SAMENWERK = SAMENSTERK

Door samen te werken kom je vaak verder dan alleen. Dit is voor de meesten geen verrassing. In de Retail zien we ook steeds meer samenwerkingsvormen. Wat zijn de redenen dat we dit nu steeds meer zien ontstaan?

 

Zichtbaarheid
Door samen te werken kun je je zichtbaarheid vergroten. Je bereikbaarheid en naamsbekendheid uitbreiden.

Dit zie je bijvoorbeeld bij het concept pop-up Grocery in Amerika [1]. Dit concept biedt een fysiek platform voor startups. Het geeft al reizend een podium aan lokale, beginnende ondernemers. Een manier om in de spotlight te komen met je product. Een startende ondernemer alleen had niet zoveel aandacht kunnen genereren. Door diverse start-ups samen te laten komen, creëer je een interessant concept dat de consument wil bezoeken. De behoefte van consumenten aan ontdekking trekt de aandacht naar dit concept.

Een ander voorbeeld is de BBQ vleesautomaat in de Intratuin. Waar de online kwaliteitsslager BBQuality eerder alleen verkocht vanuit zijn webwinkel, heeft hij nu een extra verkooppunt. Tegelijkertijd biedt Intratuin op deze manier een extra service aan zijn klant [2].

 

Dezelfde waardes
Nog een reden om samen te werken kan zijn omdat bepaalde merken voor dezelfde waardes staan. Denk bijvoorbeeld aan Ekoplaza en Dille & Kamille. Doordat zij samenwerken, wordt er een groter draagvlak gecreëerd voor duurzame producten en manier van leven. Je kunt op deze manier makkelijker aan je Dille & Kamille producten komen, zelfs als de winkel zich niet in je buurt bevindt [3].

 

Versterken
Ook ontstaan er samenwerkingen die je in eerste instantie niet verwacht. Denk aan Weleda City Spa in van der Valk Hotels [5].

Afgelopen juni heeft de eerste spa zijn deuren geopend. De afzonderlijke merken zou je niet snel bij elkaar bedenken. Beide bedrijven versterken elkaar op een logische manier door het samenbrengen van een wellness-beleving in de omgeving van een hotel. Samen kunnen ze een ervaring bieden die ze alleen niet gekund hadden.

 

Zit de consument erop te wachten? In veel onderzoeken komt naar voren dat de consument verrast wil worden en op zoek is naar beleving. Dus in dat op zicht is het zeker een goede stap [1]. Ook biedt van der Valk hotel op deze manier een extra service aan zijn gasten.

 

Inspelen op behoeftes
Verder zie je dat grote spelers een podium bieden aan kleinere, lokale initiatieven [1+4]. Dit doen ze niet geheel belangeloos. Zij zien ook dat de consumentenbehoefte verschoven is naar lokaal en duurzaam. Door deze producten op te nemen in hun assortiment beantwoorden zij aan deze klantvraag.

 

Schaalvoordeel
Gezamenlijk kosten delen, heeft vaak voordelige consequenties voor de portemonnee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan transportcapaciteit delen. Of aan het samen organiseren van events, het samen huren van een fysieke retail omgeving of data delen.

Kortom er zijn genoeg redenen te bedenken om de samenwerking aan te gaan. Zeker in deze tijd waarin er al genoeg concurrentie is, is samen optrekken zo gek idee nog niet.

 

 

Eva Vlogman
11 juli 2021