#FUCK IT

Vrij om te zijn wie je bent. Je hebt vrijheid van meningsuiting. Vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Vrij in geloofsovertuiging. Eigenlijk in nagenoeg alles. Ja toch? Dat is zoals we Nederland kennen.

Maar langzaam nemen -ontnemen- we onze eigen vrijheid in hoe we ons gedragen steeds meer door ongeschreven regeltjes, meningen en angst.

Het lijkt alsof we die ‘gedrags’vrijheid helemaal niet zo fijn vinden. We leggen onszelf steeds meer ongeschreven regeltjes op en zijn bang voor meningen / correcties van anderen over ons handelen en ons gedrag.

 

Om verwarring of verkeerde gezichten te voorkomen. Dit gaat niet over de zwarte pieten discussie, straatnamen met een verleden of de klimaatverandering. Dit zijn moeilijke maar essentiële vraagstukken voor ons land en de toekomst die vooral wel besproken moeten worden. 

 

Waar ik het over heb zijn de rubberen tegels in speeltuinen, het über gezond leven, het verbergen van je naakte lijf, de angst om fouten maken, kinderen hun tere zieltjes beschermen, kliklijnen voor elke wisje wasje. 

 

Nooit zijn er meer boeken, cursussen, YouTube video’s en Ted Talks geweest die ons vertellen hoe we een betere versie worden van onszelf – Maria Donner

 

We zijn ingehaald door de razendsnelle technologie. Die heeft ons teveel gevormd en meer of misschien wel teveel over onze zwaktes geleerd. Kwetsbare hoofden van rugbyers, te hoge klimrekken, teveel suiker, te lang op je scherm, teveel alcohol.

Weerstand/uit de dwangbuis

Mensen beginnen die dwangbuis van de correctie op gedrag langzaamaan zat te raken en je ziet links en rechts kleine bewegingen ontstaan. Gerard Ekdom startte in 2016 de Bond tegen Vertrutting [1] nadat op Instagram een bom ontplofte omdat Victoria Beckham haar dochter een kus op de mond gaf en zij daar mogelijk ziek van kon worden. 

 

Oef!

 

Sire zet zich met een campagne  laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn? [2] af tegen de betutteling van jongens. Zij pleitten om jongens te laten onderzoeken, bomen klimmen, schrammen oplopen of op oorlogspad gaan. Dit helpt hen veel beter te ontwikkelen dan voorzichtig zijn en uit boekjes leren. 

 

De Salomé dames [3] is een club stevige sigaar rokende vrouwen. En het gezelschap is niet van plan te stoppen. Nee, sterker nog ze zijn op zoek naar nieuwe, het liefst jonge, leden. Het genootschap bestaat dan ook uit echte levensgenieters die elke dag minimaal één sigaar op steken. Het liefst een Hollandse sigaar. Het antirookverbod maakt hun bestaan moeilijk maar ze peinzen er niet over te stoppen en in rook op te gaan. 

 

Maria Donner sluit zich rokend aan bij de Salomé vrouwen. Ze geniet ervan en denkt ook nooit na over stoppen. Sindskort is haar Zelfverwoestingsboek [4] op de markt. Wat zegt zij in een notendop? We mogen ons best eens een sul vinden. Onhandig zijn, fouten maken, ongezond kunnen eten. Laat je lekker gaan en doe niet zo krampachtig je best. Niemand is perfect. 

Back to the basics

Wat alle verzetters gemeen hebben, is dat ze willen leven zoals ze willen leven. 

Zoals we ons als kind voelden. Jong, onschuldig, onderzoekend met de ruimte om fouten te maken! 

En om maar wat te noemen, zonder na te denken een broodje kroket te eten ook al heb je gister al een patatje oorlog gehad. Gewoon doen, niet twijfelen, niet schuldig voelen, jezelf zijn. Genieten!

 

Fuck iT !, Ik neem er nog eentje. Joie de vivre!

 

 

 

Iris Ringeling

25 oktober 2019