#JANUHAIRY

Toen ik begon met ontharen had ik nooit zo nagedacht over niet verwijderen van lichaamshaar. Iedereen deed het, dus je dacht er verder niet over na. Ook wist een vriendin met meer ervaring op het gebied van seks me te vertellen dat geen enkele man wil ‘grashappen’. Pas op mijn 22e, zo’n 10 jaar nadat ik begonnen was met het ontharen van bepaalde lichaamsdelen, vertelde een vriend mij dat hij een ‘kale poes’ niet zo mooi vond en dat zijn vriendin en hij gewoon hun schaamhaar lieten staan en dat ze zich daar beiden prettig bij voelden.
Daarna duurde het nog zo’n 10 jaar voordat ik zelf een weloverwogen keuze maakte om al dan niet te ontharen.

 

Het verwijderen van lichaamshaar bij vrouwen is de norm geworden. Het laten staan wordt al snel gezien als onaantrekkelijk, vies, onverzorgd en vooral niet sexy. Britse studente Laura Jackson wil dat mannen en vrouwen zich bewust worden van deze ingesleten gewoonte. Zij riep #Januhairy in het leven, een manier om vrouwen te laten zien dat het ook anders kan en tegelijkertijd geld in te zamelen voor Body Gossip, een organisatie die een positief lichaamsbeeld promoot bij jongeren.

 

Laura verteld dat ze in mei 2018 voor een drama-project tijdens haar opleiding haar lichaamshaar moest laten staan. Ze merkte dat ze zich na een paar weken zekerder over zichzelf ging voelen en ook miste ze het ongemak van scheren niet. Hoewel ze het als bevrijdend heeft ervaren, kreeg ze toch veel reactie uit haar omgeving, dat ze het niet begrepen of het er zelfs niet mee eens waren.

 

Maar in hoeverre is het aan andere mensen om een mening te hebben over wat je wel en niet met jouw eigen lichaam doet?

Onze voorkeur voor wel of niet scheren komt voornamelijk voort uit wat we in het dagelijks leven zien. Het beeld dat we in advertenties, films en kunst voorgeschoteld krijgen, is voornamelijk dat vrouwen altijd perfect geschoren en/of gewaxt moeten zijn.

 

#Januhairy  laat een ander beeld zien, een beeld dat ook normaal gevonden zou moeten worden.

 

In mijn onderzoek over de geschiedenis van het verwijderen van lichaamshaar kwam ik onder andere langs deze podcast, waar uitgebreid wordt gesproken over de oorsprong van het verwijderen van lichaamshaar en de invloed van marketing en porno hierop. Er wordt onder andere gerefereerd naar het boek ‘Plucked  van Rebecca M. Herzig, waarin ze wat dieper ingaat op de materie.

 

UITEINDELIJK MOETEN WE ONS AFVRAGEN WAAROM ER EEN DUBBELE MORAAL IN STAND WORDT GEHOUDEN

 

“Humanity has used an impressive array of tools to remove hair.  This is, biologically speaking, pretty strange.  Most of earth’s mammals possess luxuriant fur. Only one seeks to remove it.”

The Economist on Plucked

 

 

Philomeen Kaan

(scheert op het moment alleen haar oksels, als ze zin heeft)