VLIEGVERLEIDING

We staan 4 januari 2023 bij de securitycontrole op Schiphol. Die hippe dertiger voor mij in de rij, denkt ze net als ik? Of dat sportieve echtpaar met de twee kleinkinderen? Voelen zij zich nu ook ongemakkelijk? De coronacrisis gaf ons inzichten en tijd voor reflectie. Onze planeet staat in brand, natuurrampen en pandemieën volgen elkaar op. We gingen het allemaal anders doen, vliegvakanties, daar doen we niet meer aan. Maar kijk, hier staan we weer.

 

Vluchten van en naar Amsterdam

Voor 2024 verwacht Amsterdam een gelijk aantal of zelfs een groei in het aantal toeristen en bezoeken van cruiseschepen vergeleken met de tijd voor de coronacrisis [1]. Het Museumplein was in december omgetoverd tot kerstmarkt met daarbij de traditionele kunstijsbaan. Vanaf het Rijksmuseum stralen de kerstlichtjes je toe. Massa’s Aziatische en Spaanstalige toeristen schuifelen naar het midden van de kerstmarkt. Daar aangekomen maken ze selfies met een feestelijk verlichte frietkraam op de achtergrond.

 

Met nieuwe ogen

Op onze vakantiebestemming bekijken we alles met andere ogen. We waren hier al eerder, in 2019. Het resort ligt aan zee, er is niets anders dan woestijn. De dichtstbijzijnde stad ligt op 3,5 uur rijden. Het personeel dat hier werkt, is drie maanden van huis en reist dan weer naar huis voor een paar dagen met de familie. De inkomsten van het toerisme daalden hier sinds 2019 met 18 miljard [2]. We zien bekende gezichten in het resort. Gelukkig, zij hebben hun werk weer terug.

Excuusdip

We genieten van de zuidelijke warmte. In kleine gebaren proberen we de goede toerist uit te hangen. We wisselen de handdoeken pas als het nodig is, eten vegetarisch en verspillen niet. Maar wie houden we hier voor de gek? Kon het anders? Moesten we omwille van het klimaat niet in Nederland blijven met onze winterdip? Natuurhuisje.nl adverteert: ‘Niet vliegen, wel landen’ [3]. Het affiche toont een vrouw in zomerkleding, genietend op een steiger. Ik voel me aangesproken, tegelijkertijd voel ik nu niets fijns opborrelen bij de gedachte aan een Nederlands natuurhuisje.

 

Duurzaam dromen

In onze fantasie vullen we het resort voor de helft met de ‘verantwoorde reiziger’, de andere helft vullen we met de gezinnen van het personeel. Als gevolg hiervan ontstaan in de kale woestijn kleine dorpjes. De bouw van deze nieuwe dorpen wordt gefinancierd door de hotelketens en toeristen. Alles werkt op zonne-energie, zon is hier immers in overvloed. Geen pasta en braadworst meer op het menu, alleen lokale gerechten. En Franz uit Duitsland zal woest worden omdat hij hier zijn sigaar niet meer mag roken. Aan ons fantasierijke plan ontbreekt nog wel een belangrijk detail: een klimaatneutraal en betaalbaar transportmiddel om hier, 5.634 km van huis, te kunnen komen. Innovaties in de luchtvaart staan nog in de kinderschoenen [4].

 

Stilteschaarste

Moeten we de volgende vakantie voor onze ontspanning én voor moeder Aarde, met de lichtlamp onder de arm, toch naar een natuurhuisje in Nederland? Vroegboeken is dan wel het toverwoord. Na het overvolle Amsterdam hebben de buitenlandse toeristen deze stiltebestemmingen ook ontdekt [5].

 

Merian Overhuis

januari 2023