SMAKELIJK DNA

Je bent wat je eet, toch?

Deze bekende uitdrukking kan binnenkort zo maar eens veranderen naar ‘je eet wat je bent’. Een menu op basis van jouw persoonlijke voedingsbehoeften, ook wel een gepersonaliseerd dieet, is in opkomst. Ditmaal geen populair boek dat voorschrijft wat wel of juist niet te eten. Jouw eigen lichaam vertelt je namelijk wat te eten en dat kan op verschillende manieren.

 

Slimme apparaten en uitgebreide DNA onderzoeken

Zo brachten de bezoekers van Lowlands 2019 eerst een bezoekje aan het toilet alvorens zij het menu van het restaurant van de toekomst te zien kregen. Niet zomaar een wc, maar een Smart Toilet [1] dat onder andere hartslag, bloeddruk en het zoutgehalte in de urine mat. Op basis van deze gegevens werd een advies gegeven voor een maaltijd in het restaurant. Wat toegankelijker is de slimme blender [2] die werd gepresenteerd op de Berlijnse tech beurs IFA. Net als het toilet, doet deze sapmachine verschillende metingen om zodoende met een gepersonaliseerd voedingsadvies te komen.

 

Toch kan het nog persoonlijker, namelijk op basis van DNA. Hier zijn al meerdere voorbeelden van te vinden, waarvan een advies vaak bestaat uit meer dan alleen de beste voeding voor jou. Zo geven Omnigen [3] en het DNA Dieet [4] ook adviezen over welke sport je het beste ligt, of voor welke erfelijke ziektes je aanleg hebt. In het meest complete pakket van de Nutrikliniek [5] worden de resultaten van een psychologische test en een bewegingsanalyse toegevoegd aan de uitslag van een DNA-test. Een team dat bestaat uit een arts, psycholoog, diëtist en sportcoach komt zo uiteindelijk tot een uitgebreid advies. Het blijft niet alleen bij adviezen, via Ekomenu [6] kies je namelijk een maaltijdbox die het beste bij jouw DNA past. Op deze manier hoef je jouw persoonlijke dieet niet naar een boodschappenlijstje te vertalen. Eventueel kun je de box aanscherpen met de uitslagen van een allergie en/of bloedwaardetest.

Waarom nu?

Van Sonja Bakker tot Rens Kroes en van Weight Watchers tot The Green Happiness: adviezen over eten en diëten zijn van alle tijden. Dat een dieet op basis van DNA juist nu in opkomst is, heeft drie redenen. Ten eerste, wellicht een open deur, maar uit recent wetenschappelijk onderzoek [7] blijkt dat mensen verschillend op voeding reageren. De reactie op voeding ligt deels vast in ons DNA. Dat is de reden dat generieke adviezen, zoals die van de eerder genoemde dieetgoeroes en levensstijlen, niet voor iedereen werken. Ten tweede maken ontwikkelingen in technologie en DNA-onderzoek het nu mogelijk om eenvoudig een advies op maat te krijgen. Halverwege de jaren tachtig, toen het DNA-onderzoek doorbrak,[8] had niemand nog gehoord van een slimme wc of blender. Dezer dagen zijn het deze technologische ontwikkelingen die het voor een groot publiek toegankelijk maken om gemakkelijk en snel persoonlijke uitslagen te verkrijgen.

 

Tot slot, en voortbordurend op de tweede reden: een persoonlijk menu of dieet past in de trend van de quantified self. Deze beweging [9] gaat over het in toenemende mate integreren van technologie in het leven met als doel het verkrijgen van kennis over jezelf. Met self tracking via bijvoorbeeld je smart phone of watch, wederom van die slimme apparaten, houd je allerlei persoonlijke gegevens bij. Van het aantal stappen dat je zet tot de uren diepe slaap die je maakt. Al die zelf verworven informatie kun je inzetten om slimmer, gezonder en fitter te leven.

 

Nu nog een persoonlijke kok

De combinatie van slimme apparaten en stappen in DNA-onderzoek maken het mogelijk om een persoonlijk dieet te volgen. Dit houd je ook nog eens beter vol dan de generieke dieethypes en eetstijlen die komen en gaan. Wat wil een mens nog meer? Nou, wellicht een kookrobot [10] want stel je eens een etentje voor waar je al die persoonlijke gerechten uit je keukentje moet toveren!

 

 

Nouschka van der Burg

11 november 2019

[1] Smart toilet | https://www.parool.nl/nederland/smart-toilet-op-lowlands-vertelt-je-wat-je-moet-eten~bb55dd4a/

[2] Deze gadgets helpen je met slapen, plassen en gezonder eten | https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4404266/deze-gadgets-helpen-je-met-slapen-plassen-en-gezonder-eten

[3] Omnigen | https://consument.omnigen.nl/nl/home-3/

[4] Het DNA dieet | http://www.hetdnadieet.nl/

[5] Gezond menu dankzij uw DNA? | https://www.nutrikliniek.nl/onze-aanpak-voor-een-gezond-leven/voeding-dna/

[6] Maaltijdbox belooft eten dat bij jouw dna past. Maar kan dat ook? | https://www.ad.nl/koken-en-eten/maaltijdbox-belooft-eten-dat-bij-jouw-dna-past-maar-kan-dat-ook~a75c6c09/

[7] Waarom het DNA dieet alle principes van bestaande diëten overboord gooit | https://www.jan-magazine.nl/health/a28131467/dna-dieet/

[8] 15 jaar DNA-onderzoek: vooruitkijken in 5 trends | https://magazines.forensischinstituut.nl/atnfi/2015/10/15-jaar-dna-onderzoek-vooruitkijken-in-5-trends

[9] Quantified self | https://www.quantifiedself.nl/

[10] Could this Robot Chef Change the Future Of Cooking? | WIRED | https://www.youtube.com/watch?time_continue=69&v=SNy6fEuPWbc&feature=emb_logo