GREENWASHING

Dat was even schrikken. Blijkt er hartstikke veel micro-plastic in onze shampoos, crèmes en zonnebrand te zitten We smeren het in ons haar, op ons gezicht, over ons hele lijf. We spoelen het dagelijks weg met het badwater, het douchen en het tandenpoetsen. En na een heerlijk dagje zwemmen en zonnen glijdt het zó van ons af in een meer of de zee. Onbewust van de witte waas die we achter laten, is het tijd voor een duik in de feiten en cijfers. Wat is er aan de hand? 

 

Microplastics zijn kleine stukjes plastic, minder dan 5 millimeter groot. Ze zijn niet afbreekbaar en vallen uiteen in steeds kleinere, voor het oog onzichtbare deeltjes. Onderzoekers vinden de kleine plasticdeeltjes overal: in oceanen en rivieren, in mensen en dieren, in voedsel en in de grond. De microplastics ontstaan bijvoorbeeld door plastic zwerfafval dat in het milieu terechtkomt, maar ook door toevoeging van synthetisch materiaal aan producten als cosmetica, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Er is nog veel onduidelijk over de schadelijkheid van microplastics, maar er zijn wel negatieve effecten in de natuur te zien [1].

 

Oeps, dat kan niet de bedoeling zijn! Gelukkig heeft de Plastic Soup Foundation een app ontwikkeld waarmee je zo kunt achterhalen wat er in je crèmes, tandpasta, smeersels en zeep zit. Met de ‘Beat the Microbead’ app, direct te downloaden via de App Store, scan je gemakkelijk jouw dagelijkse verzorgingsproducten en weet je meteen een heleboel meer. En daar beginnen veranderingen mee, met bewustwording.

Maar eh…, wist je dat er ook micro-plastic in je kauwgom zit? Dat spoel je niet van je af, nee, dat slik je zelf door (stel je even voor: dat slik je zelf door) en wat er van overblijft spuug je uit. Laten we daar ook eens op kauwen!

 

BenBits, het eerste suikervrije kauwgommerk uit de jaren ’70 en ‘80 dat door Maple Leaf (Sportlife) werd overgenomen, is in 2021 hernieuwd op de markt gebracht. Met plasticvrije kauwgom proberen de nieuwe eigenaren een nieuwe norm te stellen [2]. Dat gaat niet meteen zonder slag of stoot, zo is er een verpakkingenstrijd tussen de grotere snoepmerken en hun plasticvrije uitdagers gaande [3]. Wat blijkt: kauwgomproducenten mogen ‘gom’ op hun verpakking zetten, zonder aan te hoeven geven of dat synthetische of natuurlijke gom is. Maar dat zal wel een kwestie van tijd zijn. Want stap voor stap zijn we op weg naar méér duurzame keuzen en méér transparantie.

 

Consumenten willen best duurzame keuzen maken, maar moeten daar wel een beetje bij geholpen worden [4]. In Europees verband worden nieuwe richtlijnen voorbereid die producenten verplichten heldere informatie te geven over ingrediënten én milieu- en sociale gevolgen, duurzaamheid en repareerbaarheid [5]. No more greenwashing!

 

 

Emily Leyer

5 mei 2022