BE(A)ST(L)IES

De mens kan beestachtig zijn en beesten je bestie. Dacht ik bij alle beelden van mensen die vluchten uit Oekraïne met hun huisdieren. [1] Wat zou jij doen als de bommen vallen? En je alleen mee kan nemen wat je het liefst is? Ik snap heel goed dat de Oekraïners hun dieren meenemen. Misschien kun je zeggen dat we onze beesten zijn gaan ‘vermenselijken’. Ik denk dat we gewoon anders tegen dier en natuur aan gaan kijken. Met meer respect, als een van ons. We realiseren ons dat we veel van ze kunnen leren. En terecht!

 

Dierenpraat
Mijn paard van 27 is met welverdiend pensioen, maar heeft het vaak druk. Ze voelt mijn zorgen. Zoals nu over de wereld, wat komt. Door zachtjes te kauwen probeert ze die stress weg te nemen als ik bij haar ben. Een prachtig voorbeeld van empathie. Wist je trouwens dat varkens hun emoties uiten met verschillende geluiden? Beestachtig mooi! Dankzij recent onderzoek van Elodie Briefer [2], dierenwelzijnsonderzoeker aan de Universiteit van Kopenhagen, is er een zelflerend algoritme die het geknor en gepiep kan interpreteren. Door daar in de toekomst een app van te maken, kunnen varkenshouders het welzijn van hun dieren beter in de gaten houden.

 

Manegepoets

Volgens Van Dale is een manege een gebouw waar je kunt leren paardrijden. In de toekomst zal die beschrijving veranderen. Op een aantal maneges zie je namelijk een verschuiving. Want met een paard omgaan is zoveel meer. Zo spelen kinderen tegenwoordig een uur met een pony zonder erop te rijden. En bij Les Chevaux [3] noemen ze de paarden en pony’s hun collega’s. Komende week is daar een heuse poetswedstrijd omdat de paarden verharen rond deze tijd. Het gaat het erom wie in 15 minuten de meeste haren in een emmer heeft. Dat wordt genieten voor mens maar vooral dier!

 

Diner met raaf en slang
Ik schoof gisteren aan bij een multi-species eetervaring met dieren, vogels, planten en paddestoelen. Onderdeel van de indrukwekkende expositie van de Londense studio Superflux in Galerie Droog in Amsterdam [4]. Hier wordt het verlangen naar een meer-dan-menselijke toekomst verwoord. Want wat betekent het om alles en iedereen, waarmee we deze planeet delen, dezelfde liefde, aandacht en zorg te geven? Daarvoor worden dier en mens letterlijk uitgenodigd om als gelijke rond de tafel te schuiven.

De tentoonstelling confronteert je met de complexiteit en diepe onderlinge verbondenheid van de grote uitdagingen waar we nu voor staan. En nodigt uit om open te staan voor de vele mogelijkheden.

 

Beresterk

Veel schrijvers, kunstenaars en filmmakers maken al eeuwen gebruik van de wijsheid van dieren. En dus is er een beertje Paddington met de stem van een president. Of is het een president [5] met de kracht van een beer? Ik ben in ieder geval niet vergeten wat ooit om Paddington’s nek zat aan het begin van de eerste film: Please look after this bear. Thank you!

 

Martinique Gerrits-Konijn

15 maart 2022

Thijs Wolzak Droog Superflux Refuge for Resurgence