WORKWEAR

Dutch Design Fashion Award 2019
Winnaar van de Dutch Design Week Fashion Award 2019 is Bonne Reijn [1]. In samenwerking met Kevin ‘De Rrusie’ Lucas heeft hij een kledinglijn ontworpen onder de naam De Rrusie Suits. Het is uniforme kleding: unisex en leeftijdsloos. Kleding (juist: geen mode !) die voor iedereen geschikt is ongeacht ras, kleur, sexe of klasse.

 

Kleding van duurzame kwaliteit ontworpen vanuit een ‘minder maar beter’-filosofie. Volgens het merk zelf ligt hierdoor de nadruk op de drager en zijn of haar persoonlijke stijl. En dat laatste is best opmerkelijk. Kleding die geen uitdrukking geeft aan de persoonlijke stijl van de drager.

Is dat ook zo of is er iets anders aan de hand ?

 

Workwear

Op de catwalks is een androgyne look voor vrouwen terug van weg geweest. Het mannenpak (ook een vorm van workwear) voor vrouwen is populair [2] en mode-ontwerpers verwerken ‘workwear’ of ‘utility’ invloeden in hun kleding [3, 4]: functionaliteit, pasvorm, duurzaamheid, goede kwaliteit, tijdloosheid en stoerheid gecombineerd met mode.

Andersom zien we het ook: fashion design in het uniform gebracht. Couturiers ontwerpen al decennialang in opdracht van grote bedrijven uniformen. Mart Visser voor KLM bijvoorbeeld en het politie-uniform van de hand van Addy van den Krommenacker.

 

Vorig jaar heeft het Zeeuws Museum Monique van Heist (ook te zien geweest op de Dutch Design week afgelopen oktober) een uniform voor de suppoosten laten ontwerpen. Het traditionele Zeeuwse shirt diende hierbij als uitgangspunt. Lokale, folkloristische invloeden in hedendaagse workwear [5]. Een uniform is bij uitstek een middel om te laten zien waar je bij hoort, wie je (in functie) bent en wat je vertegenwoordigt.

 

Tijdsgeest

De Rrusie Suit van Bonne Reijn wordt ook als uniform gedragen. Door het personeel van de Hightension Barbershop in Seoul [6]. Zijn kleding weerspiegelt perfect de huidige tijdsgeest die zich over landsgrenzen uitstrekt en zich kenmerkt door het streven naar gendergelijkheid, door duurzaamheid en anti-fast fashion, minimalisme, activisme, body positivity en diversiteit.

 

 

Constance Gerris

18 november 2019