FAKETIKET

Januari, de start van een nieuw jaar en tevens de maand van de goede voornemens. Maar het wordt ons soms, door de fabrikanten van levensmiddelen, erg moeilijk gemaakt om daadwerkelijk te geloven in de hoeveelheid gezonde voedingsstoffen zoals op de verpakking wordt aangegeven.

 

Staren
In de supermarkt zie ik mensen aandachtig naar de verpakking van een product staren. Op de voorkant lijken producten hartstikke gezond. Zo is er in grote letters op de verpakking leesbaar “boordevol granen en vezels”, of dat het allerlei soorten groenten of fruit bevat.
Tot je het etiket leest. Omdat ik zelf ook een van de personen ben die goede voornemens heeft gemaakt, kijk ik extra goed naar wat er in mijn voeding zit. Zo probeer ik een deel van mijn dagelijkse dosis aan groenten en fruit binnen te krijgen via ‘verse’ sapjes. Helaas heb ik niet altijd tijd om deze zelf vers te bereiden. Zo had ik gisteren een flesje sap in mijn handen. Tot mijn verbazing zie ik op het etiket dat het gezonde ingrediënt, waar op de voorkant mee gepronkt wordt, maar voor een klein deel aanwezig is in het product. Wat een teleurstelling!

 

Actieplan
Hoe kan het eigenlijk dat een verpakking pronkt met een ingrediënt en dat het ‘oke’ is dat dit minimaal is toegevoegd? Na research gedaan te hebben kom ik er achter dat de fabrikant daar best wat ruimte in heeft en er creatief mee om kan gaan. De productnaam of de afbeelding op een verpakking of etiket hoeft namelijk niet exact overeen te komen met de inhoud van het product [1]. Toch komt hier steeds meer weerstand tegen en is er meer aandacht voor op internet en televisie. In 2016 is er een actieplan uitgebracht omtrent etikettering van levensmiddelen, om alles ‘zuiverder’ te krijgen en misleiding tegen te gaan. Als update hiervan heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Bruno Bruins, vorige maand het Actieplan Etikettering van Levensmiddelen 2020 ingediend [2].

Pappen en nathouden
De Voedselwaakhond Foodwatch vindt het actieplan niet heel erg ambitieus. Het nieuwe plan is niet meer dan pappen en nathouden. Ze hebben gelukkig ook iets positief te zeggen, namelijk dat het goed is dat de Nederlandse overheid en betrokken instanties de noodzaak inzien van betere etikettering van levensmiddelen. [2]

 

Herkomst
Vanaf 1 april 2020 moeten volgens de nieuwe wetgeving van de Europese Commissie fabrikanten ook de herkomst van ingrediënten op het etiket van hun producten vermelden, mits het ingrediënt een andere herkomst heeft dan het product [3].

 

Het zou mij in ieder geval veel tijd schelen als ik er op kan vertrouwen dat een product daadwerkelijk boordevol vezels zit als dat met grote letters op de verpakking staat. Misschien stel ik mijn goede voornemens nog een half jaar uit ;-).

 

 

Renée Meys

24 januari 2020