KOSMISCHE INSPIRATIE

In onze huidige tijd rijden er verschillende voertuigen rond voor verdere ontdekking van deze rode planeet en zenden foto’s terug. Ook is er inmiddels een goed beeld van de grootsheid van het universum. De weg naar Mars is een lange reis. Technologisch op zich geen probleem. Maar hoe ga je bijvoorbeeld om met rouw op je reis en op Mars? Deze tentoonstelling toont het veranderende beeld wat wij als mensen hebben van Mars door de tijd heen.

Mystiek lichaam

Vroeger was het al een bijzondere punt aan de hemel. Hij is anders van kleur dan de andere sterren en beweegt ook anders dan alle andere sterren. Door deze aparte route die deze ‘rode ster’ volgt, werd hij regelmatig geassocieerd met de onberekenbare en gewelddadige god van de oorlog. Mars is ruim honderd jaar geleden van ‘rode ster’ tot rode planeet verworden, met dank aan de periscoop.

 

Verlangen

De mens heeft altijd het verlangen naar het nieuwe: het onbekende. De planeet Mars wakkert de inspiratie hieromtrent aan. Dit verlangen wordt in uiteenlopende kunstwerken geschetst. Van uitgereageerde chemische stoffen tot en met een manshoge foto van een prachtige sterrenhemel.

“20e eeuw was de eeuw van de maan. 21e eeuw de eeuw van Mars.”

Migratie

De Spullenmannen [1] maakten een woonomgeving, zoals die op Mars er uit zou kunnen zien. Een kamer die je pas in kan door in een luchtsluis te stappen. Er is een ruimte om te werken & te rusten en  aansluitend een ruimte met planten dienend als zuurstofmakers & voedsel. Door slim gebruik van spiegels lijkt het er heel ruim(telijk).

 

De reis naar de rode planeet duurt 8 maanden, als Mars het dichtst ten opzichte van de Aarde staat. Dus wat ga je missen op je reis en verblijf op de rode planeet? Hierover heeft ook een groep nagedacht. Van persoonlijke spullen zoals een fossiel van Aarde tot en met de klotsende zee, de grote afwezige op Mars. Ieder heeft daar een interessante eigen invulling aangegeven.

Inspiratie

Kortom, Mars inspireert en motiveert. Mensen stappen over hun angst heen als ze een hoop hebben. Tevens zijn wij een koloniserend volk, al ons hele bestaan lang. Dus gaan wij geheid ook andere planeten koloniseren en is Mars onze eerste hoop hierin.

 

Ga zelf ook es kijken bij Kunsthal KAdE.

 

 

 

Sicco Maathuis

7 november 2019