JEUGDIGE KLIMAATDRAMMERS

Kijkend naar de wekelijkse Belgische klimaatmarsen van spijbelende tieners, vraag ik me af waarom zij het klimaatthema zo sterk op de kaart kunnen plaatsen. Waarom was het klimaatbewustzijn nooit eerder zo’n intens maatschappelijk speerpunt? Speels en met vastberadenheid wijzen ze met eenvoudige tekstborden politici op hun verantwoordelijkheid voor de planeet en toekomstige generaties.

Klimaatverandering doet velen terugdenken aan het in 2007 uitgebrachte boek en de bekroonde documentaire ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore. De opwarming van de aarde wordt hier aan de kaak gesteld. Politici mogen de impact ervan niet minimaliseren.

 

Het klimaatbewustzijn is hiermee aangescherpt, maar leidde het tot voldoende doortastende globale acties waarmee we de klimaatdoelstellingen zullen halen? Heeft het ons koopgedrag als consumenten reeds gewijzigd?

 

De gevaren van globale opwarming

Was Gore de eerste die de vinger op de wonde legde? Neen! Reeds in 1958 produceerde Frank Capra voor Bell Labs de onderhoudende film ‘The Unchained Goddess’, waarin hijzelf de gevolgen van ‘globale opwarming’ uitlegde.

De oorzaak werd bij het door fabrieken en auto’s geproduceerde CO2 gelegd. Capra steunde zich daarvoor op wetenschappelijke inzichten. Ondanks de ernst van het thema legden zowel de toenmalige politici als burgers zijn verbijsterende boodschap ongegeneerd naast zich neer.

De waarheid komt uit een kindermond

Eind december 2018 daagt in de wereldmedia een 15-jarig Zweeds meisje op. Greta Thunberg spreekt op de COP24 Klimaattop in Katowice (Polen) de afgevaardigden van de 196 deelnemende landen toe.

 

Heel rustig en scherp verwijt ze de hooggeplaatsten geen onpopulaire maatregelen te durven nemen. Ze durven niet aan de noodrem te trekken en de waarheid te zeggen. Daarom zeggen kinderen nu de waarheid over onze planeet.

 

Thunberg kreeg navolging in Australië, maar overtuigde ook 2 jonge Vlaamse klimaatstrijdsters. Anuna De Wever en Kyra Gantois beseften niet dat ze een golf zouden veroorzaken bij kinderen uit de lagere en middelbare scholen en door diverse organisaties zouden gesteund worden. ‘Youth for Climate’ is niet alleen een begrip geworden, maar kreeg een duidelijke stem en een visie.

 

Wie zich ongenuanceerd tegen deze beweging uitspreekt, krijgt lik op stuk. Ja, in de afgelopen week kostte het zelfs het hoofd van de Vlaamse milieuminister Joke Schauvliege.

 

Het is nu tijd voor actie

Jeugdige vreedzame klimaatdemonstranten vragen onze politici om nu te handelen. De onomkeerbare gevolgen van globale opwarming kunnen nog vermeden worden. Ze staan voor ‘sharing is caring’ en kijken verder dan één regeringstermijn.

Den Haag had deze week zijn eerste klimaatbetoging met meer dan 10.000 scholieren. Wordt klimaat in Nederland minder ernstig genomen? Recent onderzoek van Climate Neutral Group en Motivaction bevestigt nochtans dat de meeste Nederlanders zich bewust zijn van het klimaatprobleem en de urgentie ervan. Klimaatneutrale producten aanschaffen blijkt nog een probleem.

 

Klimaatneutraal aankoopgedrag

Zullen onze jeugdige klimaatdrammers de fakkel wekelijks blijven dragen om ons socio-economische en politieke wanbeleid te laten veranderen? Zal deze generatie hun huidige duurzame intenties ombuigen naar een klimaatneutraal aankoopgedrag?

 

Deze universele trend in klimaatbewustzijn vergt doorzettingsvermogen en verdient de onvoorwaardelijke steun van de klimaatbewuste en toekomstgerichte burger.

 

 

Danny Vermeulen