BAKKIE ZONDER ZAKKIE

Thee is hot

Waar je op veel momenten nog als de suffe theedrinker wordt gezien en geen onderdeel bent van de koffie community lijkt hier verandering in te komen. Uit cijfers blijkt dat koffie nog steeds het meest gedronken wordt maar er is een afname geconstateerd waar daarentegen het aantal theedrinkers stijgt.

Koffie kent allerlei varianten. Van hippe slow brew tot een ouderwets bakkie. Ik als thee drinker in hart en nieren zie een verschuiving op het gebied van thee.

Waar de koffietentjes nog steeds de boventoon voeren, zijn de eerste tea bars in Amsterdam al gespot. De smaak van verschillende kruiden wordt met een grote zorgvuldigheid uitgekozen en bijna als cocktails in mooie wijnglazen geserveerd. Een bakkie met een zakkie is er niet meer bij. Exclusiviteit en de instagrammable ervaringen zijn belangrijk. Dus uitstraling is naast smaak een prioriteit. We willen zien en gezien worden.

De afgelopen jaren breidt het theeschap zich ook steeds meer uit. Waar pickwick de boventoon voerde met Earl grey, Rooibos, Ceylon en groene thee wordt deze steeds meer verdreven door allerlei nieuwkomers in allerlei varianten in het schap.

Thee om te detoxen, thee om beter in slaap te vallen, Kombucha (gefermenteerde thee), Matcha, thee om alle gezonde anti-oxidanten binnen te krijgen, cold brew thee etc. In een tijd waar ultra gezond leven centraal staat, past thee dan ook een stuk beter in ons leven dan koffie.

Hiermee de brug naar dineren. Een sommelier kennen we als kenner van wijn maar niet als een kenner van thee. Maar in enkele restaurants staat de thee sommelier naast die van de wijn met een uitleg over thee bij gerechten.

Thee kan namelijk ook smaken versterken, gerechten een enorme opkikker geven, zorgen voor smaakexplosies, harmonie, soms zelfs een geheel nieuwe smaak. Het werkt dus net als wijn, maar er zit geen alcohol in.”

Een mooie en mogelijk interessante kentering in het kader ‘gezonder leven’. Dat kan alcoholvrij dineren met thee betekenen in de toekomst. Geen nietszeggend glas spa rood of een veel te zoete cola meer maar een heerlijke thee als aanvulling op het gerecht dat je eet. Naast gezond leven staan kwaliteit en geniet momenten steeds meer centraal in ons leven.

Als we terugkijken naar onze rijke geschiedenis aan ontdekkingen van specerijen en thee uit Indonesië, India of China hebben wij de thee jaren tekort gedaan. Door de specerijen in een theezakje te proppen en in een kop warm water te hangen is het genietmoment veranderd in een snelle geautomatiseerde handeling.

 

Nu JOMO, tijd voor jezelf maken, in opkomst is, kiest men daardoor ook weer voor meer kwaliteit. We creëren weer een geluksmoment voor onszelf. Hierdoor krijgt thee weer de aandacht die hij verdient.

Net zoals de koffiedrinker, die zijn cappuccino tot zijn ‘momentje’ maakt. Alleen dan gezonder. En heel belangrijk.

 

Totaal niet saai!

 

 

 

Iris Ringeling

29 september 2019