ON THE GO-COACH

Stel je voor, je zit in de trein. Voor je ligt een werkdag en je ziet best wel op tegen dat ene gesprek met die collega. Vandaag ga je het zeggen. Vannacht sliep je er niet lekker van. Totdat opeens iemand zegt: “Hey, dat gesprek hè van vandaag…, mag ik je daar iets over vragen?” Als je na 15 minuten aankomt op het perron haal je opgelucht adem. Wat een fijn coachgesprek, je voelt het, het gaat zeker lukken vandaag. Dit noem ik een on the go – coach. En jij bent er zelf ook één.

 

De coach

In 2019 zijn er 63.000 coaches in Nederland ingeschreven bij de Kamer van Koophandel [1], en daar horen geeneens de sportcoaches bij. We zijn inmiddels al gewend aan de opruimcoach, de lifestylecoach en de wandelcoach, maar er worden steeds meer bijzondere niches gevonden zoals de eco-coach [2], een babycoach [3] en een millennialcoach [4].

 

Opvallend is dat iedereen van jongs af aan meerdere coaches heeft. Hierdoor leer je zelf ook (onbewust) coachvaardigheden. Op de lagere school krijg je een kleutermaatje die je helpt met lezen en knutselen en die een beetje voor je opkomt in de pauze. Op de middelbare school gaat dit door en worden ‘studenten-mentoren’ toegevoegd aan de groeps-app van de klas en gaan ze mee op brugklaskamp. Als er een coach in je zit wordt ie er nu al uitgehaald op jonge leeftijd. Maar hoe ziet coaching er in de toekomst uit?

 

Fluïde coaching

Grenzen vervagen steeds meer, tussen werk en privé, genders, vlees en geen vlees. De coach van de toekomst is niet meer een losse entiteit die je bezoekt op afspraak, net als de kapper of de yoga. Het is onderdeel van je leven.

Als we deze fluïde manier van coachen vermengen met digitalisering zal coaching nog beter gaan aansluiten op jouw lichaam, jouw behoeften en jouw state of mind. Er zal beter kunnen worden gemeten welke vorm van coachen werkt voor jou op welk moment. Any time, any place, anyone.

 

Onze omgeving zal berichten krijgen: “hee – als je nu zegt dat zij het fantastisch doet, dan kan ze er weer tegen aan voor vandaag” of “waar zou je de rest van je leven mee bezighouden als er geen beperkingen zijn? “ Zo is iedereen overal en altijd een coach en ook weer niet. Je kapper, je buurvrouw en de persoon die naast je zit in de trein kunnen je coach zijn. Coachen los van hokjes en van leeftijd. Immers iedereen is al van jongs af aan opgegroeid met het idee dat je anderen om je heen kan coachen. Ze moeten alleen getriggerd worden dat ze even moeten coachen.

 

Terug in de trein

Heb je de nieuwe NS –Lab-app [5] al gezien? In deze nieuwe app die persoonlijke reisbegeleiding biedt, kan je een podcast luisteren, een cursus mindfulNS doen en snake spelen. Maar hoe leuk zou het zijn als we nu al kunnen beginnen met het uitproberen van een on the go-coach? Voor alle coaches die willen oefenen of mensen die een praatje willen maken. Doe je ook weer eens iets zonder telefoon. NS, doen jullie mee?

 

Jet van den Hoek

3 februari 2020

[1] De opruimcoach | Forse stijging coaches: van natuurgenezer tot opruimcoach |

https://www.rtlz.nl/business/ondernemen/artikel/4736951/toename-aantal-coaches-opruimcoach-kvk

[2] De ecocoach | https://www.cccommunicatie.nl/duurzaamheidscoach/

[3] De babycoach | Zelf de babycoach worden? | https://www.debabycoach.com/debabycoach-worden/

[4] De millennialcoach |ontdek Wie je bent en Wat je wilt | https://www.millennialcoach.nl/

[5] NS • De reis van morgen • NS Lab-app «  https://www.ns.nl/over-ns/reis-van-morgen/apps-en-interieur/app-voor-beleving-en-inspiratie.html