TEPELS OF TATE?

‘Free the nipple’, zegt nu ook de raad van toezicht van Meta, het moederbedrijf van onder andere Instagram en Facebook. [1] De regels rondom naakt moeten volgens de raad worden versoepeld. De regels rondom vrouwelijk naakt, voor alle duidelijkheid. Want foto’s met daarop vrouwenborsten en/of tepels zijn (nu nog) verboden op de socials van Meta. Door vrouwen te verbieden hun tepels online te zetten, beschermt Meta ze tegen online seksueel geweld is het idee. Mannen hoeven blijkbaar niet beschermd te worden en mogen van Meta wel hun tepels delen. Dat is discriminatie, vindt de raad en daarom hun advies. Meta heeft 60 dagen om hierover na te denken. Ik ben benieuwd wat zij gaan besluiten, maar nog meer naar wat die vrouwentepels op Insta gaan doen: zorgen ze voor meer gelijkheid tussen man en vrouw? Of zal juist het seksueel geweld toenemen?

 

Dickpick-detector
Bij online seksueel geweld denk ik trouwens eerder aan in het geniep gestuurde dickpicks dan aan openbaar gedeelde foto’s met tepels. Maar ook daar wordt aan gewerkt door de mensen van Meta. De optie Nudity Protection is in de maak. [2] Zet je de functie aan dan voorkomt het ongewenste piemelpost. Maar je krijgt wel de melding dat je een dickpick ontvangen hebt. En de mogelijkheid om bij twijfel toch even te kijken. Terwijl tepels dus zonder pardon worden verwijderd. Ook als je deze, als volledig bij je verstand zijnde volwassene, zelf met de wereld wil delen. Ander opvallend verschil: de tepelpolitie is al jaren actief op de socials terwijl de dickpick-detector is aangekondigd maar nog niet functioneel. De techniek erachter lijkt mij niet heel veel verschillen dus, waar het wachten dan op is? Mijn verwachtingen van de Nudity Protection zijn dus niet hoog, maar zolang ie ook er nog niet is, verwacht ik in ieder geval niet minder online seksueel geweld.

Stopgesprek
Opsporen van online seksueel geweld is technisch gezien het probleem niet. Dat is een positieve factor in dit verhaal. Dat biedt mogelijkheden om daders te berechten. Zou je denken. Maar ook daar is het nog even op wachten. Terwijl online seksueel geweld al jaren gebeurt en toeneemt, is wetgeving op dit gebied onduidelijk en moeilijk toe te passen. Een aanpassing in de wet moet berechten vanaf 1 januari 2024 makkelijker maken. [3] Helaas pindakaas voor de slachtoffers in de recent aan het licht gekomen grootste sextortion zaak van Nederland. Tegen de dader was al in 2014 aangifte gedaan wegens poging tot online afpersing met naaktbeelden. [4] Meer dan een stopgesprek met de politie leverde hem dit toen niet op. Dus kon hij er daarna weer lustig op los afpersen. Met een teller die inmiddels is opgelopen tot ruim 100 minderjarige slachtoffers. Ik vraag me af of Meta met Rihanna eerst ook zo’n vrijblijvend stopgesprek voerden toen zij zich op Insta liet horen en zien als #freethenipple-activist. Volgens mij was dat gewoon een kwestie van of zij verwijdert haar foto’s en toen zij dit niet deed verwijderde Meta haar account. [5] Wederom een opvallend m/v verschil.

 

Vrouwenhater
Dus nee, ik denk ook niet dat vrouwen-tepels online voor meer gelijkheid tussen man en vrouw zorgen. Professioneel vrouwenhater Andrew Tate is in het kader van vrijheid van meningsuiting weer welkom op de sociale media ruim voordat de tepel dat is. [6] Dan kun je met techniek en regelgeving veranderen wat je wil. En zolang Tate een podium én applaus krijgt om te roepen dat slachtoffers van seksueel geweld zelf een aandeel hebben in wat hen is overkomen [7], blijft seksueel geweld naast de ongelijkheid tussen man en vrouw ook bestaan. Het daadwerkelijke probleem dat hier opgelost moet worden is dat we blijkbaar meer moeite hebben met tepels dan met Tate.

 

Marit Rosignol

25 januari 2023