MILAN DESIGN ‘WEEK’ 48 HOURS

Eén ding is zeker, Milan Design Week bezoeken in maar liefst twee dagen is een ratrace. Ik zou langer gaan maar vanwege stakingen werd mijn vlucht tot twee keer toe gecanceld. De tweede keer stond ik zelfs al op het punt om naar Schiphol te gaan. Het leek wel alsof ik niet naar Milaan mocht… Maar natuurlijk liet ik het niet zomaar aan mij voorbij gaan en dus boekte ik mijn vlucht voor twee dagen later. Ik besloot er maar een spelletje van te maken om zoveel mogelijk te zien in een veel te korte tijd. Dus bezocht ik de Salone del Mobile, dook ik in de design districten en kwam ik aan al 30.000 stappen op de eerste dag.

 

Ook hield ik geen pauzes dus at ik tussendoor of onderweg. Alles wat mij interessant leek, legde ik vast met mijn camera en ik klikte diezelfde dag wel drie SD kaarten vol. Ook de tweede dag ging in een rap tempo omdat ik mijn lijst met ‘to visit’ wilde afstrepen. Natuurlijk wist ik dat ik niet alles kón bekijken, maar het was leuk om te doen alsof dat me wel ging lukken. Dus hopte ik van locatie naar locatie te voet of met het ov. Als kers op de taart was een temperatuur van +/- 35 graden zonder bewolking ook nog een leuke extra uitdaging.

Een ode aan het ambacht

Twee van mijn favoriete highlights waren LOEWE en Hermès. De kunst van het weven was de signature van LOEWE tijdens Milan Design Week. Ze experimenteerden met leer-, stro- en papier- weeftradities. LOEWE kijkt naar de traditionele ambachten zowel uit Spanje als uit het buitenland, waarbij eeuwenoude technieken in iets onverwachts worden omgezet. [1] Het concept ‘WEAVE, RESTORE, RENEW’ gaat over het hergebruiken van voorwerpen en materialen die vergeten of afgedankt kunnen zijn, door ze te transformeren in manden, handtassen, vazen en meer. Creaties waarvan de nauwkeurigheid en uniekheid vanaf spatte. Ik ontdekte een aantal mooie wevingen en materialen.

foto: Milan Design Week Loewe – Dionne Wolff

Kleur en geometrie

Met hun interieur-collectie legde Hermès de nadruk op kasjmier. Met als thema ‘colour & lightness’. De ontzettend gave installaties gaven dit direct weg. Grote objecten geïnspireerd door Brutalist-achtige watertorens. [2] Gemaakt van hout en bedekt met licht doorlatend gekleurd papier. Hermès speelde overduidelijk met de kracht van kleur in combinatie met geometrie. Maar ook met de techniek om de juiste kleur op een textiel te krijgen. Zo zag ik bijzondere wevingen, tie-dye effecten en juist heel strakke prints die mij deden denken aan basketbal velden. Naast textiel presenteerde zij ook manden, servies en stoelen. Na de expositie genoot ik van een heerlijke bol citroen ijs. Die zij serveerden in een bakje met uiteraard een Hermès patroon erop geprint. Alles tot in de puntjes uitgedacht. Als vormgever kan ik dat wel waarderen.

foto: Milan Design Week Hèrmes – Dionne Wolff
 

Wat heb ik genoten van de korte maar krachtige tijd in Milaan. Inmiddels ben ik een schat aan inspirerende foto’s en ervaringen rijker. Ik zeg volgend jaar weer, maar dan langer! Ciao!

 

17 juni 2022

Dionne Wolff