OPMARS GENDERSPECIFIEKE ZORG

Vrouwen zijn anders dan mannen

Lees ik dat nou goed? Na alle emancipatieslagen zijn vrouwen toch gelijkwaardig aan mannen? Dat is, op een paar kanttekeningen na, waar. Maar op één gebied zou de gelijkwaardigheid juist niet aanwezig moeten zijn. Namelijk op het gebied van geneeskunde. Vrouwen zijn fysiek anders en dan niet alleen die lichaamsdelen onder de bikini [1] maar ook van binnen. Vrouwen hebben een complexe hormoonhuishouding en deze brengt andere gezondheidsproblemen met zich mee. Ook verouderen de organen van de vrouw anders [2]. Dat pleit voor genderspecifieke zorg.

 

Onnodige vrouwensterfte

Een voorbeeld van onnodige vrouwensterfte: Anno 2022 sterft 30% van de vrouwen nog aan een hartkwaal omdat de symptomen niet herkend worden [3] Want vrouwen krijgen geen last van hun linkerarm of nek bij een hartklachten en dat is waar medici nu op signaleren. Hoe dat kan? Omdat de medische branche tot nu toe bijna alle medische testen met mannen heeft gedaan. Tot aan het meest recente covid-19 vaccin aan toe met alle nare gevolgen van dien [4] De witte man van 1.80 en 75 kilo is de testnorm. Overigens geldt dit niet alleen voor de medische testbranche [5] maar dat is voer voor nog meer blogs.

 

Gezonde ziekte

Genderspecifieke zorg begint eindelijk op de kaart te komen bij de politiek en in medische branche. Buiten bovengenoemde hartklachten kampt het vrouwenlijf met vele problemen. Endometriose, hormonale migraine, overgang en niet herkende hormoondepressies zijn een greep uit de vele klachten waardoor vrouwen gekweld worden. Omdat ze altijd als een gezonde ziekte zijn betiteld en vrouwen er zelf heimelijk en flink mee dealen is het lang een blinde vlek geweest. Er is nog geen cent gestoken in wetenschappelijk onderzoek naar vrouwengeneeskunde. Tot nu.

Health for her

De Franse president Macron steekt 12 miljoen in onderzoek naar endometriose en stelt dat dit een ziekte is van de hele maatschappij en niet alleen de vrouw [6]. Ook in Nederland zit een initiatiefnota voor genderspecifieke zorg in de pijplijn. [7] Hoopvol is het ingevoerde recente menstruatieverlof in Spanje [8] En last but not least: Organon -de uitvinder van de anticonceptiepil- heeft met Health for her de vrouwengeneeskunde met stip op 1 gezet. [9] Met een flinke investering in onderzoek naar vrouwengezondheid.

 

Rooskleurige toekomst

Kortom, voor de kleine meisjes van nu wacht een hoopvolle toekomst op medisch vlak. Een toekomst waarin tijd, ruimte en begrip is ingeruimd voor vrouwenklachten. Aanvullend op zwangerschapsverlof, overgangsverlof bij problemen of menstruatieverlof? Waarin er kwalitatief, goede medische oplossingen zijn bedacht om vrouwen te ondersteunen bij de fysieke en mentale ongemakken die de complexe hormooncyclus mee zich meebrengt. Door Ai zullen diagnoses beter en sneller zijn en komt er meer ruimte voor zorg op maat.

 

Vrouwenrechten Down The Drain

Of zijn we juist op de weg terug? Waar de vrouw weer volledig onderdrukt wordt. Met al die despoten die globaal steeds meer macht hebben? Met Amerika die het recht op abortus wil gaan verbieden [10] Of de Taliban die vrouwen niet meer in het openbaar wil zien mits er een boerka gedragen wordt? [11] Of zou The Handmaid’s Tale bewaarheid kunnen worden? [12] Vruchtbare vrouwen die als broedmachines gebruikt gaan worden door de rijke elite?

 

 

Annemarie Baaijens

13 mei 2022