WIJ DOORLEVEN SAMEN

Vooraf weet je niet met wie je een flamenco doorleeft. Het theater vult zich met klappende palmas. Hier en daar een “olé” of aanmoedigende “toma”. Zang, gitaar, en lichamen zijn evenwichtige instrumenten die elkaar naar een artistiek hoogtepunt gidsen. Samen voelen we de tristeza in onze borstkassen. Zoals de rauwheid wanneer er voor het eerst een geliefde wegvalt. Deze ervaring zoekt ook de toerist in Sevilla.

 

Volgens reiswerk.nl zijn pure ervaringen als deze dé grote reisbehoefte van 2025. Ook mijn samengestelde reistrio blijkt volledig bij de tijd te reizen. Ze boekt zelfstandig via booking een appartamento. QR-tickets via de Transavia app, live reisupdates van de Schiphol toepassing. Taxi, bagagekluis, bus al aeropuerto. Pago con tarjeta. De TUSSAM-app vertelt ons niet alleen waar de bushalte is, maar laat ons door AR realtime zien wat te doen a pie. De persoonlijke digitale beleving, optimaal gepersonaliseerd door data-apps. Populair vanwege de groeiende behoefte om stress-vrij te reizen. Loslaten is de nieuwe luxe [1].

 

Ons trio doet aan sociaal reizen[2]. Verblijven in het huis van een Sevillano. Fysiek reizen om te kunnen delen op insta. Ik telde even na: het sociale reizen leverde 250 extra foto’s en 4 filmpjes in mijn cameraroll op. Totaal: 136 GB. 0,27 ton CO2-uitstoot meer door onze social travel. Bovenop de 669 kg Co2(e) die per persoon door het vliegtuig werd uitgestoten. Sólo ida. Plus data-opslag van all die apps van de persoonlijke digitale ervaring. Een megantische voetafdruk.

 

Thuisvakantie
Welke alternatieven voor vakantiedata zijn er? Hoe kan ik de flamenco doorleven en opslaan voor later? Jean Baptiste Grenouille die de geur van zijn geliefde in (Das) parfum bewaarde lijkt co2-wise een prima oplossing te hebben gehad. In 2017 bood Weflycheap de eerste virtuele zonvakantie aan[3].

Het werd geen hit omdat we bij deze ervaring al snel tegen onze eigen motorische en sensorische beperkingen aan lopen. In een interview uit 2018 benadrukt een 3D visualisatiespecialist het belang van de ervaring op neurologisch niveau. Alleen met een prikkeling van al je zintuigen kun je jezelf zo programmeren dat je gevoelsmatig ook echt aan de andere kant van de wereld staat[4].

 

Een hoopgevende neurologische Nederlandse vakantie vond ik bij de Immersive Experience ‘8 miljard ikken’ van Tibor de Jong op het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Bij ‘8 Miljard Ikken’ wandel je langs al die mensen op aarde die zichzelf uniek vinden terwijl ze onderdeel zijn van een gore caleidoscopische oersoep. Live muziek van Spinvis maakte de doorgaans eenzame VR-ervaring ineens ruimtelijk. Ik was op reis met de andere bezoekers. VR in onze borstkas.

 

Reizen is een ervaring op neuronniveau waar de constanten anno 2025 van vaststaan. Op weg zijn, mensen, loslaten. 1+1=3. Niet te vinden in ons jachtige westerse bestaan. Wel fysiek, mentaal en immersive onderweg. Met één grote deler: wij doorleven samen.

 

Om de slag naar thuisvakanties te maken stel ik voor dat Tibor de Jong zich buigt over de nieuwe breathtaking shared immersive experience ‘de wereld van 8 miljard koolstofdioxides’.

 

Valery Geurtsen

April 2024