EAT THE TREAT

Gretig en dankbaar nam ik álle drankjes aan. Uit papieren, glazen en plastic bekertjes…. ja, zelfs water direct uit de tuinslang. Want wat was het warm dit jaar tijdens de Dam tot Dam loop. Het beeld van de Londense Marathon afgelopen april popte telkens op in mijn hoofd. Toen werden Ooho’s uitgedeeld, kleine eetbare balletjes gevuld met water, sportdrank of –gel. Je stopt het zo in je mond, bijt erop en krijgt letterlijk een boost. Geen verpakkingen, geen afval. Wat een treat!

 

Walhalla
In termen van zero-waste zijn eetbare verpakkingen wat mij betreft het walhalla.  Skipping Rocks Lab ontwikkelde de ‘Ooho’ [1] van Notpla, een membraan van zeewier dat een vloeistof of substantie zoals sap, gels, saus kan bevatten. Het zeewiermembraan is eetbaar en biologisch afbreekbaar. Naast de Ooho, is er ook WikiCells [2]. Dit is een eetbaar filmachtig membraan dat levensmiddelen in kleine hoeveelheden kan verpakken. Het WikiCell-membraan is dun en zacht maar kan de meeste soorten voedsel bevatten zonder te breken: vloeistof, schuim, mousse en zelfs vaste stoffen.

Evoware [3] maakt eetbaar papier van zeewier waar kant-en-klare voedsel zoals hamburgers, broodjes en koekjes in verpakt kunnen worden. Ze hebben ook single-use-verpakkingen voor koffie, thee, suiker etc. Je gooit het zakje met het goedje in je beker, roeren en klaar. Een andere lijn omvat eetbare bekertjes en bakjes.

Drinkrietjes, een grote bron van vervuiling, zijn bij velen favoriet als onderwerp van inspiratie: Sorbos [4] zijn eetbare rietjes van suiker, Loliware [5] is gemaakt van zeewier en fruit en de Sipatini [6] of Stroodles [7] van pasta.

Naked truth
De markt [8] voor eetbare verpakkingen is in volle ontwikkeling. Naast zetmeel, suiker, zeewier en algen dienen melkeiwit [9] en cactus [10] ook als inspiratie voor wetenschappers. Producten als zeewier, algen en cactussen hebben daarnaast een kleine ecologische footprint.

Een recent hoogtechnologische innovatie is de Invisible-Plastik™, een eetbare en onzichtbare plastic voor het verpakken van groenten en fruit. Tenminste, zo luidde het persbericht [11] van het Nederlandse bedrijf Oesta begin dit jaar.

Nu is dit een 1 april publicatie, maar de boodschap is zo geniaal…. basaal. Want moeten 2 stukjes fruit nou echt voorverpakt worden? Kan de horeca écht niet zonder rietjes? Moeten fabrikanten verpakkingen blijven gebruiken die zowel functioneel als informatief vaker misgrijpen?

Consumenten willen gemak maar worden wel steeds kritischer. Duurzaamheid, simpelheid en eerlijkheid komen hoger op de wensenlijst.

It takes three to tango…
Disruptie in de verpakkingsindustrie? 100% biologisch afbreekbare verpakkingen, SMART verpakkingen, eetbare verpakkingen, géén verpakkingen… Een nieuwe wereld kondigt zich langzaam maar zeker aan. Waar voeding verpakt wordt in geur- en smaakaanpassende membranen of zelfs in het materiaal van oorsprong: rijst in rijstvellen, pasta in tarwebakjes, suiker in suikerriet. Of gewoon onverpakt en op maat tapbaar of bestelbaar.

In fysieke supermarkten troeven merken elkaar af met experiences en dingen zo naar onze voorkeur. Kopen doen we virtueel, in onze virtuele pantry of supermarkt, ondersteund door AI, AR, VR.  Producten worden vanuit grote containers bijgevuld en bezorgd in herbruikbare en uitruilbare verpakkingen.

A real deal? Zeker, als we kunnen rekenen op kritische consumenten, innovatieve producenten en visionaire retail.

 

Tram
12 oktober 2019

[1] Notpla | https://www.notpla.com/
[2] The Wikicell | https://www.designindaba.com/articles/creative-work/wikicell-nature-inspired-edible-packaging
[3] Evoware | http://www.evoware.id/product/ebp
[4] Sorbos | https://wearesorbos.com/?lang=en
[5] Loliware | https://www.loliware.com/
[6] Vier studenten UCLL ontwikkelen Sipatini, eetbare pasta-rietjes die ook gewoon in de GFT-bak kunnen https://www.hln.be/in-de-buurt/leuven/weg-met-de-plastic-rietjes-deze-exemplaren-kan-je-gewoon-opsmikkelen-vier-studenten-ucll-ontwikkelen-sipatini-eetbare-pasta-rietjes-die-ook-gewoon-in-de-gft-kunnen~a1b51f83/
[7] Stroodles | https://stroodles.co.uk/
[8] Global Edible Packaging Market to Expand at a CAGR of 6.90% over 2016-2024 as Demand for Biodegradable Packaging Gathers Swing finds TMR | https://www.transparencymarketresearch.com/pressrelease/edible-packaging-market.htm
[9] Youtube | Edible, Biodegradable Food Packaging – Headline Science | https://www.youtube.com/watch?v=wt32GgQGTcI
[10] This new biodegradable plastic is made from cactus | https://www.fastcompany.com/90365199/this-new-biodegradable-plastic-is-made-from-cactus
[11] Eosta lanceert Invisible-Plastik™ verpakking voor groenten en fruit | https://www.eosta.com/nl/nieuws/eosta-lanceert-invisible-plastiktm-verpakking-voor-groenten-en-fruit