernemend gedrag’. Sinds 2019 doceert ze als Field Expert het vak Trend- en Freshwatching bij de Global School for Entrepreneurship, een geaccrediteerde Hogeschool voor jonge ondernemers, mede opgericht door Thomas. Vanuit het verlangen om de kennis over en het gebruik van toekomstverkennen te stimuleren in het Nederlandse bedrijfsleven, is ze bestuurslid van de Dutch Future Society. Deze stichting zet zich in voor kennisverspreiding en het verstevigen van het netwerk van toekomstverkenners, trendwatchers, futuristen en iedereen die professioneel met de toekomst bezig is. Omdat het weer eens tijd werd om zelf het onderzoek in te duiken en met de prettige herinneringen aan de vorige modules is Rosemarie in najaar 2021 gestart met M4.


“Het gaat niet meer alleen om wat we doen, het gaat steeds meer om wat we betekenen, voor mens en maatschappij”.
Rehsma Ghisaidoobe, Dunea

Reshma werkt als adviseur corporate strategie en duurzaamheid bij Dunea, producent van natuurlijk, goed drinkwater en natuurbeheerder. Traditioneel gezien is goed drinkwater een vanzelfsprekendheid in Nederland. De bedrijfsvoering is dan ook in grote mate georganiseerd rondom voorspelbaarheid. Toch werd duidelijk dat er behoefte was aan iemand die een voorstelling maakt van trends en ontwikkelingen; hoe dit verband met elkaar houdt en wat dit betekent voor het bedrijf en sectorbreed. Daarom ging Reshma de Trendacademy volgen om trends aan de hand van beeld te visualiseren en mensen de omgeving als het ware te laten beleven. Met een frisse blik brengt Reshma sindsdien de ontwikkelingen van buiten naar binnen. Inmiddels heeft Dunea een nieuwe koers die veel meer gericht is op de omgeving waarin zij opereert. “Het gaat niet meer alleen om wat we doen, het gaat steeds meer om wat we betekenen, voor mens en maatschappij. In een tijd die snel verandert, worden we als organisatie ondernemender, wendbaarder en verbreden we onze diensten”. Reshma heeft gezorgd voor een structuur waarin Dunea permanent met trends werkt. Zo wordt er gezamenlijk met mensen uit verschillende hoeken van het bedrijf in sessies betekenis gegeven en actie geformuleerd op de verschillende ontwikkelingen. Ook met stakeholders in de regio of in de sector bespreken we trendsignalen en de impact. “Het is heel inspirerend om een organisatie op deze manier de toekomst in te begeleiden”.


“Een trend herkennen is niet voldoende. Ik kijk naar onze missie en pas daar de trends op toe”.
Tjarda Wessels, Republiek

Tjarda werkt als zelfstandig conceptontwikkelaar op het gebied van fashion en retail. Werken met trends is een tweede natuur voor hem. Toch ging hij de Trendacademy volgen om meer grip te krijgen op hoe trends werken, om ze nog beter in te zetten voor zijn werk. Gestrand tussen 2 modules door de pandemie heeft hij ondertussen niet bij de pakken neergezeten: hij opende zijn winkel Republiek aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Zelf zegt hij over de winkel: “Het gaat om winkelen en even weg mogen zijn in een omgeving die je iets brengt in plaats van iets van je te willen. Binnen de vier muren van Republiek staat empathie centraal: het gaat om de mens die het maakt en degene die het koopt. In tijden waarin bijna alles draait om sustainable vergeten we onze mede mens te vaak die het maakt. Een langdurige relatie tussen maker en consument kan zo ontstaan, met andere woorden slow luxury”. De winkel biedt dan ook mooie en duurzame producten met een verhaal erachter. Daarnaast fungeert ze als galerie. Tjarda: “Zowel voor de winkel als voor de gallery onderzoek en implementeer ik trends. Korte termijn is voor inkoop, lange termijn voor het ontwikkelen van een strategische visie. Een trend herkennen is niet voldoende. Ik kijk naar onze missie en pas daar de trends op toe”.
Republiek website en webshop
Instagram


Rochelle was onze eerste (en enige) stagaire. Al tijdens haar studie Trendwatching en Concept Creation in Lifestyle aan de Fontys Academy for Creative Industries had ze haar passie gevonden: het onderzoeken van trends op gebied van schoonheid. Haar specialisatie: de schoonheidsbeleving van Afro Nederlandse vrouwen.
In haar stage bij ons leerde ze om haar kennis te vervatten in een trendverhaal dat geënt was op haar doelgroep: de schoonheidsindustrie. Doel was om de industrie meer divers en inclusief te maken.
Haar afstudeeronderzoek bracht haar naar Seoul in 2020. Daar onderzocht ze het Koreaanse schoonheidsideaal en de schoonheidsbeleving van Koreaanse studenten.  Wat haar het meest verraste, was hoeveel tijd en moeite die Koreaanse beauty industrie besteedt aan de innovatie van huidverzorgingsproducten.
Nu zit ze opnieuw in Korea en werkt ze voor Iconology Korea, een lokale cultural consulting en image curation agency. Ze doen er onderzoek naar lokale mode, lifestyle, jeugd en beautytrends. Ze hoopt er nog meer te leren over de Koreaanse cultuur en Koreaanse schoonheid. Als beauty liefhebber blijft ze natuurlijk ook haar eigen onderzoek voortzetten.


“Ik vind het belangrijk om met mijn werk een bijdrage te kunnen leveren aan een toekomst waarin samen wonen, werken en leven op gezonde, prettige en leefbare  plekken centraal staat”.
Saar van der Spek | Ontroerende zaken

Saar van der Spek passie voor toekomstdenken werd aangewakkerd tijdens een bijeenkomst in 2012 waar professor Transitiekunde Jan Rotmans sprak. Hij vertelde bevlogen over verandering en benoemde dingen die zij ook zag maar waar ze toen nog niet zoveel mee kon. In haar zoektocht naar een manier om deze sensitiviteit voor verandering beter te benutten kwam ze Rozenbrood tegen. Ze volgde de Trendacademy in 2013/2014 vanuit een passie voor visuele cultuur en toekomstdenken. Saar werkte destijds als freelance programmamaker in de culturele sector.
Een paar maanden nadat ze de Trendacademy afrondde, werd ze docent trend research aan de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Daarnaast bleef ze freelancen. Het speelveld tussen kunst en design, wetenschap en maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft haar interesse. Dat zie je in de onderwerpen die ze aansnijdt: de toekomst van de overheid, werk, wonen maar ook de toekomst van medemenselijkheid, traagheid en stilte als onmisbare waarden voor een menselijke toekomst.
Vanaf 1 januari 2021 stort Saar zich volledig op haar eigen bureau Ontroerende zaken met als doel trendonderzoek en toekomstverkennen voor een sociale en veerkrachtige samenleving.
www.ontroerendezaken.nl
https://www.linkedin.com/in/saarvanderspek/


“Het volgen van trends is interessant, maar veel belangrijker is om de impact daarvan op het werkveld te achterhalen. Daarmee draag ik op een zinvolle manier bij aan het op de juiste manier opleiden van studenten”.
Sandra Mathijssen

Socioloog en marktonderzoeker Sandra Mathijssen vond verdieping en verrijking tijdens het volgen van de Trendacademy modules. Nog voor het afronden van module 3 in 2017 ging ze aan de slag als trendonderzoeker bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). Een nieuwe functie waarin ze het trendonderzoek zelf mocht opstarten en vormgeven. Ze brengt bij SBB trends en ontwikkelingen in kaart van de diverse branches waarin MBO studenten terecht komen, om bij te dragen aan een goede aansluiting van het beroepsonderwijs op het bedrijfsleven. Voor 500 beroepsopleidingen een uitdagende klus! Inmiddels signaleert en analyseert ze met haar trendteam niet alleen trends en ontwikkelingen, maar leggen ze ook meer de focus op het toepassen van de trendinzichten. Zo gebruiken collega’s de inzichten voor het vernieuwen van de vereisten waar een opleiding aan moet voldoen en worden ze regelmatig gevraagd om het zelf ontworpen SBB trendspel te faciliteren met groepen docenten. Met dit spel kan de impact van trends op de invulling van opleidingen concreet worden gemaakt. Ook is gestart met een ROC om de mogelijkheden te verkennen om op basis van de gesignaleerde ontwikkelingen op de arbeidsmarkt te komen tot nieuwe opleidingen die toekomstbestendig zijn.
SBB Trendrapportages s.mathijssen@s-bb.nl


“Ik rek graag je denkspier op en reik mijn publiek een puntenwolk aan waarmee ze zelf aan de slag kunnen om ze op hun eigen manier te verbinden voor het eigen bedrijf en/ of omgeving”.
Sicco Maathuis, Brightling

In 2017 en 2018 volgde Sicco Maathuis M1, M2 en M3. Zo werd zijn passie en plezier voor trendonderzoek bevestigd en steviger onderlegd. Hieruit is zijn trendonderzoekbureau Brightling ontstaan. Gericht op trendonderzoek, blogs, presentaties, lezingen & workshops met veelal een technologische inslag. Hiermee rekt Maathuis graag de denkspier op. Hij reikt zijn publiek een puntenwolk aan waarmee ze zelf aan de slag kunnen om ze op eigen manier te verbinden voor het eigen bedrijf en /of omgeving. Als mensen het wensen om gechallenged, gecoached en begeleid te worden, kan hij ook begeleiden om de eerste stappen hierin te zetten.
Momenteel is hij bezig met een nieuwe lezing te ontwikkelen, ook weer met een technologische inslag en denkspieroprekkend. “Het is tijd om te stoppen met verzamelen en te starten met creëren. *zucht* 😉 ” sicco@brightling.eu en de website


“Hoe meer er verandert op korte termijn, hoe meer een visie op lange termijn zich opdringt”.
Christophe Kempkes | ShiftN

Als financieel expert en voormalig bankier wilde Christophe Kempkes in 2018 via de Trendacademy ervaren hoe het is om de toekomst te verkennen via de verrijkende blik van beeld, taal en cultuur. Eerder als systeemdenker dan als trendwatcher roert hij zich nu op strategisch niveau via zijn toekomstonderzoeksbureau ShiftN: ‘In een complexe wereld waar alles met elkaar verbonden is, snakken organisaties naar inzichten inzake het ‘besturingssysteem’. Alleen dan kan je werk maken van systemische innovaties en voorbij de waan van de dag kijken. Hoe meer er verandert op korte termijn, hoe meer een visie op lange termijn zich opdringt’.

ShiftN bevindt zich op het snijpunt van samenleving, economie en technologie. Zo werken we op dit moment aan een onderzoek over hoe de toekomst van het burgerschap er kan uitzien in een door data aangestuurde maatschappij. Hierbij diepen we mogelijke toekomsten uit waarin dat burgerschap versterkt kan worden.

Verwacht geen dystopische scenario’s maar wel modellen die waarde creëren. Dergelijk canvas laat organisaties toe ambitieuze open innovatie platformen te ontplooien. Niet de omvang van een individuele onderneming maar wel de kracht van impact bepaalt de slaagkansen van een organisatie en het platform waar ze deel van uitmaken. In een tijdvak waarin burgerplicht, privacy, solidariteit en democratie in het verweer zitten, is het van belang dat ook commerciële organisaties hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. Ook in hun eigen belang. Of zoals Paul Polman, voormalig CEO Unilever, het gebald stelt: Business cannot survive in societies that fail.
Lees hier meer over de visie van Christophe: Investeer in capaciteit voor toekomstverkennen


“Wat doe je als je een platform bent waarin je trends en trendwatchers met elkaar verbindt en over het voetlicht te brengen en er is een pandemie? Dan realiseer je je dat heel veel mensen behoefte hebben te weten hoe de toekomst eruit gaat zien”.
TrendConnection

TrendConnection

In onze TrendConnection appgroep deden we de oproep om visies aan te leveren op het leven na corona. TrendConnection bestaat uit (oud)cursisten van de Trendacademy. Allemaal experts op een specifiek vakgebied en getraind in het signaleren en duiden van trends. Interessant dus om hun perspectieven te lezen op de gevolgen van de pandemie voor hun vak- of interessegebied! De bijdragen hebben we gebundeld in een trendrapport: Post corona. Dit rapport is gratis op te vragen via office@rozenbrood.nl.
De bijdragen beslaan verschillende onderwerpen en verschillende toekomsthorizons. Het is een mooie staalkaart geworden van wat toekomstdenkers je aan informatie, handvatten en inspiratie kunnen bieden.
We zijn dan ook heel trots op Simone Brommet, Nouschka van der Burg, Hiske de Jong, Rosemarie Konijnenburg, Sicco Maathuis, Melanie van Polen, Astrid Schiepers, Danielle Schreurs, Marie-Gon Vos, Daphne Story, Mieke Strikker en Tjarda Wessels.

” Ik leerde lezen en kijken op een manier die voor mij totaal nieuw was”.
Julia Brants, GIVEAPON

Julia Brants is grafisch ontwerper. Ze volgde in 2016/2018 twee modules op de Trendacademy. Ze werd geen trendwatcher maar gebruikte de kennis en inzichten die ze opdeed voor het starten van een nieuw bedrijf. En voor het maken van nieuw vrij werk.
Ze vertelt: “Terugkijkend op de Trendacademy kan ik nu zeggen dat het mijn blik verruimd heeft. Ik leerde lezen en kijken op een manier die voor mij totaal nieuw was. Geïnspireerd door de opdracht in module M1 om je eigen signaleringen vast te leggen, ging ik weer autonoom werk maken.
Onlangs heb ik het merk ‘GIVE A PON’ opgericht. Ik was op Kreta en viel daar voor de kleurrijke folkore pantoffels. Ook een jongere social media collega Denise kwam hiermee thuis. Daarna zag ik bij Lidewij dat folkore weer terug zou komen. Ook las ik in het NRC dat mensen in deze tijd extra behoefte hebben aan ‘binnen in huis een veilige warme plek creëren’. Zo ontstond GIVE A PON, samen met mijn collega. De pantoffels worden handgemaakt in een klein atelier in Griekenland. Onze webshop is open vanaf november. We hebben een vliegende start hebben gemaakt. De eerste week belde Hutspot en nu liggen onze pantoffels in vijf winkels; deze maand staan we in het vakblad Schoenvisie, de Flow en Libelle. Tijdens ShowUP waren we een van de StartUps en te zien op de trendpresentatie van Jan de Trendman!


“Het mooiste wat ik heb geleerd op de Trendacademy, is dat ik mensen bewust wil maken van een veranderende wereld”.
Melanie van Polen

In 2016 startte Melanie van Polen met de Trendacademy waar zij de liefde voor het trendwatchen heeft ontdekt. Nog tijdens de opleiding heeft ze haar trendbureau Meet the Future opgezet, waarmee ze organisaties helpt bij het zien én inzetten van toekomstkansen. Met haar specialisatie op gebied van duurzaamheid en technologie geeft zij o.a. trendpresentaties. Maar als je organisaties helpt bij het relevant blijven, moet je dat zelf ook doen. Daarom introduceert ze in dit nieuwe jaar trendwebinars. Geen marketingtruc waar je achteraf nog niks weet, maar een webinar gelijkwaardig aan een trendpresentatie. Waar je vanaf je eigen locatie op een interactieve manier over verschillende onderwerpen je kunt laten bijpraten.


“We leven in een tijd van schuivende panelen”.
Eva Beltman | Trendwatch.nu

Socioloog en bedrijfskundige Eva Beltman werd na het volgen van de Trendacademy de trendwatcher van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Een nieuwe rol, die haar op het lijf geschreven is. Daarnaast doet ze in haar bedrijf trendwatch.nu andere opdrachten om bedrijven ’toekomstfit’ te maken. Op dit moment is ze gefascineerd door de natuur: “We leven in een tijd van schuivende panelen. Dit zien we terug in machtsverhoudingen, economische modellen en ook hoe wij ons verhouden tot de natuur. Innovaties worden in de fashion, food, transport, architecture en health gezocht in de natuur; de natuur als meesterontwerper. Bijvoorbeeld hoe het gedrag van planten de watervoorziening van gebouwen kan verbeteren, greenvalue. We doen onderzoek naar hoe dit door de eeuwen heen is geëvolueerd (backwards), creëren slimme innovaties (forwards) en zetten het in voor klimaatbestendig leven (greenwards). Plantificeren heeft de toekomst óf de Becel reclame; planten zijn de toekomst!”
Tijdens dit trendonderzoek begeleiden zij Eva op weg naar haar rol als ‘nature’s trendwatcher’: #futurefitness!
Eva.Beltman@TRENDWATCH.NU  •  Interview


“Design is een waardevolle tool om mensen aan het denken te zetten over mogelijke toekomsten”.
Tessa Petrusa

Niet iedereen die de trendacademy gedaan heeft, wordt trendwatcher. Oud-cursist Tessa Petrusa gebruikt haar trendkennis en -ervaring zowel in lesgeven als in het ontwerpen van innovatieve materialen. Graag daarom de schijnwerper op deze dame!

Tessa Petrusa is begonnen met de Trendacademy op aanraden van een van haar docenten bij Academie Vogue. Na het afronden van de Trendacademy kreeg ze een baan als trenddocent bij Fontys Hogescholen. Tijdens haar werk heeft ze een master Industriële Vormgeving afgerond. Sinds kort heeft ze haar eigen studio, waar ze zich bezighoudt met het creëren van 4d prints. Ze heeft de ambitie een toekomst met zachte robotica te realiseren. Haar werk was al te zien op de Dutch Design Week 2018, Material District en Interzum Keulen. In november is haar werk te zien op de Subcontractor Fair in Zweden bij de stand van Haute Innovation. www.tessapetrusa.com


“Navigeren door een onzekere toekomst vraagt om anders denken en handelen in organisaties”.
Danielle Schreurs, Futuremap

Danielle Schreurs heeft jarenlang gewerkt als organisatieadviseur en HR projectmanager. Door haar fascinatie voor menselijk gedrag, maatschappelijke verandering en innovatie startte ze in 2016 met de Trendacademy. Nog tijdens de opleiding zegde ze haar baan op en besloot ze haar bedrijf FutureMap te starten. Hiermee verkent ze de toekomst van werken en leren. Het is het haar missie om organisaties toekomstbewuster te maken. Vooral als het gaat over de rol van de mens in de werk- en leeromgeving. Hier kun je een interview met haar lezen. Meer weten over FutureMap?


“Door trends tot in detail te bestuderen, zie ik de wereld zoals die kan zijn. Eerlijk & Kleurrijk. Gezond & Duurzaam. Tech savvy & Doelbewust”
Gaby Fecken | GABLAB trendscenarios

Gaby Fecken

In onze serie van oud-cursisten die op trendgebied aan de weg timmeren dit keer aandacht voor Trendstudio Gaby Fecken. Gaby is oorspronkelijk afkomstig uit de interieurwereld. Hoewel ze ook breder kijkt – wij denken met weemoed terug aan haar module M2-eindpresentatie over (mannen)vlees – maakt ze nu de meters met trendpresentaties op interieurgebied. Zo staat ze onder andere op Show Up, IMM Keulen en Trendz, schrijft ze voor Marketingtribune, geeft ze interviews voor BNR en maakte ze een trendboek voor een grote behangfabrikant. Meer weten over Gaby?


” Twee jaar lang werkten wij intensief samen aan ons grote trendonderzoek naar de toekomst van seks”.
Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor

Jeanneke Scholtens & Mabel Nummerdor
Jeanneke had haar sporen al verdiend met haar evenementenburo Zorro voor zij met de Trendacademy begon. In de laatste module van de Trendacademy ontmoette zij Mabel, gepokt en gemazeld in marketing. We zagen voor onze ogen het project geboren worden en dat eind mei het licht zag: hun boek Holy Fuck over de toekomst van sex. Wij hebben veel bewondering voor Jeanneke en Mabel die de kennis en vaardigheden die ze opdeden bij de Trendacademy fantastisch hebben ingezet in dit mooie project!