‘HAVE IT THE WESTERN WAY’

‘Nothing really ends

For things to stay the same,

They have to change again’

 

Het zijn de eerste woorden op het nieuwe album van Beyoncé in het nummer AMERIICAN REQUIEM. Haar album Cowboy Carter bevat naast muzikale creativiteit – zeg maar gerust genialiteit – boodschappen over het aanwezige racisme in de countrymuziekwereld. Maar het laat ook zien dat Beyoncé als geen ander de trends van dit moment weet vast te pakken: Country, western en bijbehorende cowboycultuur zijn terug en domineren de huidige zeitgeist.

 

Cowboys en cowgirls

Naast een muzikale opleving (country ligt ten grondslag aan het succes van Taylor Swift), blijkt ook dat kijkers smachten naar het westerngenre dat de laatste jaren weinig aandacht kreeg op tv of in de bioscoop. De serie ‘Yellowstone’ met Kevin Costner is een wereldwijde hit. Het vijfde seizoen opende in Amerika met 12,2 miljoen kijkers. De serie gaat over een dysfunctionele familie op een ranch in Montana, en de smeuïge intriges lijken op die van Amerikaanse series ‘Dallas’ en ‘Dynasty’ uit de jaren ’80.

Cowgirls hebben ook het modepubliek in een lassogreep. Cowboy laarzen, jasjes en tasjes met franjes en dat natuurlijk met een echte Stetson op je hoofd. Nieuw daarbij is de ‘coastal cowgirl aesthetic’ waarbij wild west outfits worden opgeleukt met ‘beachy vibes’: zomerjurkjes en crop topjes geflankeerd door turquoise juwelen en afgeknipte denim shorts.

 

Zeitgeist

De revival van country & western past helemaal in het Zeitgeistmodel [1] van Peter Heshof dat gaat over verschillende culturele en maatschappelijke trends die de samenleving beïnvloeden. Het model is gebaseerd op de Kondratieff cyclus en het vierkleurenmodel van Carl Jung. Het geeft inzicht in waar de trends in de samenleving op gebaseerd zijn en hoe die zich in vaste cycli bewegen: trends zijn geen toeval. Het model is opgebouwd rondom acht consumentenwerelden, waarbij iedere wereld staat voor een oerbehoefte.

 

De oerbehoefte van country & western is geworteld in een bredere context van nostalgie, authenticiteit en een verlangen naar eenvoudiger tijden. Een reactie op de snelle veranderingen en complexiteit van het huidige, moderne leven. De populariteit ervan weerspiegelt het verlangen naar een meer rustieke en ongecompliceerde levensstijl.

Dat zien we ook terug in ons huis, ook dan net even anders: Pinterest staat vol met interieurs in de ‘western gothic vibe’. Meubels met studs, uitgevoerd in leer, gordijnen met franjes en kussens in goud en zwart. Een combinatie van industriële elementen en landelijke accessoires als een koeienvacht op de vloer en een gewei aan de muur. Samen zorgt dat voor een moderne saloonstijl.

 

Oude wijn in nieuwe zakken. Of in de woorden waarmee Cowboy Carter haar album eindigt:

 

 

‘Them old ideas are buried here .

Amen’.

 

Birgit Deuss

birgit.nu

 

Mei 2024