FIJN MEDICIJN VOOR JE BREIN

Een vriendin vertelt dat zij wil stoppen met haar huidige medicatie en wil overstappen op natuurlijke middelen om haar depressies te lijf gaan. Onder begeleiding van haar therapeut gaat ze meedoen aan een nieuwe behandeling waarbij de reguliere medicatie wordt vervangen door een microdosing combinatie van paddo’s en truffels [1].

 

Als ik denk aan paddo’s gaat mijn gedachte automatisch naar hippie cultuur van de jaren 70 feesten en de groezelige smartshop in het centrum. Echter is in de reguliere media als NOS op 3, Netflix docu en lifestylemagazines steeds meer aandacht voor een andere toepassing van psychedelica. [2,3,4] De kant waar mijn vriendin voor kiest: de therapeutische werking, psychedelic therapie. Is dit mogelijk een van de oplossingen voor onze huidige mentale gezondheidscrisis?

 

Bij de Clerkenwell Health in Engeland en de Johns Hopkins University in America is er de laatste paar jaar uitgebreid onderzoek gedaan. [5,6] Hierbij zijn veel ontdekkingen gedaan over de positieve werking van psychedelica bij behandeling van mentale gezondheidsklachten. Patiënten met angststoornissen, trauma’s of depressies, kregen een begeleide trip sessie op psilocybine om een doorbraak in hun behandeling te bewerkstelligen.

 

Tijdens deze onderzoeken ontdekte men dat door gebruik van psilocybine tijdelijk de neuroplasticiteit van de hersenen sterk wordt vergroot. Er ontstaan op dat moment veel meer en andere verbindingen in de hersenen. Het hersennetwerk dat actief is bij piekeren en negatieve gedachte wordt hiermee verstoord, maar de algehele hersenfunctie verbetert. [3]

Daarnaast zorgt de psychedelische magische of spirituele ervaring vaak voor persoonlijke inzichten en emotionele doorbraken wat resulteert in positieve therapeutische resultaten. [5]

Tenslotte bleek dat na 14 maanden van een enkele sessie de positieve resultaten door 64% nog steeds ervaren werden. [6]

Bijzonder dat het in Nederland dan nog relatief stil is rond psychedelic therapie. Terwijl we bekend staan om ons progressieve klimaat rond drugsgebruik. De meeste psychedelica zijn in Nederland legaal verkrijgbaar in de smartshop en online zijn er groeiende communities die paddo’s kweken en voor deze doeleinde aanbieden. [5,6]

 

Dit werkt de weg naar zelfmedicatie in de hand en daarmee ook het dreigende gevaar voor de ondergang van deze oplossing. Onderzoekers raden het sterk af om onbegeleid met psychedelica aan de slag te gaan bij mentale problemen. De aanwezigheid van de therapeuten is een belangrijk onderdeel in het proces.

Zij begeleiden de personen door intense ervaringen tijdens de trip. Zonder deze professionele begeleiding kunnen angst en trauma’s juist verder vergroten. Onbegeleid is de kans dat mentale problemen verergeren in plaats van oplossen. [3,5,6]

Ondanks de opeenstapelende positieve onderzoeksresultaten staat gebruik van psilocybine tijdens een therapeutische behandeling nog in de kinderschoenen. Deze psychedelic therapie wordt in Nederland nog op kleine schaal in klinieken aangeboden. [6] Zal het imago van de paddo’s en het alternatieve circuit of de weerstand uit de medische industrie ervoor zorgen dat de we dit in Nederland niet direct omarmen?

Een ander recreatieve drug heeft zijn weg al gevonden naar ‘regulier’ medicinaal gebruik: denk aan CBD- of wietolie. Het is verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist. [7] Ik zie daarmee dat psychedelic therapie een vaste plek zal veroveren in de mentale gezondheidszorg in de nabije toekomst.

 

Richarda

januari 2023

Bronnen:

[1] StametsStack – Paul Stamets   |   www.microdose.nl, 18 januari 2023

[2] Chantal ontspant met Jennifer Hoffman ‘Ik zat laatst nog aan de paddo’s’  &C the Magazine, februari 2023

[3] Zeggen alle psychiaters ja tegen psychedelica?  NOS op 3, 7  januari 2023 https://nos.nl/l/2458946

[4] How to Change Your Mind  Netflix, najaar 2022

[5] Trip tot he doctor / The magic of mushrooms / Acid or Shrooms  |  Dazed magazine, autumn 2022

[6] Hoe psychedelica worden gebruikt in de geestelijke gezondheidszorg  |  GGZ nieuws.nl, 25 april 2022

[7] Cannabis, belangrijk om te weten |  Apotheek.nl