INFODEMIC

Een overvloed aan fake informatie over een bepaald onderwerp. Dit heeft sinds de informatieverspreiding rondom Covid-19 een naam gekregen. Er wordt zelfs gezegd dat de desinformatie over het virus zich nog sneller en uitgebreider verspreidt dan het virus zelf. [1]

 

Infodemic is een woordmix van information en epidemic. De World Health Organisation (WHO) gebruikte dit woord voor het eerst een kleine maand geleden. [2] De foutieve informatie die vooral door middel van sociale media wordt verspreid, wekt onnodig zorgen op bij lezers.

“De berichtgeving in de (sociale) media over Covid-19 is zo overspannen dat deze een bedreiging vormt voor de samenleving.” – Ulco Schuurmans

Ook om mij heen hoor en zie ik steeds meer bezorgde berichten. Screenshots van WhatsApp berichten worden doorgestuurd waarin te zien is dat mensen een voorraad eten in blik inslaan. De schappen met paracetamol en desinfectiegel waren vorige week leeg bij de drogist. Het schap met toiletpapier bij de lokale supermarkt was afgelopen donderdag helemaal leeg. Een nagelstyliste kan niet meer aan mondkapjes komen om zichzelf te beschermen tegen het inademen van het stof dat vrijkomt door het vijlen en frezen van de nagels. Dit zou allemaal toeval kunnen zijn maar het is wel erg opvallend.

 

De WHO heeft een eigen Myth-busters pagina gemaakt. [3] Ze geven bijvoorbeeld antwoord op de vraag of handdrogers het virus kunnen uitschakelen. Ik krijg daar dan meteen een beeld bij. Alsof het afgeblazen kan worden? Stel je voor dat de viruscellen met een Superman cape om tegen de wind in strijden om te blijven zitten op je handen. En dan deze: of het helpt om alcohol op je lichaam te sprayen? Dan zouden we met z’n allen ruiken naar een wandelende slijterij.

Inmiddels worden er in Nederland steeds meer mensen positief getest op het virus. [4]  Toen ik mijn oma vertelde dat een collega van mij, die werkzaam is op een andere locatie, besmet is geraakt met Covid-19 sprong zij een meter achteruit. “Ik zou nog een meter extra doen hoor oma”, zei ik. Een aantal minuten later moest ik niezen. Tja, de hazelaar staat in bloei en er is ook nog zoiets als hooikoorts.

 

Laten we met z’n allen proberen om af te gaan op de informatie en het advies van de Overheid, de WHO, het RIVM en de GGD. Op deze manier wordt voorkomen dat deze infodemic een infopandemic wordt. Helaas bestaat er geen desinfectiemiddel tegen fake nieuws.

 

 

 

 

Renée Meys

9 maart 2020