LICK ME IF YOU LIKE ME

Afgelopen week streed ons tennisteam in een televisieprogramma voor een geldprijs die kan oplopen tot 50.000 euro voor de club. Niet mis toch?! Tijdens een vragenronde werd een voorwerp getoond dat zeer tot verbeelding sprak. Het ‘dingetje’ bleek een Licki Brush te heten, een kam die je als kattenliefhebber in staat stelt je kat te likken. Want katten likken elkaar immers ook als ze genegenheid tonen. Waarom zouden wij als mensen dat niet op dezelfde manier doen?

 

De Licky Brush was in ieder geval een dankbaar onderwerp tijdens onze ‘nabespreking’ waarbij hilarische out-of-the-box toepassingen werden uitgewisseld. Ik had een geweldige avond, maar werd wakker met een ‘fuzzy’ gevoel. En dat lag niet alleen aan de alcohol…

 

Want wat zegt een product als de Licky Brush nou eigenlijk? Waarom roept het zo’n commotie op? Waarderen we deze ultieme ode van de liefde aan de trouwe huisvriend? Of voelen we ons een tikkeltje ongemakkelijk omdat het dier hiermee zo… vermenselijkt wordt? Of neigt het eerder naar verdierlijking van de mens? Of toch een typisch gevalletje van #banplastic en #consumerisme?

 

In the name of love  

Met de toenemende humanisering behandelen mensen hun huisdieren steeds meer als gelijken. Het aanbod van (design) dierenkleding [1] en schoenen groeit, het liefst met matchende outfits [2] voor de eigenaar. Qua verzorging blijft het huisdier niet achter: dierennagellak, -haarverf en -parfums. Verjaardagen, babyshowers en bar mitzvah’s worden gevierd met alle bijbehorende dierenproducten en accessoires. In dierenpubs vloeien de (non-alcoholisch) bier, wijn [3], prosecco en martini rijkelijk.

Buiten wandelen gaat gepaard met een paraplu [4], wegwerpluier of poo-trap. Al dan niet versierd met het sierraad Twinkel Tush [5], een ketting om de staart die het gaatje discreet verbergt. Of testikel-implantaten [6] voor gecastreerde dieren voor de natuurlijke look.

 

Slecht weer? Er zijn indoor grasmatten voor de behoeftes en hondenloopbanden [6]. En als het even schikt, komt de Pet Chef Express langs met echte Gourmet Cuisine. Of met vega voeding, glutenvrije brokken of Paleo dieetvoer.

DE TERM ‘HONDENLEVEN’ KRIJGT ANNO NU EEN TOTAAL ANDERE BETEKENIS

 

Real love

“In de postmoderne maatschappij zijn de sociale verbanden losser en familierelaties minder vanzelfsprekend, mensen zoeken vastigheid in andere relaties. Dieren zijn ideaal, omdat ze afhankelijk van ons zijn.” aldus Maarten Reesink [ 8], docent Animal Studies aan de UvA. Huisdieren worden steeds meer gezien als een gezinslid, soms zelfs verkozen als vervangende partner of kind.

 

Producenten spelen hier handig op in. De markt voor huisdierproducten [9] is in de afgelopen jaren sterk gestegen en de trend zet zich voort. Wat kunnen we nog meer verwachten? Dieren laten praten via een app? Upgraden of downgraden van bepaalde eigenschappen? Designer puppy?

Mooi deze liefde maar stellen we het welzijn en de natuurlijke behoeftes van het dier nog voldoende voorop? Waar ligt de grens tussen liefde en disrespect? Of weten we de grenzen goed te respecteren en blijven we mens- en dierwaardig? En investeren we daar waar het nodig is om dierenleed te voorkomen. En produceren daarbij minder onnodige producten. Beter voor de natuur, beter voor het dier. Echte dierenliefde.

 

 

 

 

Tram

29 september 2019

Beeld : Licki – brush | Plastic Injection Molding