EXISTENTIËLE CRISIS

Ik ben al 53 jaren met mezelf en nog weet ik niet met wie ik te maken heb. Ik ben ik, toch? Maar wie ben ik dan? Hoe definieer ik mezelf in een profiel op een datingapp?

 

Wat zeggen wapenfeiten op LinkedIn over mijn persoonlijkheid? En die mooie foto? Is dat een momentopname of legt het mijn wezen vast? Als ik denk dat ik het weet en door heb hoe ik ‘werk’, reageer ik toch weer anders dan ik van mezelf verwacht. Verras ik mezelf. Ik bluf wel eens wat, zeg een leugentje voor eigen bestwil. Of ik fotoshop wat voor voordeligere belichting op een foto. Maar een rimpel wegwerken of een vetrolletje digitaal gladstrijken heb ik nog nooit gedaan.

 

En als ik al niet weet wie ik zelf ben, hoe moeten anderen dat dan weten? En wie zijn zij, die anderen? Zijn zij? Door AI raak ik in verdere verwarring. Wie zijn al die anderen met wie ik het digitale leven deel? Bestaan ze wel? Is het waar wat ze zeggen? Of verbergen en verdoezelen ze van alles om zich beter voor te doen? Spelen ze een spel? Word ik gepiepeld? Is die foto echt of is het deep fake? Bestaat die vriendelijke ogende man op Hinge wel? Of is het zo’n nepaccount?

Daar verdienden criminelen vorig jaar 7,6 miljoen euro mee. En die mooie jurk op Insta, is dat digitale kleding of kan ik het aan? De eerste digitale couturejurk [1] werd al in 2019 voor 9.500 dollar geveild in New York, zegt google.

Dan lees ik in de Volkskrant van 12 april jl. [2] dat acteur Diederik Ebbinge geen reclames meer mag inspreken voor Aldi. Dat doet AI nu. Een gefingeerde stem gebaseerd op die van tien Aldi-medewerkers.  Echt stemgeluid voldoet blijkbaar niet meer. Zo jammer, want een echte stem is uniek en geeft zoveel kleur aan iemand mee.

 

Nep of echt?

Hoe houden we grip op de werkelijkheid als nep boven echt wordt verkozen? De technologische vooruitgang davert voort. Jij en ik zijn aangekomen in een nieuw tijdperk: het AI tijdperk. That’s a fact. Een achtbaan van desinformatie en mediamanipulatie waarin we allemaal mee denderen. Trendwatcher Sander Duivestein schreef er een boek over: Echt Nep [3]. Hij is echter wel optimistisch over de toekomst. Duivestein: ‘Het is het spel tussen echt en nep dat de mens gebracht heeft waar hij nu staat: volop in de aandacht, midden in de media, vol van verhalen’.

Wacht even, mijn telefoon gaat. Door wie word ik nou weer gebeld? Is het echt de bank of een oplichter die mijn pincode vraagt? Gelukkig kun je met de app van ING [4] binnenkort zien of het de bank is die je aan de lijn hebt of wellicht zelf een oplichter ontmaskeren.

 

En beste lezer, wat denk je, heb ik deze blog zelf geschreven of had ik hulp van Typetone.AI [5]? Ik kan je verzekeren dat ik het heb gedaan. Ik denk, dus ik besta.

 

 

Birgit Deuss

birgit.nu

 

Mei 2024