OORTJES ZONDER KOORDJES

Het straatbeeld wordt er steeds meer mee gevuld. De mens die in zichzelf praat en los van de buitenwereld lijkt te staan. De AirPods-drager. Ikzelf twijfel of ik ze nou uit moet lachen om hoe idioot het er uit ziet, of toe moet juichen omdat ze early adapters van een innovatie zijn.

Tandenborstel
Want eerlijk is eerlijk, het lijkt toch net of ze twee opzetstukjes van een elektrische tandenborstel of witte kaboutergolfclubs in hun oren hebben? En ik ben niet de enige die vind dat ze er maar vreemd bijlopen. Vaak blijven de oortjes ook gewoon de hele dag inzitten. Zou dat komen omdat ze zo snel uitvallen? Of is het een uiting van een vergaande vorm van individualisering – dat men zelfs in gezelschap toch liever alleen wil zijn?

 

Vragen
Dit nieuwe wezen roept bij mij vooral veel vragen op. Tegen wie praten ze de hele tijd? De baas? Hun moeder? Siri? Of luisteren ze vooral? Een lekkere country & western plaat of gewoon stiekem Mariah Carey? Een podcast over poezen? The 7 habits of highly effective people? Het is een leuk spelletje om te gissen naar wie wat luistert en vooral waarom. Nog interessanter zou zijn om het ze daadwerkelijk te vragen en de antwoorden in kaart te brengen.
Echt praktisch lijken de oortjes niet te zijn – op het ontbreken van het altijd-in-de-knoop-rakende-snoer dan wellicht.
 

>> ONTWORPEN VOOR EEN DOORSNEE-OOR VAN EEN DOORSNEE-MENS PASSEN ZE VAAK NET NIET EN VALLEN ZE DUS REGELMATIG UIT <<

Gelukkig zijn daar de AirPod Straps voor ontworpen. Hiermee kun je de pods aan elkaar vast maken. Als zo’n ouderwetse koptelefoon zeg maar ?.

 

Nieuwe sociale codes nodig?

Onderling blijken veel AirPod dragers gewoon tegen elkaar te praten wanneer ze de oordopjes in hebben. Voelt voor mij toch vreemd om tegen elkaar te praten met een koptelefoon in.

 

>> OF IS HET OUDERWETS GEWORDEN OM JE KOPTELEFOON EVEN UIT TE DOEN ALS JE IN GESPREK RAAKT ? <<

 

Uitvoerig onderzoek bij mijn stiefbroertjes van twee generaties verderop wijst uit dat ze uitgaan als je tegen volwassenen praat (“want die begrijpen dat toch niet”), maar dat jongeren onderling gewoon lekker tegen elkaar aan ouwehoeren met de oordopjes in.

 

Een intrigerend nieuw fenomeen dus. Was de drager van een bluetooth headset een paar jaar geleden nog gewoon een beetje een sukkel, nu is dat duidelijk aan het veranderen. De AirPods worden gedragen door de jonge coole hipster en brengen een scala aan nieuwe omgangsvormen mee. En dan hebben we het nog niet eens over wat de hackers van de bluetooth signalen allemaal over ons kunnen ontdekken….

 

De Speld heeft wel alvast bekend gemaakt dat de nieuwe wezens in ons straatbeeld ongevaarlijk lijken te zijn, dat scheelt.

 

 

Marre Smit