TO VEGAN OR NOT TO VEGAN

“To Vegan or not to Vegan”, dat is de vraag niet meer bij de leden van de Vegan Student Association in Nijmegen (VSA). Na Groningen is dit de tweede studentenvereniging in Nederland die ontstaan is door de grote interesse in een ‘Vegan lifestyle onder studenten.

In Nijmegen begon het als een gewone groep studenten die regelmatig samenkwam voor de zogenaamde potlucks waarbij iedereen iets te eten meeneemt. Daarnaast organiseert de VSA kookworkshops, filmavonden of een ouderwetse demonstratie. Deze ontwikkeling sluit goed aan bij de ‘vergroening’ van universiteiten. Er zijn diverse gezamenlijke initiatieven opgestart zoals het serveren van meer veganistische maaltijden in de Mensa. De leden ervaren het als een opluchting om zichzelf niet iedere keer uit te hoeven leggen. De gesprekken bij de VSA gaan doorgaans wat dieper dan de bodem van een glas bier. Dat betekent niet dat de studenten van de VSA geen biertje drinken. Ook hier houdt men van een feestje en is het meeste bier tegenwoordig gewoon vegan.

Door films als Cowspiracy (onderzoek over de impact van de veehouderij op het milieu), Dominion (laat zien hoe hard er in Australië wordt omgegaan met dieren), What the Health (over de gezondheid van veganisme) en Earthlings (documentaire  over de totale afhankelijkheid van de mensheid van dieren voor economische doeleinden) neemt de populariteit van een Vegan Lifestyle enorm toe.

In 1996 waren er 16.000 veganisten, 20 jaar later zijn dat er 70.000. De NVV (Nederlandse Vereniging voor Veganisten) schat dat er momenteel zo’n 127.500 veganisten zijn.

Ook verschijnen in rap tempo meer veganistische producten in de supermarkt. Diverse merken brengen vega-varianten uit van hun producten. Zo heeft Ikea vegan softijs, Domino’s de keuze uit 3 vegan pizza’s en ook Magnum heeft inmiddels een vegan variant. De McDonalds McVegan is momenteel te bestellen in Noorwegen. Het aantal vegan restaurants groeit.

Vegan is gezond en hip. Instagram is het medium als het gaat om het promoten van de Vegan Lifestyle. Gaz Oakley, bekend van ‘Avant Garde Vegan’ straalt een en al hipheid en fysieke gezondheid uit. Ook de groep (veganistische) creatievelingen uit voornamelijk de grote steden geven deze levensstijl een hip imago. Daarnaast zijn er nog de bekende rolmodellen als Beyonce, Miley Cyrus, Ariana Grande en Bill Clinton.

Naast gezondheid en dierenleed spelen klimaatopwarming, biodiversiteitsverlies en de toekomstige groei van de wereldbevolking een rol. In het jaar 2100 zal de wereldbevolking naar verwachting zijn toegenomen tot bijna 11 miljard. De vee-industrie zorgt voor tweederde van de broeikasgassen van de totale Nederlandse voedselproductie. Veganisten wijzen alle dierlijke producten af. Naast vlees en vis ook zuivel en eieren. En ja, dat geldt ook voor wol, zijde en leer. Dit heeft een positief effect op het milieu en zorgt voor aanzienlijk minder CO2 uitstoot. Kortom, de wereld is eraan toe om het veganisme te omarmen.

Een nieuwe generatie veganisten kom eraan. De kinderen van de leden van de VSA zullen niet beter weten dan een plantaardig dieet. Daar drinken ze bij de VSA een biertje op, proost!

 

 

 

Lena

29 september 2019