MAG HET LICHT AAN?

De wereld is onrustig. De ene crisis volgt de andere op. Bankcrisis, klimaatcrisis, coronacrisis, wooncrisis. Terroristische aanslagen deren ons al bijna niet meer. En nu staan we op de rand van een 3e wereldoorlog?

 

Het voelt alsof het boze oog van Sauron van Lord of the Rings op ons gericht staat. Wereldmachten verschuiven en polarisatie neemt hand over hand toe mede dankzij internetbubbels. Sla een krant open, volg het nieuws of kijk een talkshow. Het is eigenlijk allemaal ellende wat je ziet of hoort. En iedereen heeft een mening.[1]

 

“Sla de krant maar niet open, zegt een oude dame die tegelijk met mij op haar beurt wacht bij de kapper. “Niks dan ellende”. En ik herken wat ze zegt. Als ‘Die Hard’ nieuwsverslaafde merk ik aan mezelf dat ik het eigenlijk niet meer wil horen of zien. [2] Baal van debatten, talkshows en politiek geneuzel over triviale zaken. Sluit me af van de bloederige beelden op het scherm.

Zijn er dan geen bronnen waar ik me kan laven aan schoonheid? Aan de mooie dingen in de wereld? Waar is het positivisme van Rutger Bregman’s  ‘De meeste mensen deugen’? [3]

 

Wordt het niet tijd voor een nieuwsplatform waar fijne berichten ook een podium krijgen?

 

Want ook die zijn er nog. Maar krijgen geen aandacht. [4] En zoals Ikea claimt: alles wat je aandacht geeft, wordt mooier. Zoals de zon die schijnt, de geur van vers gemaaid gras. De lente die in de lucht hangt. [5] Kleine, fijne, lichtvoetige lichtpuntjes waarbij je je kunt opladen om je wereldbeeld niet alsmaar zwarter te laten worden? Om tegenwicht te kunnen bieden aan de vragen van mijn ‘pechvogelgeneratie-dochters’ Of het wel goed gaat komen. Met die wereld. Natuurlijk gaat het goed komen…denk ik.

 

Annemarie Baaijens

19 april 2022