DE NIEUWE COOL:

“Nuchter Zijn Hipper is dan Ooit”

 

Bewust drinken (conscious drinking/ mindful drinking) is geen nieuwe trend, maar wel een groeiende.   Steeds meer wordt de vraag gesteld óf je nog drinkt en niet wát je drinkt. Conscious drinking en sober curious zijn populaire hashtags op social media.

 

Groeiende trend

‘Mindful drinking is een term en levensstijl die de zelfreflectie van meditatie toepast op een glas wijn of bier’. Aldus Rosamund Dean, een Britse journaliste in Londen die in 2017 een boek publiceerde over de term. De trend zet zich nu voort naar totale nuchterheid. Deze trend speelt in op het feit dat mensen zich steeds meer bewust worden van de gezondheidsrisico’s van overmatig, maar ook matig alcoholgebruik.

 

In tegenstelling tot vroeger wordt nuchterheid (sobriety, alcoholvrij) nu steeds meer geaccepteerd en zelfs aangemoedigd in sociale kringen. Daarnaast trekken een groot aantal TikTok accounts, maar ook podcasts, Insta reels het fenomeen Dry January door tot aan dé lifestyle trend van dit moment.

 

Statussymbool
Waar je vroeger je brakheid als statussymbool ging uitdragen, is het nu vooral de content over bijvoorbeeld ‘POV: nuchter worden wakker op een zondag’, trending op de, jawel, zondag. En dat is weer in lijn met de trend om alle healthy keuzes die je maakt, uit te dragen op de sociale kanalen (heel veel sporten, challenges, de fitboy of -girl uithangen).

De Buckler Lul door Youp van het Hek gepresenteerd in de jaren 90, kreeg mensen gierend in hun stoel. Nu lijkt het nu alsof je gierend uit de bocht vliegt, als je nog even bij, dan wel überhaupt, wijn wil schenken. Sober is sexy, sober is het nieuwe cool. De een na de andere celebrity (van Drew Barrymore en een Gerard Butler, tot aan in ons eigen kikkerige landje, Bridget Maasland of Jan Heemskerk) draagt zijn soberheid dan ook als het nieuwe cool uit. Roken en (of geen) drugs gebruiken, hebben niet eerder zo een enorme coolheid weten te claimen als alcoholvrij nu weet te doen. Dat ligt vooral in het feit dat alcohol meer als normaal werd beschouwd. Dat nu deze norm wordt doorbroken van gezellig doen, is nét even wat meer outside de box gedrag, ofwel echte Hollandsche Nuchterheid.

 

Aanbod
Gelukkig groeit de populariteit en dus het aanbod van alcoholvrije dranken. Slijterijen (‘world of nix’), Sober Curious proeverijen (‘ga heel hard op Kombucha’), vroege uitgaan feesten, er zijn steeds meer mogelijkheden om alcoholvrij te genieten. Bars en restaurants bieden een breed scala aan smakelijke en creatieve mocktails en andere alcoholvrije opties aan. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen om nuchter te blijven tijdens het uitgaan zonder het gevoel te hebben iets te missen. Neurologen en andere gezondheidswetenschappers moedigen deze trend van harte aan.

 

Nu de andere hardnekkige slechte gewoontes nog.

 

 

Isabelle Bolluijt
April 2024

Nog even wat cijfers:


43,5% van de volwassen bevolking houdt zich aan het advies van de Gezondheidsraad en drinkt geen of weinig alcohol.


Er zijn meer mannen (21,0%) dan vrouwen (10,4%) die maandelijks alcoholvrij bier drinken.


Mensen uit de leeftijdsgroep 25 tot 29 jaar (20,9%) en uit de leeftijdsgroep 30 tot 39 jaar (19,1%) drinken het vaakst alcoholvrij bier.


De cijfers voor het gebruik van alcoholvrij bier verschillen per opleidingsniveau. Nederlanders met een hbo/wo opleiding drinken het vaakst alcoholvrij bier (23,5%), gevolgd door volwassenen met een havo, vwo of mbo opleiding (12,3%) en basis/vmbo geschoolden (7,3%).